11.2.2021

Unorthodox


Kirja Unorthodox  - näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni ( suom. Ilkka Rekiaro Tammi 2021) kertoo Deborah Feldmanin lapsuuden ja nuoruuden elämästä New Yorkin  Williamsburgissa ortodoksijuutalaisten hasidiyhteisön, holokaustista selvinneiden juutalaisten yhteisön alueella. Fellmanin isoäiti oli menettänyt kaikki 10 sisarustaan. Feldmanin isovanhemmat selvisivät, mutta holokausti määrittää yhä yhteisön ideologiaa monella tavalla. Siellä on tiukat uskonnolliset säännöt. Mm. naisten odotetaan synnyttävän mahdollisimman paljon lapsia korvaamaan niitä, jotka holokaustissa tapettiin. Joka päivä Feldmanin isoäiti sytytti vainajien muistoksi kynttilän ja Deborahkin tunsi keskitysleirillä kuolleet nimeltä. Isoäiti itse synnytti lopulta 11 lasta. Feldmanin asui isovanhempien sa luona, koska hänen isänsä oli psyykkisesti sairas ja äiti lähtenyt yhteisöstä.

Yhteisöstä lähtemiseen suhtaudutaan erittäin kielteisesti. Feldman avioitui 19-vuotiaana ja sai pojan. Hän suunnitteli lähtemistä pois pitkään. Kukaan hänen yhteisönsä naisista ei ollut onnistunut lähtemään lapsen kanssa eli saamaan lapsen huoltajuutta. Kun Feldman kirjoitti elämästään New Yorkin hasidiyhteisössä kirjan, jossa hän kertoo lahkomaisesta yhteisöstä ja syistään paeta, hän sai apua lakimiehiltä ja julkisuudesta. Hänen on onnistui päästä pojan kanssa pois. Nyt hän asuu Berliinissä.

Kirja ilmestyi 2012, televisiosarja aiheesta 2020. Feldmanin kirja edustaa niin sanottua kerronnallista tietokirjallisuutta.

Mieleenkiintoinen kirja, monta uutta asiaa sain tietooni. Kehuttua TV-sarjaa en ole katsonut tästä kirjassa kuvatusta tositarinasta. 

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2021 kohtiin 

3. Historiallinen romaani

4. Joku kertoo omista muistoistaan

5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan

8. Kirja, jossa maailman on muutoksessa

11. Kirja kertoo köyhyydestä

26. Elämänkerta henkilöstä, joka on elossa

28. Kirja, jonka lukemisesta sinulle on hyötyä

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021 suomeksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti