Talkkunaahan on monenlaisia sekoituksia. Käytän useimmiten tätä, missä on kauraa, ohraa, ruista ja suolaa, siis talkkunahan on kokojyväviljaa. Kokojyvätuotteesta valmistettu jauho sisältää kuidun lisäksi runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja. Kaurapohjaisten talkkunoiden sisältämän betaglukaanin on todettu lisäksi alentavan kolesterolia. Talkkuna valmistetaan yleensä keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan hienoksi jauhoksi. Paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista.Minusta se on parhaimman makuista. Hernesekoituksista en niinkään pidä. Hämeessähän kauraan ja ohraan lisättiin perinteisesti hernettä tai papuja. Savossa taas talkkuna tehtiin pelkästään kaurasta. - Aikaisemmin talkkunaa valmistettiin kotosalla.
Talkkuna oli entisajan pikaruoka. Sitä syötiin piimän tai viilin kanssa, toki myös mustikoiden tai puolukoiden kera.
Raamatun sana tänään: " Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita." (Roomalaiskirje 12:16)
Meidän isä tykkäsi tuollaisesta pöperöstä. Itse en ole koskaan maistanutkaan.
VastaaPoistaHerkutteluhetkiä sinulle ♥
Olenpa syönyt tuota herkkua usein. Talkkunoitakin valmistanut. Punaherukat käyvät myös hyvin.
VastaaPoistaLapsena mustikkapöperöä syötiin paljonkin. Meillä ei käytetty talkkunaa vaan laitettiin ruisjauhoja ja ripaus sokeria joukkoon.
VastaaPoistaEilen poimittiin 8 litraa, puhtaina.