Valokuvatorstain haasteviikon aiheena on ajankohtaan sopiva Karkki vai kepponen?
On tulossa pyhäinpäivä ja silloin muistellaan edesmenneitä läheisiämmekin. Käymme haudoilla, viemme kynttilöitä ja laitamme talveksi kukat haudoille.
Hautajaiskaramellikin oli muisto vainajasta ja hautajaisista. Niitä jaettiin yleisesti 1930-luvulle saakka, jonka jälkeen tapa jäi
pikkuhiljaa. Näitä makeisia ei ollut
tarkoitus syödä, vaan säilyttää muistona.
Koristeena noissa hautajaiskaramelleissa oli usein pieni enkelikiiltokuva tai lause, joka kertoi ihmiselosta tai oli muu uskonnollinen aihe.
Kuvassa olevat makeiset ovat parin vuoden takaa hautajaisista, joissa tuon hautajaiskaramellin sai jokainen läsnäolija.
Koristeena noissa hautajaiskaramelleissa oli usein pieni enkelikiiltokuva tai lause, joka kertoi ihmiselosta tai oli muu uskonnollinen aihe.
Kuvassa olevat makeiset ovat parin vuoden takaa hautajaisista, joissa tuon hautajaiskaramellin sai jokainen läsnäolija.
Mielenkiintoista, moista en tiennyt. Hyvä kuva
VastaaPoistaNoi o kyl nii nättei, et määki varmaa malttasi vaa kattel, varmaanki...
VastaaPoistaTaas sitä jotain tuli opittua... siis osua otos
VastaaPoistaHautajaiskaramellit ovat minulle aivan uusi asia. Kiva saada uutta tietoa vanhoista tavoista. Kiitos!
VastaaPoista"Joka päivä oppii jotain uutta!"
VastaaPoistaEn ole koskaan kuullutkaan, mutta mielenkiintoinen tieto, kiitos Pm!
VastaaPoistaEn ole missään hautajaisissa tavannut karkkeja!
VastaaPoistaoho, uutta myös minulle...
VastaaPoistaIkinä en ole minäkään moista kuullut tai nähnyt tuollasia karkkia! Mielenkiintoista!
VastaaPoistaoppia ikä kaikki, todella mielenkiintoista kuulla näistä vanhoista tavoista, kiitos
VastaaPoistaEn ole minäkään hautajaisissa karkkia saanut mutta ennenvanhaan,ainakin Sysmässä, tarjottiin hautajaisissa sahtia!
VastaaPoistaUusi asia on minullekin.Liekö ollut ihan yleismaallinen, siis koko maassa?
VastaaPoistaTuosta perinteestä en ole aikaisemmin kuullutkaan.
VastaaPoistaEn ole ennen kuullut enkä nähnyt, mielenkiintoista.
VastaaPoistaIhan uutta tietoa nuo hautajaiskaramellit, perheen suntiokaan ei ole tuosta tavasta mitään kuullut.
VastaaPoistaPorvariston parissa yleistyi 1800-luvun puolivälissä tapa tilata perhejuhliin paperiin käärittyjä makeisia, joita vieraat saivat mukaansa.Niinpä myös Brunbergin suklaatehtaan 1871 perustetussa A. W. Lindforsin leipomossa aloitettiin karamellinvalmistus ja tuolloin tuotevalikoimaan kuuluivat mm. hää- ja hautajaiskaramellit, kerrotaan Brunbergin suklaatehtaan sivuilla.
VastaaPoistaHautajaiskaramellit ovat museoviraston tutkijan Hanna Pirisen mukaan jääneet pois käytöstä toisen maailmansodan aikana.
Minullekin aivan uusi tieto tuo eli moisista hautajaiskaramelleista en ole koskaan kuullut. Itse miellän näin marraskuun tienoilla pyhäinpäivän merkityksen paremmin, kuin tuon Halloweenin. Pyhäinpäivänä yleensä käydään hautausmaalla viemässä kynttilöitä läheisten haudoille ja muistellaan heitä.
VastaaPoistaTässäpä hieno vastaus, mielenkiintoista perinnetietoa. Eipä olisi huono ajatus elvyttää vanhoja tapoja henkiin vaikkapa pyhäinpäivän tienoilla. Kaukainen vieraslaji Halloween hämärtää pyhäinpäivän merkityksen meillä.
VastaaPoistaBlogisi on kyllä yksi perinnäistapoja opettavin mihin olen törmännyt. Kiitos taas tästäkin päivityksestä.
VastaaPoista