28.11.2017

Lusikkaleipiä, pipareita ja pataleipää

 Leipomispäivä.
Tein jo eilen pataleivän odottamaan tämänpäiväistä paistamista.Yhtä leipää varten laitoin kulhoon pari desiä ohrajauhoja, kourallisen seesamin siemeniä ja toisen auringonkukan siemeniä, puolitoista teelusikallista suolaa, vajaa yksi teelusikallinen kuivahiivaa, kukkurainen ruokalusikallinen kuivattua nokkosta ja makeaa paprikaa samoin. Lämmintä vettä tuli lähes puoli litraa, kun lusikalla sekoittelin löysän taikinan. Tänään laitoin padan 250 asteeseen kuumenemaan ja lusikalla kääntelin kulhossa leipätaikinan leivän muotoon. Kun uuni näytti saavuttaneen 250 asteen lämmön, otin padan uunista ja tipautin pataan tilkan rypsiöljyä ja kaavin kulhosta taikinan pataan, kansi kiinni ja puoleksi tunniksi uuniin, Sitten poistin kannen ja vielä vartiksi jätin padan 225 asteeseen. Tein siis kaksi leipää samalla uuninlämmittämisellä, mutta taikinan kahdessa eri kulhossa samoista aineksista.
Päivällä aamuisen keppijumpan jälkeen tein lusikkaleipätaikinan alkuun. Tähän lusikkaleipätaikinaan tuli 400 grammaa laktoositonta voita, 3 desiä sokeria, 4 teelusikallista vaniljasokeria, 2 teelusikallista soodaa  ja 8 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja.
Kiehautin voin miedossa lämmössä teräskattilassa välillä sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Kun vaahto alkoi laskeutua, kaadoin voin kulhoon. Lisäsin sekoittamatta kulhoon sokerin ja laitoin kulhon jäähtymään  viileään eteiseen illansuun jumppien ajaksi. Keppijumpalta palattua vatkasin hyytyneen rasvan  ja sokerin lusikalla vaahdoksi. Lisäsin kuivat aineet, jauhot, vaniljasokerin ja soodan. Ja taikina oli valmis lusikkasouviin.
Perinteisillä syvillä pikkulusikoilla mies teki taikinasta lusikanmuotoiset puolipallot leivinpaperin päälle pellille.  Paistoin lusikkaleivät 175 asteessa pataleipien jälkeen noin 10 minuuttia pellillinen. Annoksesta tuli  neljä pellillistä. Nuo eivät ole vielä täytettyjä - jäi seuraavaan päivään.
 - Yhden tein valmiiksi tyrnihyytelön kera. Maistoin ja olin tyytyväinen tämänvuotisiin.


Eilen tein piparitaikinan Paraisten piparkakkujen eräänlaisena versiona. (ks. edellinen blogikirjoitus)  Tänään paistoin osan taikinasta. Kristallipipareinakin se oli maukasta. Kristaallipiparit tein niin, että ripottelin sokeria ohueksi kaulitun taikinan päälle ja hieman painelin kaulimella sokeria taikinaan. Otin muoteilla sydämiä ja laitoin pellille. Muuten tein pääasiassa enkeleitä tällä erää. Osan taikinasta pakastan myöhempää käyttöä varten.
Leivottaessa tämä perunajauhoilla terästetty piparitaikina oli hyvä painella pehmeäksi, muutoin se oli liian murenevaa. Paistetut piparit ovat rapeita.

4 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää. Pari isompaa menoa on hoidettava pois alta, sitten pääsen minäkin leipomaan.

    VastaaPoista
  2. Makoisa postaus. Sinun joulussasi on tuoksujen taikaa.

    VastaaPoista
  3. Thank you so much for your comments this and last week! Sorry, last week was Thanksgiving. In the USA where I live it is almost as big of a feast as Christmas. You can tell, because there area lot less people on their blogs.
    Your lactose free recipe for the bread is very interesting - my daughter would like that since her husband needs lactose free things to eat:)
    And making your own gingerbread -wow, courageous!

    VastaaPoista
  4. Lusikkaleivät ovat herkullisia, mutta oma kärsivällisyyteni ei riitä niiden pyörittelyyn :)

    VastaaPoista