Yleensä tähän aikaan on saanut
maistella kesän ensimmäiisä hunajia. Niinpä nytkin vaikka muutama
keha vain pesästä löytyikin. Satokausi on myöhässä, koska
alkukesä on ollut huono, kylmä, sateinen ja tuulinen. Varsinaisesti
hunajan linkoukseen pääsee vasta muutaman viikon kuluttua.
Linkoomo on nyt puhdistettu ja
linkousvälineet pesty. Ja koelinkous tehty.
Kuorinta-altaassa peitetyt kennot
avataan kuorintahaarukalla poistamalla vaha.
Kehät nostetaan linkoon ja pyöritetään
linkoa, jotta kehistä irtoaa hunaja keskipakoisvoiman ansiosta.
Sen jälkeen hunaja siivilöidään.
Meillä se ensin menee nailonsukan läpi, sitten kahden siivilän
kautta ämpäriin.
Ämpäristä hunaja kipataan
hunajasaaviin. Pintaan noussut härmä ja mahdolliset vahamurut
kuoritaan pois. Vaivaamalla ja ympäämällä saadaan sopiva rakenne
ja kovuus hunajaan.
Hunajasta mitataan kosteus kosteusmittarilla.
Sitten hunaja purkitetaan.
Tällä hetkellä se on vielä
juoksevaa. Hunajahan kiteytyy vähitellen.
Uutta juoksevaa hunajaa on saatavissa
vielä vain vähän. Nyt pesiltä otettu on vielä koe-erä tämän
vuoden hunajasta. Varsinainen sato saadaan myöhemmin.
Mielenkiintoista! Minä ymmärrän hunajasta paremmin vain tuon maistelemisen ;=)
VastaaPoistaJaana:En minäkään ymmärtänyt muuta ennen avioitumistani mehiläishoitäjän kanssa.
VastaaPoista