Sain vinkin Aimariilta siemennäkkileivän valmistamiseen. Tässä meni muutama päivä ennen kuin ehdin kauppaan hakemaan psylliumia. Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Psylliumin siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on
samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja
kuohkeutta. Muita siemeniä oli kotosallakin, mutta ostin niitä vielä lisää.
Tämän siemennäkkärin valmistin ohjeen mukaan, koska tein sitä ensimmäistä kertaa. Annoksesta tuli kaksi pellillistä. Paistoin ensin 15 minuuttia 175 asteessa. Taikinapyörällä ruudutin ainekset pellillä ja laitoin takaisin uuniin kuivumaan 150 asteeseen kolmeksi vartiksi. Jätin sitten yöksi uunin päälle leivinpaperin päälle vielä, mitä jäljelle jäi iltayön herkuttelusta.
Ohjeessa oli noin kaksi desiä kaurahiutaleita, puolitoista desiä auringonkukansiemeniä, yksi desi kurpitsansiemeniä. yksi desi seesaminsiemeniä, puoli desiä pellavarouhetta (kotona oli vain pellavansiemeniä, mutta jauhoin siemenet rouheeksi - kai kokonaisetkin olisivat sopineet), desi vehnälesettä, kaksi ruokalusikallista psylliumia, yksi teelusikallinen suolaa. Sekoitin kaikki ja lisäsin kuusi desiä lämmintä vettä. Jätin puoleksi tunniksi turpoamaan, levitin pellille ohueksi ja laitoin uuniin paistumaan.
Netissä oli monenlaisia ohjeita siemennäkkäleivistä, mutta valitsin tämän ensiksi näkemäni, jota hieman muuntelin. Ja tuli todella maukasta! Söin tätä näkkäriä appelsiinituorejuuston kanssa.
Uusi sukkapari valmistui tänään. Olen neulonut jälleen ohjeen Melissa Morgan-Oakesin kirjasta Neulo kaksi sukkaa kerralla 2. Tämän sukkaparin nimi on Keimailu. Neuloin sen osin ohjeen mukaan. Lankana oli jälleen farkunsininen Novitan Suomalainen sukkalanka. Nämä sukat ovat noin 40 numeron jalkaan ja ne painavat 104 grammaa. (Jalkani oli vain 37, siksi sukka noin löysä kuvassa).
Sukkiin luotiin 96 silmukkaa aluksi sukan suuta varten. Ensimmäisellä kerroksella neulottiin aina kaksi yhteen: kolme nurin, kolme oikein. (Näin reuna jää löysäksi röyhelöreunaksi eikä varmasti kiristä) Seuraavat kaksi kerrosta olivat myös kolme nurin, kolme oikein. Nythän silmukoita oli enää 48. Malli on kuudella jaollinen. Tuon ensimmäisen kuviokerroksen neuloin siis kolme nurin, langankierto, kolme oikein takakautta yhteen, langankierto. En saanut kunnolla neulottua etukautta, joten muuttelin mallin sen verran, että neuloin takakautta nuo yhteen neulottavat oikeat. Sitten oli taas kolme kerrosta kolme nurin, kolme oikein.
Varsinaisessa ohjeessa sukat oli neulottu paljon ohuemmalla langalla ja kuvio oli vain kymmensenttisessä varressa. Varren tein minäkin noin kymmensenttiseksi, mutta neuloin päällispuolen kavennuksiin asti kuvioneuletta. Kantapään alkaessa siirsin silmukoita niin, että päällispuoleen tuli kaksi nurjaa kummallekin reunalla ja lisäsin vahvistettua kantapäätä tehdessäni yhden silmukan.
8 kommenttia:
Minäkin olen kerran kokeillut siemenleipää, mutta suurta innostusta se ei meillä aiheuttanut. Ohje oli samantapainen; pitäisi varmaan kokeilla joskus uudestaan. Sukkien mallineule on kaunis :)
Marjut: Mielestäni maukasta tuli ja toinenkin sanoi tuon näkkärin onnistuneen.
Kyllä minunkin mielestäni tämä siemenleipä on hyvää. Melko monesti olen sitä tehnyt ja jää varmasti minun vakileipomuksekseni.
Mukavaa, että sinulle maistui myös.
Sukkia neulot niin tiheään ja toinen toistaan nätimpiä. Varmasti sukille käyttäjätkin on tiedossa.
Aimarii: Kiitos. On kiva kokeilla uusia malleja välillä. Nämä sukat ovat menossa syntymäpäivälahjaksi.
Voi kiitos, minäkin aion tehdä tällä reseptillä näkkäriä! Joskus olen ostanut niitä kaupasta ja tykästyin niihin, mutten ole vielä itse ajatellut tehdä. Eipä ollut edes vaikea ohje... :D
Varmaan innostuisimme useamminkin harrastamaan tuollaisen huippuravinnon tuottamista, jos tulisi laskettua ravintoarvot leivälle. Tuo leipä kun sisältää niin rikkaasti monenlaista hyvää, mitä Luoja on ravinnoksemme luonut.
Matkatar:Maukasta - syöty ne jo on tällä erää!
Sirkku: Ja tuo siemennäkkileipä tuolla reseptillä on myös gluteiiniton.
Hienot sukat!
Lähetä kommentti