Valmistin tänäkin vuonna kahta erilaista punajuurilaatikkoa. Kumpaankin laitoin sinihomejuustoa mauksi. Toisessa oli myös rikottuja ohrasuurimoita.
Ohrasuurimo-punajuurilaatikko
Noin
500 g punajuuria
2 punasipulia
1,5 dl rouhittua ohrasuurimoita
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
rouhittua mustapippuria
150g sinihomejuustoa
2 dl laktoositonta kermaa
Keitin kaksi kiloa punajuuria painekattilassa, jotka kuorin kuumina käsin kylmässä vedessä. Raastoin punajuuret ja jaoin tähän seokseen kolmasosan raasteesta. Keitin kasvisliemessä kattilassa orhasuurimot. Sekoitin ohrasuurimot, punajuuriraasteen ja hienonnetun sipulin ja maustoin mustapippurilla ja sinihomejuustolla ja
laktoosittomalla kermalla. Kolme vuoallista paistoin uunissa pellin päällä 200 asteessa 45 minuuttia.
Punajuurilaatikko
Kypsät punajuuret raastettuina ja kaksi punasipulia Molinexilla hienonnettuna (yhteensä 1,2 kiloa seosta) saivat seurakseen pussillisen eli 150 grammaa sinihomejuustoa, purkillisen eli kaksi desiä laktoositonta kermaa sekä hieman mustapippurirouhetta ja suolaa. Sekoittelin kaikki sekaisin ja annostelin kolmeen vuokaan, yhteen isompaan ja kahteen pienempään. Pinnalle ripottelin korppujauhoja. Paistoin tunnin verran 200 asteessa uunin alatasolla.
Lanttulaatikko
Pari kiloa eli painekattilallisen lanttuja kuorittiin ja paloiteltiin. Keitin lantut ja soseutin ne perunasurvimella. Lisäsin seokseen kolmisen desiä punaista laktoositonta maitoa, kaksi teelusikallista suolaa,
reilun ruokalusikallisen hunajaa, puoli desiä siirappia,
puoli desiä korppujauhoja, suolaa, muskottia, inkivääriä ja
valkopippuria.
Löystytin seoksen keitinnesteellä sopivaksi. Seoksen jaoin kuuteen
neljän desin alumiinivuokaan,
joihin pinnalle ripottelin korppujauhoja ja maidottomia
margariininokareita. Paistoin
laatikot uunipellin päällä noin tunnin 175 asteessa ja noin puoli tuntia 150 asteessa uunin alatasolla.
Porkkanalaatikko
Keitin kaksi kiloa
porkkanoita palasina painekattilassa, otin nesteen talteen ja hienonsin porkkanat perunasurvimella. Keitin 3 desiä riisiä, joihin nesteenä tuli vähitellen lähes
puolitoista
litraa vettä. Sekoittelin keitetyt riisit ja porkkanasoseen. Lisäilin
valkopippuria, suolaa, inkivääriä, siirappia, hunajaa ja litran verran punaista laktoositonta maitoa ja pikkuisen keitinvettä,
jotta tuli sopivan löysä seos. Jaoin seoksen neljään alumiinivuokaan ja kahteen
litraiseen savipottiin. Pinnalle ripottelin korppujauhoja ja laktoosittomia margariininokareita. Paistoin
porkkanalaatikot 200 asteessa tunnin verran.
On varmaan herkut maistunut!
VastaaPoista