Sivun näyttöjä yhteensä

28.6.2020

Mukaillut Jonminit


Neuloin sukat marjapuuronpunaisesta, valkoisesta ja tummanharmaasta Seiskaveikasta. Mallina oli Jonminit, mutta unohdin katsoa ohjetta, joten neuloin nämä 45 silmukalla varressa. 

Lyhyen varren tein valepalmikkona eli kolme oikein, kaksi nurin kolme kerrosta. 
Sitten neljäs kerros  yksi neulomatta, kaksi oikein ja neulomaton yli kahden oikean ja kaksi nurin. 
Viides kerros yksi oikein, langankierto, yksi oikein, kaksi nurin.
Näitä viittä kerrosta toistin kolme kertaa ja tein vahvistetun kantapään 24 silmukalla edelleen marjapuuronpunaisella.
Kantapään jälkeen vielä yksi kerros punaisella ja sitten raidoitus mustalla ja valkealla kaksi kerrosta aina värillään. 

Terässä on 11 silmukkaa puikollaan. 
Leveä kärkikavennus joka toisella kerroksella, kunnes on viisi silmukkaa puikollaan.
Sukat painavat 73 grammaa. 

Aloitin uudet Jonminit Seiskaveikasta nyt aidolla mallilla. 


Löysäpipoisten KyJy 2020 haaste:
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit 28.6. Paino 73 grammaa.
2. Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 30.6. Valmiit. Paino grammaa

24.6.2020

KyJy 2020 alkoi taas minullakin

Neuleryhmä on Löysäpipoisten KyJy 2020 eli neulotaan juhannusyöstä jouluyöhön.Tarkoituksena on aloittaa 20 neule- tai virkkaustyötä aikavälillä 20.6.2020 - 30.9.2020 (silmukat puikolla/koukulla lasketaan jo aloitukseksi!) ja saattaa ne valmiiksi 24.12.2020 klo 24.00 mennessä. Olen jo aikaisemmin muutamana vuonna osallistunut tähän puolen vuoden haasteeseen ja nyt taas aloittelen lähinnä sukkienneulontana näitä kahtakymmentä työtä.

Ensimmäinen aloitus on mukaillut Jonminit. 

KyJy 2020 aloitukset ja valmiit:
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit. Paino grammaa. 

21.6.2020

Tehtävä suoritettu

Kirjan alkusanoissa Rissanen kertoo elävästi viikon kestävästä sotilasharjoituksesta, jonne lähdettäessä reserviupseerikoulun johtaja sanoi: Takaan, että ette elämässänne tule kokemaan mitään yhtään rasittavaa.

Elämälle ei ole valmista käsikirjoitusta. Elämää kirjoitetaan päivä ja tehtävä kerrallaan, toteaa Rissanen myöhemmin.

Seppo Rissasen teos Tehtävä suoritettu, Matkani arvojen viidakossa (Suomen Lähetysseura 2019) oli aika raskasta luettavaa. Tosin erittäin mielenkiintoista on ollut seurata Rissasen elämänmatkaa, omaelämänkertaa vuoteen 2019. Siihen on sisältynyt paljon vaikeuksia, mutta myös iloja ja etenkin johdatusta. Rissanen kirjoittaa hyvin yksityiskohtaisesti monista asioista elämänmatkansa varrelta. Kirja on tilitystä eletystä. Rankkaa hänellä on ollut vuosien mittaan mm. syöpä.

Nurmeksessa syntynyt, Turun seudulla kasvanut ja suurimman osan elämästään elänyt teologian tohtori Rissanen on tehnyt moninaisen uran. Kansanlähetyksen lähetyskoulun lehtori Ryttylässä, lähetystyöntekijä Egyptissä, SEKL:n Lähi-idän työn sihteeri, Kirkon lähetystyön keskuksen vs. lähetysteologi, Turun Maarian seurakunnan pappi, Suomen Akaterimian tutkija, Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra.
Rissanen oli viimeisenä ennen eläkkeellejäämistään Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajana 2001-2017. Siinä tehtävässä hän joutui tekemään monia todella hankalia päätöksiä. Kun luin hänen ajatuksiaan tapahtumista, joskus kolahti vähän pahasti joidenkin henkilöiden arvostelu.  Pääasiassa kyllä selkeää ja kaikin puolin toiset huomioonottavaa tekstiä.

Rissasella on mahtava kielitaito: suomi, ruotsi,englanti, saksa, latin, kreikka heprea, syyria ja arabia sekä suomalainen viittomakieli.

Kirjassa on myös kuvaliite.

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana
35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa
37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu
39. Kirjassa lennetään
44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa

Sitten tapasin pehmeän miehen

Luin Laura Mannisen uusimman kirjan Sitten tapasin pehmeän miehen (Otava 2020). Lauran edellinen kirja Kaikki anteeksi käsitteli vallanköyttöä ja väkivaltaa parisuhteessa. Tämä kirja kertoo yksinäisyydestä ja puolisoa etsivästä naisesta, Marjaanasta, joka kaipaa läheisyyttä.

Kirja alkulause oli Minä pidän miehistä ja heti alkukappaleissa oli pehmeän miehen yllättävä kohtaaminen.

Traaginen, samalla hauska ja huvittava seurustelua, miehenetsintää, seksin kaipuuta kertova teos vie Marjaanan kera monenlaisten miesten läheisyyteen: oli mm. taiteellinen mies, oli urheileva mies, oli kalastava mies, oli kompostoiva mies, oli kirjaileva mies, oli tuo pehmeä mies... Ei vain löydy yhtään loppujen lopuksi sopivaa miestä. Aina alku hyvä ja sitten...

Pidän miehistä, tästä ja monesta muustakin, ja miehet pitävät minusta, ainakin aluksi. Eivät tietenkään kaikki mutta monet, melko monet. Miehet, jotka arvostavat vahvoja ja itsenäiisä naisia, sillä sellainen minä olen.

Lopussa oli kiitokset, jotka taas kyynelyttivät.

Kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
2. Iloinen kirja
21. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta
35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa
42. Kirjassa on isovanhempia
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Aaltosukat

Novitan seiskaveikan Pohjola-Levi-langasta neuloin itselleni saapassukat aaltokuviolla.
Kuviossa on viisi kerrosta neljä oikein kaksi nurin. Sitten seuraavat viisi kerrosta  yksi oikein, kaksi nurin, kolme oikein. Näitä kahta viiden kerroksen rypästä vuorotellaan.

Neuloin kolmen ja puolen numeron puikoilla 48 silmukalla varteen seitsemän viiden kerroksen kuviorypästä, vahvistettu kantapää  ja kärkeen leveä nauhakavennus. Ennen kärkikavennusta terässä oli kymmenen kuviorypästä.  Sukat painavat 87 grammaan ja ovat parahultaiset 4,5 numeron jalkoihin.


14.6.2020

Jonnet

Seurakuntamme kappalainen jää eläkkeelle. Tänään on lähtöjuhlat kirkossa turvavälein. 
Hän on innokas kalamies niin vesillä kuin muutoinkin elämässä.  Siksi neuloin hänelle Jonnet, kalakuvioiset sukat. 

Sukat on neulottu Novitan seiska seikan jämistä, turkoosia, mustaa ja valkeaa. 52 silmukkaa aluksi, kuviossa 60. Ohje löytyy Jonna Nordströmin  kirjasta Jonsukat villasukkarakkautta. 
Sukat painavat 136 grammaa. 

8.6.2020

Viides lapsi

Doris Lessingin teos Viides lapsi (1988 englanninkielinen alkuteos, suomeksi 1989 Otava) on yksi hänen suomennetuista 25 teoksesta. Doris Lessing sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007.

Kirja kertoo pariskunnan, Harrietin ja Davidin elämästä lapsilaumansa ja toisinaan sukulaistensakin kanssa isossa talossa ja etenkin heidän erikoisesta lapsestaan ja tämän  Benin, elämästä, jossa on monia hankaluuksia jo äidin raskausajasta lähtien. Ben on aivan erilainen lapsi, kuin maahinen, joka on tavallaan kuulumaton tähän aikakauteen. 
Ben oli ulkomuodoltaan ja käyttäytymiseltään aivan erilainen kuin muut. 

Surullinen kertomus, koskettava kertomus ihmisen erilaisuudesta.

Tämä kirja osuu Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin
7. Kirjassa rikotaan lakia
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
24. Kirja kirjailijalta joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu
42. Kirjassa on isovanhempia

4.6.2020

Syntymäpäiväsukat miehelle

Jämälangoista kerin kaksia samankokoisia keriä, joista sommittelin sukat. Terän tein vahvistettuna siis kaksinkertaisena neuleena, kun päkiästä tuppaa hänellä sukka usein kulumaan puhki ajan mittaan. 

Nämä langat ovat Novitan seiska veikkaa. Neuloin 3,5 numeron puikoilla aluksi 52 silmukalla varren, vahvistetun kantapään 24 silmukalla ja pohjan 32 silmukalla. Kärjessä lyhyt leveä nauhakavennus.  

Pariin kertaan sovitutin sukkia, jotta sain sellaiset, jotka mahtuvat jalkaan. Sukat painavat 124 grammaa.