12.9.2016

Syyskuun sadonkorjuuta

MakroTex-haasteen tämän viikon aiheena on SYYSKUU.
Kasviskuivurissa sieniä kuivataan noin 35-40 asteen lämmössä. Jos lämpötila on liian suuri, ne kuivuvat liian nopeasti eivätkä enää vety ruokiin. Sieniä voi toki kuivata auringossa (Mustat torvisienet kuivuvat niin hyvin.) tai takan päälläkin.

Kuivattuja sieniä, kuten kantarelleja, mustia torvisieniä ja suppilovahveroita voi käyttää samoin kuin tuoreita.  Kuivatut sienet yleensä liotetaan (1 dl sieniä, 2 - 3 dl vettä), Liotusaika on suurinpiirtein vartista  puoleen tuntia. Liotusvesikin voidaan lisätä ruokaan. Nuo sienet voi myös musertaa  keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös lisätä ruokaan mausteen tavoin.
Omenia on yllin kyllin tippuillut puusta. Onneksi ainakin Antonovkat olivat lähes kaikki vielä puussa. Sieltä niitä otimme varovasti laatikoihin, jotka viemme kellariin talvivaraksi. Toki osa lähtee myös lasten perheisiin. Punakaneli on tippunut puusta suurimmaksi osaksi. Niitä on lahjoiteltu ja kuljettu toisille. Hillo-omenat olivat ylen pieniä ja tein muutaman annoksen hilloa happamista omenista. Antonovkasta vielä aion tehdä pari maijallista hilloa. Omenahillo kelpaa kaikille. Ja kuivatut omenat.
Omena-puolukkapiirakka. Jos pidät enemmän puolukasta, sitä on tarjolla toisessa päässä piirakkapellillä, toisessa omenaa. Ohje: 1 desi öljyä, 3 desiä laktoositonta maustamatonta jogurttia, 3 desiä sokeria, 5 desiä vehnäjauhoja ja 1 teelusikallinen soodaa. Sekoita kulhossa jogurtti, öljy ja sokeri, lisää loput aineet ja sekoita hyvin, kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Asettele omenasiivut tiheään ja ripottele toiseen päähän puolukoita ja painele niitä taikinan sisään. Ripottele päälle sokeria ja lisäksi omenille kanelia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Kriikunat odottavat vielä myös poimijoitaan.
Karpaloita on vasta poimittu vähän, mutta ehkä vielä kerkiämme karpalosoille tänä syksynä.
Ja vielä karhunvatukan raakileita kypsyy, koska lämpöä riittää.
Ja puolukoita ja  jopa mustikoitakin saattaa löytyä, kun metsään malttaa lähteä.(Ja löytyy todella paljon hirvikärpäsiä - harsohuppu päähän marja- ja sienimetsään!)
Ja puutarhassa tietysti juurekset ovat vielä maassa - vähitellen nekin nostetaan.
 Krassit ovat vielä voimissaan. Ja näistäkin kannattaa ottaa siemenet talteen.

22 kommenttia:

  1. Herkullinen postaus! Syyskuu on tosiaan sadonkorjuun kuu.
    Kiitos piirakkareseptistä - en ole koskaan kokeillut tuollaista taikinaa.
    Krassisi ihastuttavat aina.

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva piirakkaidea! Säilöntä & sadonkorjuu teettävät töitä - mutta on sitten mistä ottaa.

    VastaaPoista
  3. Onpas teillä hyvä sato!
    Minä haaveilen sellaisesta maakellarista, eipä tiedä vaikka saisikin rakennettua tuonne tontin perälle joskus <3
    Sienet kuivuu tosi hyvin saunassakin jälkilämmöillä :)

    VastaaPoista
  4. Nami nami. Näytä kuvia katsellessa alkaa kuola valua.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  5. Kaunista JA käytännöllistä. Ihanaa sadonkorjuun aikaa !

    VastaaPoista
  6. Herkkua on siinä monenlaista.
    Voiko krassiakin syödä?

    VastaaPoista
  7. Vastasit blogini kommenteissa. Kiitos! Olen laittanut vastauksesi Nojatuolipuutarhuri-blogiini ja lainannut krassikuvaasi.
    http://nojatuolipuutarhuri.blogspot.fi/2016/09/syotavat-kukat-krassit.html

    VastaaPoista
  8. Ooh, mitä herkkuja!! Kaikki näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
  9. Syskyn ehdottomia lemppareita on nimenomaa puolukka ja omenapiirakat, nam!

    VastaaPoista
  10. Kiva kun teilläkin on omppuja! Nyt sain kuulla tuon vihreän lajin nimenkin, näyttäisi nimittäin että meillä on ihan samaa lajia. Sitä vaan ei ole tullut koskaan juuri käytettyä kun omenakaneleissa ja muissa riittää niin paljon puuhaa.

    VastaaPoista
  11. Maku säilyy hyvin kuivatuissakin sienissä.

    Kiitos hyvästä helppo tekoisesta piirakka ohjeesta, otin talteen.
    Tykkään leipoa helpoilla ohjeilla. :)

    Houkuttavia kuvia!

    VastaaPoista
  12. Sinulla on aina täällä herkullisia postauksia!

    VastaaPoista
  13. On selvästi sadonkorjuun aika, monenmoista herkkua.

    VastaaPoista
  14. Sadonkorjuuta, herkkuja on metsä ja puut pullollaan. Hauska idea tehdä piirakka noin. :)

    VastaaPoista
  15. Sadonkorjuu on mahtavaa aikaa.

    VastaaPoista
  16. Onpas kiva idea tuo kaksipäinen piirakka! Kyllä sinulla on hyvät herkut omasta takaa.

    VastaaPoista
  17. Syyskuu tarjoaa herkkuja! Ihana syyskuu!

    VastaaPoista
  18. Herkullisen näköinen kaksois piirakka. Luonnon antimia parhaimmillaan.

    VastaaPoista