29.4.2013

Ei pelkkää hunajaa

  photo 2013-04-29290413003451x640_zpsaf7ace4a.jpg
Olimme elokuvissa. Tämä sveitsiläisen Markus Imhoofin ohjaama dokumentti Ei pelkkää hunajaa  kertoi aluksi kertojan esi-isien mehiläishoidosta Alpeilla. Sitten siirryttiin nykyaikaan ja amerikkalaiseen tehotuotantoon viljelyksillä. Rekat toivat tuhansia mehiläisyhdyskuntia pölyttämään mantelipuita ja sitten kun ne olivat kukkineet, siirrettiin mehiläiset taas kokonaan muualle rekkojen kyydissä.  

Amerikan tehotuotannossa käytettiin antibiootteja kuten Kiinassakin, koska taudit leviävät helposti tuollaisessa massiivisessa tehotuotannossa.  Maon aikaan oli tuhottu pienlinnut ja sen jälkeen kasvinsuojeluaineilla mehiläiset. Niinpä joissakin osissa Kiinaa pitää pölyttää hedelmäpuut käsin.

Elokuva kertoi myös mehiläisten elämän kiertokulusta.  Oli paljon hienoja lähikuvia. Joillekin mehiläisille oli asennettu seurantalaite selkään ja niin pystyttiin seuraamaan mehiläisten liikkeitä ja tutkimaan niiden käyttäytymistä. Elokuvan keskeiseksi kysymykseksi nouseekin tutkijoita, viljelijöitä ja mehiläisten kasvattajia jo pitkään huolestuttanut mehiläisten joukkokato.

 "Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa". Tätä Albert Einsteinin suuhun pantua sitaattia käytetään mehiläisten merkityksestä kertovan Ei pelkkää hunajaa -dokumentin mainoslauseena.

 EU:ssa väännetään kättä parhaillaan mehiläisiä tappavien hyönteistorjunta-aineiden käyttörajoituksista. Toivottavasti ne myrkkyrajoitukset tulevat meillekin Suomeen, jotta mehiläisemme saavat elää ja olla hyödyksi.

Sana tälle päivälle: " Malta mielesi, hillitse vihasi! Älä kiivastu - se johtaa vain pahaan! (Psalmi 37:8)

Edit:  Mehiläisille ja muille pölyttäjille vaarallisiksi todetut kasvinsuojeluaineet kielletään EU:ssa, uutisoi HS 30.4. Joulukuun alusta lähtien ei saa käyttää kolmea neonikotinoideihin kuuluvaa tehoainetta mehiläisiä houkuttelevilla kasveilla kuten rypsi ja rapsi.

2 kommenttia:

  1. Toivon, että elokuva tulisi vielä teveestäkin!

    VastaaPoista
  2. Tärkeitä päätöksiä! Onneksi yritetään tehdä jotain, jotta luonnon tasapaino säilyisi. Tuntuu vain, että ihminen ehtii koko ajan tehdä enemmän pahaa kuin hyvää...

    VastaaPoista