Torstaisin vietämme kansainvälistä iltapäivää seurakuntatalollamme. Tänään oli aiheena naan-leivän leipominen. Yksi osanottajistamme, afgaanitaustainen, oli tehnyt sikäläisen naan-leivän taikinan jo valmiiksi kotonaan, koska taikinan tulee nousta ainakin puolitoista tuntia ennen sen leipomista.
Tässä taikinassa oli kaksi kiloa vehnäjauhoja, 2 ruokalusikallista suolaa, ruokalusikallinen sokeria ja ruokalusikallinen öljyä, pussi kuivahiivaa sekä lämmintä vettä niin paljon, että tuli sopiva taikina. Taikinaa oli vaivattu hyvin. Tästä annoksesta tuli kahdeksan leipää.
Ennen varsinaista leipomista laitetettiin pannulle vettä ja siihen jauhoja kiehumaan. Tuo keitos oli löysä velli tai kastike.Sitten kauhalla paineltiin taikinaa kulhossaan, liiat ilmat pois. Otettiin kauhallinen kerrallaan joustavaa taikinaa ja muotoiltiin se palloksi käsissä.
Taikinapalloa alettiin taputella sormin matalaksi levyksi vähän väliä kääntäen puolelta toiselle, hieman jauhoja alle, ettei tartu leivinpöytään kiinni.
Pellille ripoteltiin hieman leseitä, joiden päälle taikinalevy laitetiin.
Taikinan päälle leviteltiin tuota löysää velliä lusikalla aivan koko pintalle. Sitten sormin tehtiin syvät kuopat riveihin.
Pinnalle vielä ripoteltiin seesaminsiemeniä ja niin sitten leipä laitettiin uuniin noin kahdeksaksi minuutiksi. Uunin lämpö oli niin korkea kuin mahdollista. Meillä se oli 270 astetta tässä kiertoilmauunissa. Kotona on hyvä olla 300 astetta tavallisessa sähköuunissa ja paistaa ylätasolla.Maukkaita leipiä saimme ja lämpiminä ne maistuivat parhailta.
Kiitos naan-leivän opettajallemme näistä ihanista leivistä.
Taikinaa vielä pitää opetella itse tekemään. Ehkä joskus saamme opetusta siihenkin.
Ainakin aion kokeilla kotona naan-leivän leipomista - tosin pienemmällä kerta-annoksella.
Varmasti oli hyvää, kun näyttikin niin herkulliselta. Olipa kova lämpö uunissa!
VastaaPoistaSaimme kotiinkin tuota leipää ja kotiväkikin tykkäsi.
VastaaPoistaNaan-leipä on tosi hyvää.
VastaaPoistaTodella hyvää! Pitäisi kokeilla kotonakin.
VastaaPoista