10.10.2017

Lokakuussa

Lokakuussa luulisi olevan luontoa katsellen vasta syyskuun alussa. Kasvit kukkivat vielä pihamaalla ja  marjatkaan eivät ole vielä kunnolla kypsiä kuten yleensä jo ainakin kuukautta aikaisemmin. Viinirypäleet jäivät pieniksi ja osin raaoiksi, Marja-aroniatkaan eivät ole kypsyneet kokonaan.
Poimin tänään karhunvattuja. Ne eivät enää kunnolla kypsy mehukkaiksi, vaikka taas viikon odottelin edellisestä poiminnasta. 
Kun katselen ikkunasta, niin syksyn ruska on edelleen kauniina.
Meille ei tänä vuonna montaa omenaa tullut. Sain tänään kollegaltani Ulllata pari isoa kassillista omenoita, joita sitten laittelin illan mittaan.


 
Tein omena-karhunvattuhilloa. Tämä tämän päivän hillo (tai paremminkin marmeladi) on karhunvatuista ja maahan pudonneita omenista. Laitoin mehumaijaan pari litraa karhunvatukoita ja reilut seitsemän litraa omenanpaloja, keitin mehuksi vatut ja nuo höyrytetyt omenat väänsin sosemyllyn läpi kattilaan, jonne kaadoin mehutkin. Kuumensin, lisäsin lähes kilon sokeria ja kilosta loppusokeriin sekoitetun pussillisen punaista Melatinia. Purkitin kuumiin keitettyihin Atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin.
Sillä aikaa, kun omenat kypsyivät maijassa, viipaloin lisää omenoita ja laitoin ne pannaritaikinan päälle uuniin. Omenapannukakku valmistui iltapalaksi. Noin 7 desiä laktoositonta rasvatonta maitoa, yli kolme desiä vehnäjauhoja, puolisen teelusikallista suolaa, kolme teelusikallista leivinjauhetta ja puoli desiä sokeria oli taikinassa. 50 grammaa laktoositonta voita uunipannulle kuumenemaan 200 asteen uuniin hetkeksi ja  sitten taikina pellille ja omenaviuipaleet taikinan päälle. Lisäksi hieman sokeria ja kanelia ripottelin omenoille ja uunissa nuo paistuivat lähes puoli tuntia. 

Myös ehdin hakea omenoita lisää ulkona olevasta kassista ja pilkoin lasikulhoon parisen litraa. Päälle ripoottelin kanelia ja tein kauraryyneistä, 3 dl, 100 grammasta sulatettua laktoositonta voita ja desistä sokeria ja teelukallisesta kanelia seoksen, jonka laitoin omenapalojen päälle. Uunissa tuo paistui taas noin puolisen tuntia. Ja maistuva omena-kaurapaistos siitä tulikin.
Ja ainahan sateella voi neuloa!

Lisää lokakuista löytyy MakroTex -haasteesta.

18 kommenttia:

  1. Lokakuun väriloa! Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
  2. Kauniit syyskuvat! Ruska ja marjat, kaunis väriloisto :)

    VastaaPoista
  3. Onpa hivelevä väriyhdistelmä tuo oranssi / musta viimeisessä kuvassa ja se on muutenkin symppis kuva ❤️

    Mahtavat satouutiset sinulla täällä taas ja värien ilo 🍏🍎🍁

    VastaaPoista
  4. Nam! Karhunvattuja! En ole koskaan niitä tainnut poimia. Hienoa kun niitä vielä tulee. Myrskytuuli riepotti meidän haavoista nuo havisevat lehdet pois. Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
  5. Omena-karhunvatukka hillo sounds good!
    Have a nice October!

    VastaaPoista
  6. Kullankeltainen metsä - ah ihanuutta <3

    VastaaPoista
  7. Ahkeraa puuhastelua.
    Omenapannari kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  8. Niin hehkuvia lokakuun kuvia, ja nuo karhunvatukat, nam!!

    VastaaPoista
  9. Kuvissasi suorastaan hehkuvat värit. Kaunista.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  10. Voihan kätevä emäntä! Kyllä talvella kelpaa, kun noin ahkera olet ollut. :) Kaunista väriloistoa kuvissasi.

    VastaaPoista
  11. Tästä tuli niin kotoisa tunnelma!<3 Muistin myös sinulta saamani purkin päärynähilloa, hitsi, se oli hyvää!:)
    Hieman on sellainen olo, että meitä on petetty (astinko oikein?), yritetään kestää!<3

    VastaaPoista
  12. Kauniita kuvia ja ihania värejä. Ahkera on emäntä!

    VastaaPoista
  13. Lovely views of your garden! The Oatmeal apple sounds delicious. Am smiling, the same here, it's hard to knit one item after another. There are always a fe projects going on at the same time!

    VastaaPoista
  14. Värit vievät syksyn kauneuteen.

    VastaaPoista
  15. Meillä ei montaa omppua tullut. :(

    VastaaPoista
  16. Kaunis ruska! Omenapannukakku vaikuttaa hyvältä, tätä pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
  17. Kivat lokakuukuvat ja värit, eniten sykähdytti nyt tuo kudelma joka oli niin kotoinen ja kaunis:)

    VastaaPoista