MakroTex-haasteessa tällä viikolla on aiheena TERVEELLINEN.
Ruis tunnettiin täällä jo kai
kivikaudella, ainakin rautakaudella. Aikanaan syötiin paahdettuja
rukiinjyviä, rikottiin niitä ja jauhettiinkin ja sitten vähitellen
alettiin leipoa leipää. Perinteinen ruisleipä on 100 % rukiista
valmistettu leipä, joka tehdään taikinajuuren avulla
hapattamalla.
Ruisleipä (ja vain rukiista ja etenkin suomalaisesta rukiista) kuuluu terveelliseen
ruokavalioon.
Vanha sanonta ”leipä miehen
tiellä pitää” pitää edelleen paikkansa. Leipä on aina
ollut tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Lähes joka aterialla
syödään leipää. Etenkin ruisleivästä, koska se on
täysjyväviljaa, saadaan hyviä terveeellisiä kuituja. Nykyisin
täysjyväviljasta ja viljan kuiduista tiedetään jo paljon enemmän
kuin aikaisemmin. Runsas
kuidun saaminen tasaa verensokeriarvon heilahteluja. Täysjyväviljalla ja kuiduilla on vahva yhteys muun muassa hyvään sydänterveyteen, painonhallintaan ja suolen toimintaan.
*kuolaa* Mä niin rakastan rukiista leipää. Hiivaton, juureen leivottu, luomu ruisleipä. Se on se mikä saa vatsan toimimaan. Parhaimmillaan hieman kuivahtaneena. Lasi kylmää maitoa kyytipojaksi!
VastaaPoistaLooks delicious ...
VastaaPoistaHeidrun
Kuvia katsoessa tuli hyvän leivän nälkä. Täytyy mennä kaapille...
VastaaPoistaRuisleivän tuoksusta tulee aina Suomi mieleen! Minä en leipiä voi syödä, mutta mieheni tekee silloin tällöin leipäkoneella tummaa leipää ja voi sitä tuoksua!
VastaaPoistaNams, mamman ruisleivät leivinuunissa paistettuna oli jotain niin ihanaa - sellaisia vähän sitkeitä, paksusti voita päälle. Aaah..
VastaaPoistaTäällä kaipaankin kovasti ruisleipää.Kiitos nami nami postaus.
VastaaPoistaOn kyllä niin maukkaan näköinen ruisleipä. Sipaisu voita päälle ja nam.
VastaaPoistaKaikki pisteet ruisleivälle. Se on hyvää.
VastaaPoistaOot vissiin ihan ite leiponut kuvan reikäleivän?
Voi, kun mulla herahti vesi kielelle sun kuviasi katsellessa. Kyllä se on niin, että myös silmillä syödään.;)
VastaaPoistaNaaaaam
VastaaPoistaTerveisin Täysin arkista
Terveellistä ruisleipää
VastaaPoistaHyvät lähikuvat voimaleivästä. Harvoin saan :(
VastaaPoistaOn se vaan niin hyvää ja päälle paljon voita!
VastaaPoistaOlisikohan suomalaista sisua ilman rukihista leipää?
VastaaPoistaNiin hyvää se on, minun vatsa ei tahdo sitä kestää..Maku on silti muistossa.
VastaaPoistaHienot kuvat suomalaisesta terveys perusruuasta.
VastaaPoistaAi kun on herkun näköistä ruisleipää! En olekaan vähään aikaan saanut...
VastaaPoistaNiin hyvää ja päälle paljon voita!
VastaaPoistaTerveellistä ja niin hyvää. Isoäitini tapasi valmistaa ihanan makuista leipää jota en ole sittemmmin saanut. Hän teki minulle aina veneleipiä. Vuoli pyöreän leivän reunasta pitkiä ja ohuita siivuja jotka mahtui hyvin pikku suuhun. Oi niitä aikoja, aivan tuli vanhat hyvät ajat mieleen tästä kuvasta.
VastaaPoistaHienoja kuvia :)