Tätä viikkoa kutsutaan monilla eri nimillä. Puhutaan piinaviikosta tai kärsimysviikosta tai hiljaisesta viikosta. Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa. Jerusalemissa sitä vietettiin jo 300-luvulla.
Hiljainen viikko oli hiljainen, koska katolisena aikana muutoin
ahkerasti käytössä olleet kirkonkellot eivät soineet, vaan niiden kielet
sidottiin kiinni. Paastonajan loppu oli muutenkin hiljaista aikaa.
Silloin ei esimerkiksi saa rymytä tai tehdä liian raskaita töitä.
Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian
tapahtumia. Kärsimyshistoria on perinteisesti jaettu kuuteen lukuun eli ahtiin, joista saarnattiin jumalanpalveluksissa hiljaisen viikon päivinä.
Tänään on malkamaanantai. Malkamaanantain aiheena on kärsivä Kristus. Tällä viikolla kirkoissa voidaan lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat
Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin
kieltäminen. Syytöntä syytetään kuten
raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. Rikka on pieni roska ja malka on hirsi - tästä malkamaanantain nimitys.
Raamatun sana tänään: Hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti. (Filippiläiskirje 2:8)
Tänään poikkesimme kirkkomatkalla ostamassa uuden termospullon hiihtomatkaa varten. Minulla on ollut 3/4 litran termari, mutta nyt hankin puolen litran pullon. Arvelen sen riittävän muiden eväiden lisäksi päivän hiihtoreissuilla. Hiihtoreiteillä löytynee kahvipaikkoja - ainakin netin tietojen mukaan niitä on avoinna useampiakin.
Mies laitteli sukset kuntoon. Putsasi talven jäljet ja laitteli hiihtomerkitkin paikoilleen nanoihin. On vain epäselvää, mitä noiden uusien Atomic skintec -suksien pohjille pitää tehdä. Vai ei yhtään mitään. ???
Eilen paistoin pataleipää, jonka taikinan olin laittanut edellisenä päivänä. Tänään taas sekoittelin kaksi taikinaa lähes ohjeiden mukaan: Kuusi desiä vehnäjauhoja, yksi desi spelttirouhetta ja desi kaurahiutaleita. Eiliseen laitoin myös desin auringonkukansiemeniä ja desinvehnälesettä, mutta en kaurahiutaleita. Lisätään puolitoista teelusikallista suolaa, reilu ruokalusikallinen tyrnijauhetta, teelusikallinen kuivahiivaa ja neljä desiä vettä, sekoitetaan lusikalla ja jätetään vähintään puoleksi vuorokaudeksi tekeytymään. Taikina nostetaan jauhoiselle pöydälle ja taitellaan pariin otteeseen. Tosin olen vain lisännyt jauhoja kulhossa ja sekoitellut lusikalla. Laitetaan uuni patoineen kuumenemaan 250 asteeseen ja kun uuni on kuumentunut, niin laitetaan kannelliseen pataan taikina puoleksi tunniksi ja vielä vartiksi ilman kantta paistumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti