30.6.2015

Hunajamaistiaiset

Yleensä tähän aikaan on saanut maistella kesän ensimmäiisä hunajia. Niinpä nytkin vaikka muutama keha vain pesästä löytyikin. Satokausi on myöhässä, koska alkukesä on ollut huono, kylmä, sateinen ja tuulinen. Varsinaisesti hunajan linkoukseen pääsee vasta muutaman viikon kuluttua.
Linkoomo on nyt puhdistettu ja linkousvälineet pesty. Ja koelinkous tehty.
Kuorinta-altaassa peitetyt kennot avataan kuorintahaarukalla poistamalla vaha.
Kehät nostetaan linkoon ja pyöritetään linkoa, jotta kehistä irtoaa hunaja keskipakoisvoiman ansiosta.
Sen jälkeen hunaja siivilöidään. Meillä se ensin menee nailonsukan läpi, sitten kahden siivilän kautta ämpäriin.
Ämpäristä hunaja kipataan hunajasaaviin. Pintaan noussut härmä ja mahdolliset vahamurut kuoritaan pois. Vaivaamalla ja ympäämällä saadaan sopiva rakenne ja kovuus hunajaan. 
Hunajasta mitataan kosteus kosteusmittarilla.
Sitten hunaja purkitetaan. 
Tällä hetkellä se on vielä juoksevaa. Hunajahan kiteytyy vähitellen.

Uutta juoksevaa hunajaa on saatavissa vielä vain vähän. Nyt pesiltä otettu on vielä koe-erä tämän vuoden hunajasta. Varsinainen sato saadaan myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Minä ymmärrän hunajasta paremmin vain tuon maistelemisen ;=)

    VastaaPoista
  2. Jaana:En minäkään ymmärtänyt muuta ennen avioitumistani mehiläishoitäjän kanssa.

    VastaaPoista