Syksy saa ja satoa korjataan kohta pihlajanmarjoistakin.
Lauantaina lähdin mökille marjastamaan. Poimin mustat ja valkoiset viinimarjat sieltä ja tietysti kuljin metsässä etsimässä kantarelleja ja poimin jälleen kerran mustikoita "urakalla". Lauantaina oli vihkikeskustelu ja sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen vielä saman parin vihkiharjoitus. Sen jälkeen vielä nautin kauniista aurinkoisesta päivästä mökillä muun muassa mustikoita putsaten. Vesikin järvessä oli vielä uimalämpöistä, 17- asteista.
Mökillä kesäkurpitsat kukkivat hyvin. Sato taitaa jäädä tänä vuonna pieneksi, koska kasvu on vasta aluillaan.
Mustat viinimarjat on nyt kotonakin poimittu ja osittain jo keitetty mehuksi. Huomenna homma jatkuu...
Luin monesta paikasta taas kerran mehustusohjeita. Martoilla taisi olla paras minulle sopiva ohje, josta seuraavassa sovellusta:
Ensinnäkin marjojen ja hedelmien mehustusaikaan
vaikuttaa marjojen kypsyysasteen lisäksi marja/hedelmälaatu.
Marjojen väriä ja mehun muodostusta tarkkailemalla voi päätellä
sopivan mehustusajan. Mehustusaika on noin tunti.
Kaadetaan höyrymehustimen alakattila
lähes täyteen vettä ja kuumennetaan se kiehuvan kuumaksi. Tarkistetaan,
että mehukattilan letku on napakasti kiinni ja että
sulkijanipistin on siinä kiinni. Kaadetaan puhtaat, huuhdotut, (ei sekaan homeisia tai
muuten huonoja) riipimättömät marjat reiälliseen marjakehikkoon
kerroksittain sokerin kanssa (n. 300 g/marjakilo). Alimmaisen ja
päällimmäisen kerroksen tulee olla marjoja tai hedelmiä. Nostetaan marjakehikko ensin mehukattilan päälle ja sitten vesikattilan
päälle. Kansi pitää sulkea tiiviisti.
Huolehditaan, että alakattilassa on koko
ajan riittävästi vettä höyryn tuottamiseen ja että vesi kiehuu
koko ajan, sillä muodostuva vesihöyry pehmittää marjat ja
hedelmät ja irrottaa niistä mehun. Kaadetaan ensimmäinen mehu (noin litrallinen)
takaisin marjojen päälle mehustimeen, jotta sokeri liukenee
tasaisemmin.
Lasketaan mehu suoraan kuumiin, puhtaisiin
pulloihin. Täytetään hyvin pestyt, kuumennetut ( 125 astetta 15 minuuttia uunissa) pullot piri pintaan ja
suljetaan kumitulpilla välittömästi (Tulpatkin kuumensin Atamonvedessä). Kun mehu jäähtyy, sen
tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö. Kuopalle painautunut
kumitulppa on merkki onnistuneesta sulkemisesta. Annetaan jäähtyä sisällä ja viedään ne sitten kylmään - jääkaappiin, kylmiöön tai kellariin.
Monenlaista satoa on tarjolla, sinullakin :)
VastaaPoistaPuutarhassa riittää sadonkorjausta pitkälle syksyyn
VastaaPoistaMeillä ei tänä vuonna tullut viinimarjoja, halla taisi alkukesästä käväistä paikalla. Mutta zilga se pukkaa viinirypäleitä!!
VastaaPoistaMeillä on kurpitsoissa pieniä alkuja ja osa vielä kukkii.
VastaaPoistaToivottavasti ei tule hallaöitä että saadaan edes jonkinmoista satoa.
Olen viime vuosina mehustuksessa laittanut sokerin vasta valmiiseen kuumaan mehuun.
Oi, nyt tuli niin elävästi mieleen mummuni, joka sai joka syksy kellarinsa täyteen kaikenlaista. Pihlajat sekoitti muitten marjojen kanssa yhteen, niin sai niistäkin ravinteet talteen talven varalle. Mielellään sitä mehua/hilloa talvella moksuina juotiin/syötiin. =)
VastaaPoista