31.3.2015

Kevään merkkejä

Pieni Lintu - MakroTex challenge 
MakroTexin haasteen aihe tällä viikolla on  KEVÄÄN MERKKEJÄ.

Uusi lumi on vanhan surma, sanotaan. Malkamaanantaina on tai oikeastaan jo palmusunnuntain illasta lähtien satanut lumiräntää. Maa on aivan valkoisena ja etukäteissuunnitelma tikkutiistaisesta mökin pihan haravoinnista jäi unelmaksi vain.
 Lumen keskeltä pieni tulppaanin piippa edelleen vain kurkistelee
 monen muun tulppaanin alun kera.
Ikkunalla kliivia ihmettelee valkoista taustaansa.
 Pääsiäiskaktus on muistanut ajoittaa kukkimisensa sopivasti.
 Verenpisaroita on tuotu kellarista valoon ja nopeasti ne kasvattavat lehteä ja kukkaa.
 Kesää varten on jo aloitettu viljelmät: tässä lehtiselleriä
 basilikaa
 ja ruohosipulia.
Sisälle tuodut omenan oksat ovat alkaneet kukkia ja kriikunan oksien kukat viuhahtivat jo ohi.
Rairuoho kerkiää hyvin pääsiäiseksi
Pääsiäisestähän se kevät viimeistään alkaa. Ja narsissit kuuluvat pääsiäisen kukkiin.

Keväistä vihreää pitää neuleidenkin olla!

Keväistä pääsiäistä!

30.3.2015

Malkamaanantaita

Tätä viikkoa kutsutaan monilla eri nimillä. Puhutaan piinaviikosta tai kärsimysviikosta tai hiljaisesta viikosta. Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla.
Hiljainen viikko oli hiljainen, koska katolisena aikana muutoin ahkerasti käytössä olleet kirkonkellot eivät soineet, vaan niiden kielet sidottiin kiinni. Paastonajan loppu oli muutenkin hiljaista aikaa. Silloin ei esimerkiksi saa rymytä tai tehdä liian raskaita töitä.
Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä.
Tänään on malkamaanantai. Malkamaanantain aiheena on kärsivä Kristus. Tällä viikolla kirkoissa voidaan lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin kieltäminen.  Syytöntä syytetään kuten raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. Rikka on pieni roska ja malka on hirsi - tästä malkamaanantain nimitys.
Raamatun sana tänään: Hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti. (Filippiläiskirje 2:8)
Tänään poikkesimme kirkkomatkalla ostamassa uuden termospullon hiihtomatkaa varten.  Minulla on ollut 3/4 litran termari, mutta nyt hankin puolen litran pullon. Arvelen sen riittävän muiden eväiden lisäksi päivän hiihtoreissuilla. Hiihtoreiteillä löytynee kahvipaikkoja - ainakin  netin tietojen mukaan niitä on avoinna useampiakin.

Mies laitteli sukset kuntoon. Putsasi talven jäljet ja laitteli hiihtomerkitkin paikoilleen nanoihin. On vain epäselvää, mitä noiden uusien Atomic skintec -suksien pohjille pitää tehdä. Vai ei yhtään mitään.  ???

Eilen paistoin pataleipää, jonka taikinan olin laittanut edellisenä päivänä. Tänään taas sekoittelin kaksi taikinaa lähes ohjeiden mukaan: Kuusi desiä vehnäjauhoja, yksi desi spelttirouhetta ja desi kaurahiutaleita. Eiliseen laitoin myös desin auringonkukansiemeniä ja desinvehnälesettä, mutta en kaurahiutaleita. Lisätään puolitoista teelusikallista suolaa, reilu ruokalusikallinen tyrnijauhetta, teelusikallinen kuivahiivaa ja neljä desiä vettä, sekoitetaan lusikalla ja jätetään vähintään puoleksi vuorokaudeksi tekeytymään.  Taikina nostetaan jauhoiselle pöydälle ja taitellaan pariin otteeseen. Tosin olen vain lisännyt jauhoja kulhossa ja sekoitellut lusikalla. Laitetaan uuni patoineen kuumenemaan 250 asteeseen ja kun uuni on kuumentunut, niin laitetaan kannelliseen pataan taikina puoleksi tunniksi ja vielä vartiksi ilman kantta paistumaan.

29.3.2015

Palmusunnuntaita

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia.

Alun perin virpominen oli itäsuomalainen ortodoksiseen kristillisyyteen liittyvä siunaava palmusunnuntain perinne. Pajunoksat siunattiin kirkossa lauantain jumalanpalveluksen yhteydessä. Sitten niillä voitiin virpoa sukulaisille tai perheenjäsenille palmusunnuntaina. Virpominen on tehty Jeesuksen palmunlehvätervehdyksen muistoksi. Se on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottajana.
Virpoi varpoi, tuoreeks terveeks
tulevaks vuodeks
oksan ojennan
ja elämän onnea toivotan.
Onni on siunausta,
onni on rakkautta,
onni on hyvä elämä,
en palkkaa vaadi,
enkä velkakirjaa vaadi,
vaan Jumalan siunausta toivotan.

"Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks..."
Pienet kävivät virpomassa papan sillä aikaa, kun pappilan mummo oli vielä juhlimassa eläkkeelle siirtyvää diakonissaa, josta palasi sauvakävellen kotiin :) aikaa siihen tosin kului.
 30 vuotta samassa seurakunnassa diakoniatyössä.
Juhlittava sai myös hopeisen ansiomerkin. Kirkon diakonian ja sielunhoidon yksikkö myöntää kirkon diakonian hopeisia ansiomerkkejä tunnustukseksi diakonisesta toiminnasta. Merkin on suunnitellut taiteilija Hannu Konola.
 

 
Matkalla lentopallonpeluuseen tapasimme  lentävän pääsiäisnoidan. 
Peli oli taas vauhdikas ja mukavaa on pelata kerran viikossa suvun kanssa. Samalla tulee aina kuulumiset vaihdettua.

28.3.2015

Laktoosittomat ja munattomat rahkapiirakat

 Armaan päivänä leivonnaisia omalle Armaalleni!
Pääsiäinen on jo viikon kuluttua. Tänään oli sopiva aika leipoa rahkapiirakat. Rahkaa olisi pitänyt hankkia enemmän kuin puoli kiloa puolen litran pullataikinasta leivottuihin piirakoihin.

Tein tavallisen pullataikinan, johon laitoin reilusti kardemummaa. Täytteeseen sekoitin kaksi purkillista laktoositonta maitorahkaa, yhden sitruunan mehun ja kuoriraasteen, pari teelusikallista vaniljasokeria, reilusti yli desin rusinoita ja reilun desin sokeria. En lisännyt lainkaan kermaa enkä maitoa, koska en laittanut kananmunaa enkä muutakaan kuten perunajauhoja sitomaan kosteutta.
Rahkapiirakoita tuli kaksi täyttä pellillistä ja hieman kolmatta. Loput piirakanpohjat täytin kiinteällä puolukkahillolla.
Taikinaa oli vielä hieman jäljellä. Niinpä kaulitsin sen ja laitoin päälle puoliksi puolukkahilloa, puoliksi omenaluumuhilloa, jonka päälle ripottelin seesaminsiemeniä. Tulipa piirakka palmusunnuntain kahveille.
Ja tottakai, kun leivoin, tein myös sämpylätaikinan. Tällä kerralla taikinassa oli porkkanasosetta kolmisen desiä sekä sämpyläjauhoseosta toiset kolme desiä, vehnäjauhoja, suolaa,  reilu ruokalusikallinen hunajaa, loraus valkosipulirypsiöljyä, pussillinen kuivahiivaa ja lämmintä vettä se puolisen litraa. Annoksesta tuli pari pellillistä sämpylöitä. Sämpylätaikinan sekoitin taas vain isolla lusikalla, kun puolestaan pullataikinan vaivasin kunnolla käsin.

Osan näistä leivonnaisista laitetaan pakastimeen odottelemaan pääsiäistä, osa nautitaan juuri lämpimänä ja tuoreena.

27.3.2015

Onnellinen arki

Lukuhaasteen seuraava kirja on minulla kirja, jonka nimessä on numero. Olen lueskellut Jenny Haren Onnellinen arki, 365 ohjetta parempaan elämään. Aurinkokustannus 2009. (34)
 Tänään on vuoden 96. päivä ja tälle päivälle on kirjoitettu aiheena Harjoittele aerobisesti.

"Voit vilkastuttaa verenkiertoasi ja parantaa mieltäsi harjoittamalla aerobista liikuntaa. Huomaat pian, että sillä on nostattava voima.
Rauhallinenkin liikunta, kuten kävely on hyväksi. Voit koventaa vauhtiasi pikkuhiljaa välttäen riuhtomisen tunteen.
Päämääränä on hapenottokyvyn parantuminen.  Se paranee vauhdin kasvaessa ja hengityksen voimistuessa. Älä ylisuorita! Tehokkaan aerobisen liikunnan jälkeen hehkut vielä pitkään. "

Jenny Hare kehottaa kurkistamaan tähän kirjaan aina, kun kaipaa innostusta ja muistutusta onnellisen elämän harjoitteluun. Jokaiselle vuoden päivälle on erityyppinen otsikko. Ja lisäksi on joka kuukauden lopussa arviointi/tarkistuslista, kuinka onnistui.
" Anna itsellesi lupa olla ajoissa, Opi päästämään irti, Lämmin kylpy, Puolusta oikeuttasi uneen, Lähetä lahja..."
Kirja muistuttaa paljon Positiivareiden Ajatusten aamiaisen vinkkejä kullekin päivälle. Sitä oli mukava lueskella ja jotain toteutella kuten tee lista elämäsi hyvistä asioista - olisi pitänyt enemmänkin, mutta kirja on lainattu kirjastosta.

26.3.2015

Juhlapuku

Tällä viikolla 361. valokuvatorstain haasteena on musta.

 
Papin juhla-asun jakku/kaftaani ja housut/hame ovat mustat. Juhla-asuun kuuluu myös valkoinen pantapaita.

Naispuolisen papin virka-asussa on arki- ja juhlatilanteiden mukaan vaihdettava Valonsäde-somiste. Papin juhlapuvussa se on valkoinen. Sitä käytetään yhdessä valkoisen paidan kanssa. Arkiasussa somisteosa ja paita ovat mustia. Malliin kuuluva hopeinen Valonlähde-risti kiinnitetään papinjakkuun. Lisäksi asukokonaisuuteen kuuluvat mustat sukat ja kengät.

25.3.2015

Palmusunnuntaita kohti

 Päivänavauksissa kuljettiin matkaa kohti pääsiäistä.


Violetti on katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri. Paasto on valmistautumista suureen juhlaan. Palmusunnuntai on vielä paastonaikaa. Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntaina violetti muistuttaa meitä tulevasta kuninkaasta.



Palmusunnuntaina Jeesusta tervehdittiin palmunoksia heiluttaen ja Hoosiannaa huutaen, kun hän ratsasti aasilla Jerusalemiin. Jeesus oli menossa Jerusalemiin viettämään pääsiäisjuhlaa yhdessä opetuslastensa kanssa. Kansa juhli häntä odotettuna kuninkaana ja auttajana.

Tiellä ken vaeltaa, ken aasilla ratsastaa?
Maahan on laskettu vaatteita, lehtiä, oksia.
Muurari-rabbi nyt on matkalle lähtenyt,
noussut on satulaan ratsunsa, kuitenkin kuningas...
Jeesus, sä Herramme, sua seurata tahdomme.
Kanssamme kulje eteenpäin, yhdessä, yksittäin.
Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna!
Saavu jo, kuningas, luoksemme täyttämään toivomme.
(Virsi 15:1,4) 
Alakoulussa laulettiin tätä virttä nokkahuiluorkesterin säestyksellä päivänavauksessa. Kun odottelin päivänavauksen alkamista kuuulin myös, kun jossakin luokassa virttä harjoiteltiin.
Kotona tammi on osin jo palasina. Mies oli ahkeroinut sillä aikaa, kun olin töissä ja vierailemassa pikkusiskon ja perheen luona. Olipa mukava pitkästä aikaa jutella. Ekaluokkalaisen isoveljen tapasinkin jo koululla ohimennen!

Illansuussa oli taas jumppa, jossa tällä kertaa liikuimme painojen kera. Ja sitten kotona lämmitimme saunan ja vetreytimme saunassa  jumpassa rasittuneita lihaksia.

24.3.2015

Virpovitsan valmistaminen

Olen menossa huomenna pitämään päivänavauksia kouluun. Koska seuraava pyhäpäivä on palmusunnuntai, valmistin virpomavitsan kristillisen virpomaperinteen mukaisesti erääseen ortodoksitapaan. Tässä on siis ruusukoristeen ohje lyhykäisesti.





Leikkaa punaisesta kreppipaperirullasta 10 cm pituudesta.  Leikkaa sitten 5 palaa, pituus siis se 10 cm, joiden leveys on 7 cm. Palojen määrä kuvaa Kristuksen haavojen lukumäärää. Rullaa yläkulmat lyijykynällä tai kuten minä nelosen sukkapuikolla.  Ota yksi pala ja tee siitä löysä torvi sydämeksi rullattu puoli ulospäin. Laita muut kukkaterälehdet limittäin. Lisää vihreä lehti, purista nippua koko ajan.  Kiinnitä puuvillalangalla tai kalastajalangalla ruusun pää. Siisti sitten ruusun pää leikkaamalla liiat pois. Kiinnitä ruusu oksaan, muotoile, leikkaa ylimääräiset langat pois. Kolme ruusua kolmihaaraiseen pajunoksaan sen vuoksi, että se kuvaa pyhää kolminaisuutta, Isä, Poika ja Pyhä Henki. 

Virpomisen aikana luettiin myös virpoloru, joita oli monenlaisia.
Virvon varvon vitsasella,
kosken kevätpajusella,
terveyttä toivottelen,
siunausta siivittelen,
onnea oksalla tällä.

tai
Virvon varvon vitsallani
Tuoreeks' terveeks' rikkaaks' rakkaaks'
Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi
Virvon Sinua
Vitsa virvoittaa
Kivut kirvoittaa
Jumala Sinua siunatkoon

Lapset virpoivat/ virpovat lähinnä sukulaisia ja kummejaan omissa vaatteissa, noidiksi pukeutuminen joka edustaa saatanaa, joka luuli Kristuksen kuolleen ei kuulu ortodoksiseen, eikä muutenkaan kristilliseen, perinteeseen. Oksatkin siunattiin palmusunnuntain aattona kirkossa.

Karjalassa ennen lapset keräsivät kaikki karkkipaperit vuoden aikana ja tekivät näistä kukat. Palkka haettiin aina pääsiäisenä, aiemmin ei voinut saada kun oli paastoaika. Yleensä palkkana oli kananmunia. Karjalassa kylien "sanattomana sääntönä" oli: jos lapsen virpokukat oli tehty sanomalehdestä, niin virvottava tiesi, että palkka olisi suotavaa saada rahana. Raha vietiin kotiin, virpoja ei saanut sitä itselleen.  

Virpovitsan valmistusohje löytyy myös mm. Taalannon sivulta