29.4.2018

Erilaista vaelluskirjallisuutta

Sain kirjastosta lainattua pari pyhiinvaellusta koskettelevaa kirjaa.

Toinen on  Jorma Luoman Mielen ja ruumiin camino, Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan  (Books on Demand 2018). Luoma kertoo kolmesta pyhiinvaellusmatkastaan 1998, 2000 ja 2002 vaimonsa Mailiksen kanssa ranskalaisella reitillä. Nämä pyhiinvaellusmatkat olivat surutyötä heidän lapsensa Anniinan sairauteen kuoleman vuoksi. Kirja on välillä pohdintoja ja toisaalta vaellusmatkakertomusta.

Ei vaellus ole ylistyslaulua Jumalalle.  Se on kurassa ja ravassa tarpomista, vertavuotavuotavia rakkoja jaloissa,kipeytyneitä niveliä, tuskaa ja kuumetta. Näläntunnetta caminolla ja ylensyöntiä tavernoissa, viiniä bodegoissa. Kaiken kärsimyksen keskellä myös hurmiota, vaeltajien halaamista, rakkautta. Se on käsinkosketeltavaa elämää, elämää tässä ja nyt, jota lähemmäksi ei voi päästä, sillä caminolla sinä olet elämä itse.

Kun itse  olen vaeltanut kahdesti ranskalaisen reitin, osasin lukiessani nuo pysähdyspaikat paikantaa ja muistella myös niitä  ja niihin liittyviä tapahtumia omalla vaelluksellani

Toinen kirja Santiagon Camino - Tie Henkiseen Kotiin on Helienda Toivion kirjoittama (Printek 2017). Helienda Toivio kertoo olevansa suomalainen Santiago de Compostelan pyhiinvaeltaja , henkisen tien kulkija, joka on seurannut johdatusta asumaan ja elämään Pohjois-Espanjassa, Muxiassa ja Lireksessä. Hän sanoo kirjansa olevan henkinen opas niille, jotka haluavat löytää syvimmän tarkoituksensa.

Tämä teos puolestaan liittyy teosofiaan ajatusmaailmaltaan, vaikkakaan kirjoittaja ei tätä käsitettä nimeltä mainitse. Lähdeluettelossa on kyllä viitattu Pekka Ervast ja teosofia.net -sivustolle. Teosofiahan on uskonnollis-mystinen maailmankatsomus, jonka kannattajat pyrkivät selvittämään jumaluuden ja maailmankaikkeuden syvintä olemusta. Siinä yhdistyy toisiinsa buddhalaisuutta, hindulaisuutta ja länsimaista mystiikkaa. Suomeksi teosofia tarkoittaa jumalallista viisautta. 

Camino opetti elämään hetkessä. Ei voinut pitää ruokaa mukana kuin sen määrän, mitä muutaman tunnin aikana tarvitsit. Et voinut olla varma löydätkö yösijaa, et koskaan tiennyt kuka ihminen astuu seuraavana elämääsi. Sää saattoi muuttua hetkessä ja vaatteesi saattoivat olla kaikki märkiä pienen sadekuuron seurauksena. Mielentilasi heilahteli sik-sakkia. Mahdollisesti jouduit pysäyttämään matkasi suunnittelematta, kun kehosi ei kestänyt  tai jotain muuta yllättävää tapahtui. Siitä huolimatta elämä kantoi ja kaikki oli hyvin. Ruokaa oli riittävästi, yösija löytyi...

Tämä teos ei toiminut minun kristinuskon käsitysteni kanssa. Hyviä asioita toki oli vaellukseen liittyviä, mutta tuo henkisyys-käsitys häiritsi.

Nämä kirjat liittyvät Helmet lukuhaasteeseen 2018:
 Toivio:
1. Kirjassa muutetaan
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

Luoma:
4. Kirjan nimessä on jokin paikka
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan
21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi
24. Surullinen kirja
33. Selviytymistarina?
49. Vuonna 2018 julkaistu kirja


1 kommentti:

  1. Kiitos näiden teosten esittelystä. Santiago de Compostela tuli tietoisuuteeni Paulo Coelhon Pyhiinvaelluksen välityksellä.

    VastaaPoista