3.2.2016

Diktaattorin keittiömestari

 
Lainasin kirjastosta Pohjois-Koreasta kertovan kirjan. Kenji Fujimoto: Diktaattorin keittiömestari, japanilaiskokki Pohjois-Korean hovissa. (Gummerus 2014)

Salanimellä kirjoittava japanilainen kertoo 13 vuodestaan Kim Jong-ilin sushikokkina.  Sushi on  syy, miksi kirjoittaja päätyi hoviin kokiksi,  töihin Pohjois-Koreaan ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa. Fujimoto palveli Kim Jong-iliä ja kirjoittaa pääasiassa hänestä. Ruoka on kirjassa pääosassa, nimenomaan Kim Jong-ilin ateriat.

Kirja tuo esiin valtavan kontrastin, minkä Pohjois-Korean johtajien pröystäilevä elämä luo nälänhädän ja sorron alla kärsiviin oikeudettomiin tavallisiin kansalaisiin. Samaan aikaan kun johtaja tilasi itselleen herkkuja ympäri maailmaa, kansa taisteli nälänhädässä, joka oli seurausta tästä diktaattorimaisesta politiikasta. Keittiömestari käy ostamassa eri puolilta maailmaa kaviaaria, hienoja viinoja, parhaita kaloja – mitä johtaja sattuu haluamaan. Kirjassa kerrotaan eliitin elämästä: kuten juomakilpailusta, joissa voi voittaa arvokkaita palkintoja juomalla hienoa konjakkia hengenvaarallisia määriä tai mersuista, joiden kaikkien rekisteritunnus alkaa Suuren Johtajan syntymäpäivään viittaavilla numeroilla.

Kuitenkin tämä Diktaattorin keittiömestari tarjoaa aika hyvän kuvan siitä, millaista elämää maan ylimystö oikeastaan elää. Kuitenkin ylimystöäkin urkitaan ja urkinta on totaalista, kaikkea valvotaan, jopa heitä muissa maissakin. Väärästä sanasta tai lausahduksesta voi joutua epäsuosioon ja perikatoon, hengenmenetykseenkin. Fujimotollekin oli käydä huonosti, ja kävikin, mutta hän pääsi lähtemään salaa pois.

Fujimoto kirjoittaa ihailevaan sävyyn ja korostaa sitten Japanissa kirjoissaan omaa erityisasemaansa epävirallisena Pohjois-Korean ja Japanin välittäjänä.  Tämä kirja päiväkirjanomainen eikä kovin hyvin kirjoitettu. Diktaattorin keittiömestari on yhdistelmä kahdesta eri teoksesta. Lisäksi suomennos sisältää Itä-Aasian tutkija Miika Pölkin artikkelin Pohjois-Korean historiasta ja sen johtajadynastiasta. Tuo Pölkin selostus on parasta kirjassa.
Tämä kirja on Helmet-lukuhaaasteen 2016 monessa kohdassa sopiva, ainakin näihin: 1. Ruuasta kertova kirja, 10. Aasialaisen kirjailijan kirjoittama kirja, 15. Kirjan kansi on mielestäsi ruma,  16. Et ole ikinä ennen  kuullut kirjasta, 17. Kirjassa juhlitaan, 26. Elämänkerta tai muistelmateos, 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja ja 44. Kirjassa joku kuolee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti