24.8.2015

Arkipäivää tähän aikaan vuodesta

Pieni Lintu - MakroTex challenge
MakroTexin aiheena tällä viikolla on MINUN ARKENI.
Vuoden ensimmäiset puolukkahillot on jo purkitettu. Hilloaminen ja mehunkeitto on arkipäivää näinä viikkoina kuten myös mustikoiden, puolukoiden ja muiden marjojen sekä sienien poiminta ja hunajan kerääminen pesistä kuten muukin sadonkorjuu.
Viinimarjoja on poimittu. Poimimisen jälkeen ne huuhdotaan ja roskat poistetaan (ja kotilot).
 
Marjat ja sokeri laitetaan vuorotellen mehumaijaan. Marjoja on ämpärillinen ja sokeria puolitoista kiloa. Tällä kerralla mustaherukoita.
Liotetut ja pestyt pullot kääritään sanomalehteen ja laitetaan uuniin kuumenemaan 100-125 asteeseen.
 Korkitkin pääsevät kiehuvaan veteen steriloitumaan.
 Tunnin verran keitellään eli höyrytetään täydellä teholla.
Sitten valutetaan mehu suoraan Mehumaijasta pulloihin. Pullot täytetään piripintaan ja laitetaan heti korkki päälle. Korkin vielä ilmaan haarukalla työntäen haarukan piikin pullon ja korkin väliin. Viidestä viiteen ja puoleen litraan usein saa mehua tuosta annoksesta. Sen jälkeen vielä kattilassa oleva mäski jauhetaan sosemyllyn läpi ja pakastetaan puuropohjiksi noin puolen litran purkkeihin.

13 kommenttia:

  1. Syksyn arkiaskareista mehumaijan käyttö on lapsuuden rakkaimpia muistoja. Tykkäsin vahtia mehun keittoa. Olen varmasti outo, mutta siinä oli jotain konkreettista tapahtumaa mikä kiehtoi lapsen mieltä. Tykkäsin kyllä punajuurien säilömisestäkin, mutta juuri viinimarjamehun keitto oli se juttu.

    VastaaPoista
  2. Marjamehut ovat parasta, appelsiinimehut ja muut jäävät kakkoseksi! Suomessa käydessä patistelen lapsia juomaan mummon tekemää mehua, mutta he eivät ole vielä oikein päässeet makuun. Sen verran harvinaista herkkua :)

    VastaaPoista
  3. Tehokkaasti kesän maut talteen :)

    VastaaPoista
  4. Todellakin, nyt on sadonkorjuun aika!

    VastaaPoista
  5. Ai mikä mehevyys ! Terveellistä ja taloudellista sitä paitsi :)

    VastaaPoista
  6. Kyllähän nämä mehut on todellakin aarteita.

    VastaaPoista
  7. Puolukkahillo on ehdottomasti lempparini! Olet ahkerasti säilönyt kesän makuja - kyllä kelpaa talvipakkasilla :)

    VastaaPoista
  8. Sadonkorjuu on työlästä aikaa, mutta siitä tulee hyvä mieli kun saa herkut talteen (joskus homma on tosin venynyt pikkutunneille, eikä silloin välttämättä enää hymyilytä...). Tuota mäskiä en olekaan koskaan hyödyntänyt, mutta ihan hyvä idea sinulla siihen :)

    VastaaPoista
  9. Ajankohtaista juuri nyt. Minullakin olisi ollut tähän liittyvää, mutta enpä hoksannut kuvata

    VastaaPoista
  10. Mä vain pakastan, mutta siinäkin riittää aina puuhaa, kun sitä tekee työn kanssa päällekkäin. Ihailen kaikkia käteviä ja ahkeria emäntiä, jotka säilövät kaikki ihanat kesänmaut talven varalle.:D

    VastaaPoista
  11. Herkullisia arkikuvia. Näitä on kiva talvella sitten syödä ja juoda.

    VastaaPoista
  12. Oi, tulipas nenääni ihana tuoreen mehun tuoksu.

    VastaaPoista