Tämän viikon MakroTex-haasteen aiheena on MAUSTE.
Inkivääriä on viljelty jo muinaisista ajoista lähtien ja nykyään sitä käytetään lähinnä mausteeksi. Inkiväärin maavarsi (eli juurakko) on sisältä kuituinen ja voimakkaan keltainen, ja siihen muodostuu ohut vaalean kellanruskea kuori. Inkivääristä käytetään mausteeksi kasvin maavartta, joko tuoreena tai kuivattuna jauheena.
Tuore inkivääri säilyy hyvin jääkaapissa tiiviissä astiassa. Tuore inkivääri kuoritaan ennen käyttöä veitsellä ja sen jälkeen joko raastetaan tai paloitellaan.
Inkivääri kuten inkiväärijauhekin sisältää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta.Inkiväärijauhetta käytetään monenlaisiin ruokiin. Minä leivon joulupiparit kardemummalla ja inkiväärillä maustettuina.
Inkiväärihunaja on hunajan ja inkiväärin sekoitus, hunajavalmiste. Se sopii teen kanssa nautittavaksi tai teelusikallinen kerran päivässä suoraan purkista.
Inkivääri on monipuolinen flunssaisen olon helpottaja. Sillä
kerrotaan myös olevan myönteistä vaikutusta vatsan ja nivelien ongelmiin. Monet nivelrikkoa sairastavat ovat todenneet inkiväärin tuovan helpotusta vaivoihinsa.Inkivääri ei kuitenkaan vaikuta itse nivelrikkoon parantavasti eikä estä sairauden
etenemistä vaan näyttäisi vaikuttavan jonkin verran nivelrikkoon
liittyvään kipuun ja haittaan kuten tulehduskipulääkkeetkin.
Inkivääri menestyy suojaisassa paikassa puutarhassa tai parvekkeella myös eteläisessä Suomessa. Kaupasta ostettu inkiväärinjuuri istutetaan sisällä 6–10 cm syvyyteen kylvömultaan valoisaan paikkaan, jossa on lämmin alusta – esimerkiksi patterin päälle ikkunalaudalle. Istutusruukun tulee olla vähintään 20 cm korkea sekä 20 cm leveä, ja siinä on oltava pohjassa reiät. Ruukku on hyvä asettaa syvään vatiin, jolloin sitä on helppo kastella reilusti. Mullan tulee kuitenkin antaa kuivahtaa kastelukertojen välillä, sillä mukulat mätänevät helposti. Lehdet ilmaantuvat pintaan 2–8 viikossa.
Taimet siirretään parvekkeelle tai suojaisaan puutarhaan kun yöhallat ovat ohitse. Kesä-heinäkuussa kasvun ollessa kiivaimmillaan lannoitetaan 3–4 kertaa pintamultaan kompostoidulla lannalla. Mukulasato korjataan syksyllä ennen pakkasten tuloa. Mukulat säilytetään jääkaapissa. Parhaimmillaan inkivääri kukkii näyttävästi.
Aivan, inkivääristä on moneksi!
VastaaPoistaKiitos,kiitos,hyvä tieto isku.Olen kyllä inkivääriä kayttänyt,sopii reumaatikolle hyvin.Kivat kuvat.
VastaaPoistaInkiväri on ihanaa! Sain joskus maistaa inkivääriääteetä, nam!
VastaaPoistaInkivääri on hyvä mauste
VastaaPoistaMe olemme juoneet jo muutaman vuoden ajan inkivääriteetä illalla. Paloitellaan inkivääi ja minä vielä syön palat,miehen vatsa ei sitä kestä. Helpottaa nivelkipuja.
VastaaPoistaHyvät kuvat ja käytän inkivääriä paljon. Juuri nytkin kasvaa ikkunalla...tai siis odotan että alkaa lähtemään kasvuun.
VastaaPoistaKiitos näistä tärkeistä tiedoista! Pitäisiköhän itsekin yrittää kasvattaa inkivääriä tänä vuonna. :) Hyvät kuvat inkivääristä monessa muodossa!
VastaaPoistaYksi aine, monta muotoa. Hyvä valinta ja hyvät kuvat.
VastaaPoistaT. Täysin arkista
Inkivääri on oikea terveys mauste.
VastaaPoistaIhanaa, inkivääri on yksi suosikeistani! Käytän päivittäin raastettuna veden mausteena.
VastaaPoistaInkivääri on ihana ja monipuolinen mauste. Olisikin mielenkiintoista kokeilla sen kasvattamista!
VastaaPoistaOiva flunssan hoitoon!
VastaaPoista93v mummini juo joka päivä oma keittämäänsä inkiväärimehua!
VastaaPoistaKokeilin kerran tehdä itseekkin. Alkuun se maistui pahalta, mutta siihenpä alkoi tulemaan jopa ihan himo. Mummini sanoi ihan samaa. Sekoitin mehua esim. tuoremehun tai teen joukkoon. :D
Liian vähän tulee käytettyä inkivääriä.
VastaaPoistame syödään inkivääriä melkein joka päivä. Mina teen mehun siitä, ja miksaan sen sitruunan kanssa.
VastaaPoistaInkivääristä on moneksi. Flunssan yhteydessä tulee erityisesti nautittua.
VastaaPoistaInkivääriin olen vasta viime aikoina alkanut tottua, se on niitä mausteita jotka vaativat hieman totuttelua. Mutta ei hassumpaa esim. nuudeleiden kanssa. Eräs ystävä puristi minulle appelsiinimehuakin ja laittoi reilusti inkiväärinpalasia joukkoon -oli aika hurjaa mutta meni kyllä alas :D
VastaaPoistaInkivääri on ollut minulla vähän unohduksissa, joten kiitos muistutuksesta :) Varsinkin flunssaa se tuntuu monesti helpottaneen!
VastaaPoistaOivallinen tietopuolinen postaus !
VastaaPoistaJännän näköinen inkivääri ekassa kuvassa :)