Puutarhassa kasvaa mangoldia. Toisinaan
teen siitä kastikkeen tai keiton. Tänään oli kastikkeen vuoro.
Mangoldinlehdet huuhdoin ja poistin niistä ruodit, ryöppäsin
lehdet ja hienonsin sauvasekoittimella. Siirsin kattilan toiseen
reunaan mangoldisoseen. Samaan kattilaan laitoin laktoositonta
margariinia ison nokareen sulamaan, sitten lisäsin vehnäjauhoja
hautumaan rasvaan, sekoitin kaikki ja lisäsin noin desin vettä,
kiehautin ja lisäsin kaksi desiä laktoositonta ruokakermaa.
Maustoin kastikkeen hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Haudutin
vielä jonkin aikaa.
Nautimme mangoldikastiketta juuri
maasta nostetuiden perunoiden ja porkkanoiden kanssa. Ne kypsennettiin
höyryssä eli painekattilassa. Lautasella oli lisäksi silliä,
kesäkurpitsaa, lehtisalaattia ja puolukkahilloa.
Eilen poimimme viimeiset viinimarjat
pensaista ja keitin niistä mehua. Vielä on marjapensaista
karviaiset osin kesken poimimisen.
Tänään käväisimme katsomassa, joko
puolukat olisivat kypsiä, mutta vielä ovat liian raakoja
hyydyttävään puolukkahilloonkin. Tulipa kokeiltua taas, miten
metsään pääsee kyynärkeppien kanssa marjastamaan.
Tuota mangoldikastiketta täytyy kokeilla, minullakin kasvaa suuria mangoldeja kasvimaalla.
VastaaPoistaTaidanpa kokeilla, sillä minulla on mangoldia kasvimaalla.
VastaaPoistaKälyltä saatuja mangoldeja juuri eilen kiehautin ja pakastin. Sieltä tuli taas myös suuria kesäkurpitsoja. Toisilla on tuo multapeukalo. Näyttää siltä, että samoilla ihmisillä on myös jauhopeukalo :)
VastaaPoistaTeetkö mitään noilla lehtiruodeilla? Ne ovat aika väkeviä
Taidetaan tavata maanantaina, vai mitä?
Mangoldia hain tänään mökin kasvimaalta lisää. Kasviskastike onkin vaihteeksi maukasta.
VastaaPoistaMaijalle: Lehtiruoteja käytän alkukesästä, jolloin ne ovat mehevämpiä vaikka kiehautettuina ns. parsana. Maanantaihin!
Voi, vieläkin "keppeily" jatkuu... Harmi, ettet ole niistä vielä eroon päässyt. Toivotaan, että kohta jalka jo kestäisi!
VastaaPoistaKävin katsomassa mangoldiohjeen! Pitänee kokeilla.
VastaaPoista