Sivun näyttöjä yhteensä

30.8.2020

Elokuun viimeinen viikonloppu

Mökillä on ollut mukavaa kesänviettoa. Hedelmät kypsyvät. Kaikista kolmesta omenapuusta on sato koottu: yhteensä ei kovin montaa omenaa saatu. Toki isoimmasta tein yhden annoksen hilloa (ennen kuin kaikki omenat ehtivät muumioitua ja muista pienemmistä puista saimme syödä maistiaiset - kummastakin tuli lopulta vain viisi omenaa. Luumut kypsyvät parhaillaan. Monena päivänä olen saanut niitä nauttia isoimmista luumupuista. Kaikki eivät ole vielä kypsiäkään.

Yksi luumupuu on osoittautunut kriikunapuuksi, ainakin luulen niin, koska nuo hedelmät eivät ole vielä kypsyneet ja ovat pieniä, tummia.

Nyt venetsilaisten aikaan nautimme vielä lauantaina lämmöstä marja-ja sienireissuilla ja illalla saunoen. 


Satoa on metsästä löytynyt yllin kyllin tänäkin vuonna. Metsään jää vielä paljon, mutta pakastimet ovat jo täynnä marjoja, lähinnä mustikkaa. Poimittavia mustikoitakin vielä löytyy ja puolukka alkaa olla parhaimmillaan nyt. Kuivan kauden jälkeen alkaa löytyä uudelleen kantarelleja ja suppiksetkin nostavat päitään - tosin vielä pieninä. 

Kurkut eivät tänä vuonna tuottaneet satoa mökillä kuin vähän. Kurpitsoja on tulossa monta, jos ei hetimiten tule pakkasia, niin ne ehtivät kasvaakin, vaikka alku oli hidasta. 



Kiitollisena näistä luonnontuotteista vietimme Suomen luonnon päivää ja samalla ns. venetsilaisia.

Elokuinen sukkapari

Sain vihdoin valmiiksi lyhytvartiset jämälankaraitasukat, toki sentään vielä elokuun puolella. Neuloin ne keltaisesta seiskaveikasta ja punaisesta duosta kolmen ja puolen puikoilla 44 silmukalla. Sukat painavat 72 grammaa.

Lyhyt varsi on neulottu neljän silmukan valepalmikolla. Ohje:

1.-3. kerros: kolme oikein, yksi nurin. 

4. kerros: nosta silmukka neulomatta, nuoli kaksi oikein, vedä neulomaton noiden kahden yli, yksi nurin.

5. kerros: yksi oikein, langankierto, yksi oikein, yksi nurin.

Vielä neuloin kolmen mallikuviokerroksen jälkeen kolme kerrosta kolme oikein, yksi nurin. 

Sitten neuloin vahvistetun kantapään 24 silmukalla. Pohjassa on 11 silmukkaa puikollaan kavennusten jälkeen. Terässä leveä nauhakavennus. 

Sukat mahtuvat 37-38 kokoiseen jalkaan.
 

Sukat  jälleen ovat seiskaveikan jämistä, nyt monista sinisistä keristä. 

Löysäpipoisten Kyjy 2020 aloitetut ja valmiit
 
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit 28.6. Paino 73 grammaa.
2. Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 30.6. Valmiit 2.7. Paino 71 grammaa.
3. Jonminit Seiskaveikan jämistä. Aloitettu 2.7. Valmiit 4.7. Paino 80 grammaa.
4. Jämälankasukat vihreistä Seiskaveikoista. Aloitettu 8.7. Valmiit 11.7. Paino 92 grammaa.
5. Olgat Nalle Taikasta. Aloitettu 20.7. Valmiit 5.8. Paino 74 grammaa.
6. Lyhytvartiset sukat seiskaveikasta. Aloitettu 22.7. Valmiit 30.8. Paino 72 grammaa
7. Pikkuiset pitsisukat KAL Nallesta. Aloitettu 15.8. Valmiit. Paino grammaa.
8. Siniset jämälankasukat Seiskaveikasta. Aloitettu 30.8. valmiit. Paino grammaa.

24.8.2020

Viimeinen loma

Viimeinen loma on Michael Zadoorianin kirja (Harper Collins Nordic 2017/ 2009 alkuteos)  Robinan pariskunnasta, jotka ovat eläneet yhdessä kuusikymmentä vuotta. Molemmat ovat sairaita, Ella sairastaa kivuliaana syöpää sekä on huono liikkumaan ja Johnilla on Altzheimerin tauti. Lasten kielloista huolimatta he päättävät lähteä vielä kerran liikkeelle  ja karkaavat vanhalla asuntoautollaan. Detroitista rannikolle on heidän suunnitelmansa (tai siis Ellan suunnitelma) pitkin alkuperäistä Route 66 -tietä. Tie on vanha ja uudet moottoritiet ovat monesti sen katkoneet, mutta he löytävät aina pätkän etetenpäin. John siis ajaa - ajaminen on verissä. (Kuten joillakin tutuilla  muistamattomilla lentopallon peluu sujuu hyvin, kun sitä on tehnyt lapsuudesta lähtien -  vaikka muu muisti olisi kadonnut)

John muistaa eli osaa ajaa ja Ella ohjaa tarvittaessa kartanlukijana ja tutkimalla vanhaa opaskirjaa Route 66-tiestä. Monia huumorintäyteisiä juttuja matkalla tapahtuu. Ja he ovat tavallaan piilossa lapsiltaan, tytöltä ja pojalta. Puolisot leiriytyvät usein leirintäalueille, joissa tapaavat myös muita ihmisiä ja usein katsovat muistoja vanhoilta dioilta ja muutkin toisinaan näkevät niitä. Matka on pitkä ja rankkakin. Lopulta he pääsevät perille - kaikin tavoin perille.

 Tämä kirja sopii Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtiin

4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä

7. Kirjassa rikotaan lakia

 9. Kirjassa kohdataan pelkoja

 26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö


Hillonta jatkuu vain

Puolukkahilloja olen jo keitellyt kolme maijallista ja omenahilloja kaikkiaan viisi maijallista tähän mennessä. 

Kolme näistä omenahilloista on happaman puun omenia. Tuo tarkoittaa, että puu on aikanaan alkanut vesoa ja kasvanut uudelleen ja tuottaa nyt hyvin pieniä happamia omenia, joita ei kyllä kannata syödä sinällään. Mutta ne ovat parhaita hillo-omenia. Koska ne ovat happamia, niin ne eivät tummu ja hillosta tulee vaaleaa. Kymmenen litran kukkuraisesta ämpärillisestä saan maijallisen omenia pilkottuna - huonot osat, madonsyömät ja kannat ja kukkaperät otan pois. Keitän nuo kunnes omenat alkavat soseutua, kierrän sosemyllyllä isoon kymmenen litran kattilaan, jonne sitten kaadan valuneen mehunkin seokseen. Lisään kilon sokeria ja pussillisen punaista Melatinia sekoitettuna pariin desiin sokeria, sitten kun seos sokereineen on kiehunut. 

Purkit keitän toisessa isossa kattilassa kuten kannetkin ja vielä huuhtelen Atamonilla molemmat. Purkitan omenahillon kuumana. 

Puolukkahillot teen samalla systeemillä, tosin kattilaan laitan huuhdotut puolukat, noin 8 litraa kerrallaan, jotka hienonnan sauvasekoittimella. Kuumennan seoksen sekoittelemalla lastalla, lisään kilon sokeria ja samoin punaisen Melatinin lopuksi pariin desiin sokeria sekoittaen. ja kiehautan vielä pari minuuttia.

Lasten perheisiin ja muulle suvullekin tulee hilloja kuten omaan käyttöönkin.

17.8.2020

Tämän vuoden ensimmäinen ja viimeinen

 Kun yhdet loppuvat, niin toiset alkavat kypsyä. Karhunvattuja on tulossa paljon, jos säät vain sallivat, niin nuo ehtivät kypsyä. Vadelma-aika alkaa olla jo ohi. 

Tänään keitin tämän vuoden viimeiset herukat. Poimin eilen mökiltä viherherukat ja mies tänään viimeiset punaherukat, joista tein maijallisen höyrymehua. 

Eipä kuitenkaan mehumaijaa laiteta  säilöön, vaan se on omenahillon tekoon mitä mainioin. Toin mökiltä viimeiset Pekka-omenat, jotka otin puusta. Pekka-lajike ei ole ollut suotuisa. Ensinnäkin se muumioituu ahkerasti tai halkeilee muuten raakanakin. Tänä vuonna siinä oli myös paljon madonsyömää. 
 
Hillosta tuli  maukasta ja sakeaa. Laitoin maijallisen omenia, kun ne oli kieräytetty höyrytyksen jälkeen sosemyllyllä soseeksi, kattilaan ja kuumensin ja sekoitin sekaan pussillisen hillokeria, kiehautin kymmenkunta minuuttia ja kehitettyihin, atamonilla huuhdeltuihin purkkeihin annostelin hillon. Mökin omenapuun hilloa ensimmäistä kertaa oli mahdollista tehdä, koska tänä vuonna ensimmäisen kerran tuli omenia enemmän kuin kymmenen.

15.8.2020

Omenakaurapaistos ja KAL

Omenat tippuvat puista mökilläkin. Isoin omenapuu, jossa Pekka-omena mätänee ja muumioituu, tiputtelee omenoitaan maahan jatkuvasti. Pirjakin on tiputtanut kahta lukuunottamatta kaikki täällä (samoin kotona lähes kaikki ovat jo Pirjasta pudonneet maahan). Vuokko on matoinen ja puussa on enää myös parikolme jäljellä. 

Pudokkaista tein paistoksen tänään. Silppusin kaikki pudonneet palasiksi lasivuokaan ja päälle sirottelin kaura-voi-hunajaseoksen. Paistoin 200 asteessa niin kauan, kunnes tuli hyvä tuoksu nenään ja päällinen alkoi ruskistua ja omenat pehmetä. 

Olen selaillut sukkamalleja ja löysin mukavan joukkoneulonnan. Tuo Sillä silmukan Pikkuinen pitsisukka KAL on jo ohi, mutta ohjeet olivat jäljellä Merja Ojanperän tiedostoissa. Neuloin  neuleen ensimmäisen osan tänään. Tosin vain yhden sukan ehdin aloittaa. Neuleseen tein muutoksen. Neulon Nallesta ja siksi lisäsin neuleeseen neljä silmukkaa.

Mökin pihasta olen poiminut edelleen mustikoita pakastimeen. Tänään jopa käsin muutaman litran keräilin. Ja vielä niitä mustikoita tontilla riittää.

Sain eilen pikkuserkultani muutaman luumupuun alun: keltaista isokokoista luumua. Kaivoin tuoksuvatukan juuria pois ja tein tilaa taimelle. Olipa urakkaa tuon tuoksuvatukan hävittämisyrityksessä siitä kohdin. Iso kuoppa luumupuuta varten, jonne lantaa, kalkkia ja multaa ja lopuksi vielä saunan kiukaan tuhkat. Tuhkaa nuo luumut tarvitsevat! Toiseen paikkaan kaivoin kiven juurelle paikan toiselle luumunalulle. Loput vien kotipuutarhaan.
Hämähäkit kukkivat parhaillaan. 

Järven vesi on vielä 20-asteista. Uimassa on mukava käydä. Lämmin päivä muutenkin on ollut. Kuivaa on ja kastella on pitänyt etenkin kurpitsat. Onneksi on pumppu, jolla saa järvestä veden tänne mäen päälle, ettei tarvitse enää kantaa ämpäreissä mäkeä ylös.

Löysäpipoisten KyJy 2020 haaste:
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit 28.6. Paino 73 grammaa.
2. Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 30.6. Valmiit 2.7. Paino 71 grammaa.
3. Jonminit Seiskaveikan jämistä. Aloitettu 2.7. Valmiit 4.7. Paino 80 grammaa.
4. Jämälankasukat vihreistä Seiskaveikoista. Aloitettu 8.7. Valmiit 11.7. Paino 92 grammaa.
5. Olgat Nalle Taikasta. Aloitettu 20.7. Valmiit 5.8. Paino 74 grammaa.
6. Lyhytvartiset sukat seiskaveikasta. Aloitettu 22.7. Valmiit. Paino grammaa
7. Pikkuiset pitsisukat KAL Nallesta. Aloitettu 15.8. Valmiit. Paino grammaa.

 

14.8.2020

Mökkielämää edelleen

Mökkielämää olen viettänyt tämän kevään ja kesän ahkerasti. Ehkä eniten koko elämäni aikana olen ehtinyt olla täällä. Keväällä ja alkukesästä ehdin tehdä sauvakävelylenkkejä lähistöllä ja samalla tutustua nykyisiin maisemiin enemmän. Mökillä minulla on puutarha, jota olen hoitanut alkukesän. Kun marja-aika alkoi, olen luuhannut metsissä ja puutarha on jäänyt vähemmälle - vain pakolliset kastelut.

Mökin lähettyvillä on tänä kesänä löytynyt paljon mustikoita ja hieman kantarellejakin. Metsissä olen vaellellut ahkerasti näitä etsimässä.  Ämpärikaupalla olen/olemme mustikoita kantanut kotiin. Kyllähän niitä poimii, mutta tuo putsaus vie oman aikansa. Poimin poimurilla mustikoita ja kaikkea oravaa pienempää osuu poimuriin ja sitä kautta ämpäriin. Kuitenkin metsässä kuljeskeleminen ja luonnon antimien poimiminen  on mukavaa. Ja putsaaminen vaatii vain sitkeyttä. Mustikoita olen pakastanut ja halukkaille myös myynyt.

Mustikkapöperö on herkkuruokaani. Siihen laitan mustikoita, jotka muussaan lusikalla, lisään reilusti talkkunaa, jonka sekoitan mustikoihin. Vielä juoksevaa hunajaa (sitäkin on omasta takaa - meillä on mehiläisiä) lisään seokseen. Ja herkku on valmis nautittavaksi. 

 Sienten puhdistus on tarkkaa puuhaa, jota mieheni urakoi useimmiten. 
Mökillä olen uinut päivittäin nelisen kertaa: aamulla, pari kertaa päivällä ja vielä ennen nukkumaanmenoa. Jos olemme lämmittäneet saunan, uintikerrat tuplaantuvat. Saunassa on hyvä olla pitkään ja välistä pulahtaa veteen ja taas löylyyn.  Kesäiloa!
 
Tänä vuonna ensimmäisen kerran kaikki kolme omenapuuta kukkivat ja tuottivat myös hedelmää. Tosin ei montaa omenaa puuta kohden, mutta maistiaiset olen saanut. Ainoa harmi on ollut, että yhden puun omenat muumioituvat järjestään.  Kirsikkapuu kukki hyvin, mutta sitten lehdet kuivivat - ja tulivat pieninä uudelleen. Yllätyksenä myös kirsikoita ilmestyi paljon. Ehdin poimia alaoksat, mutta lähdin välillä kotiin ja kun palasin, rastaat olivat ryöstäneet puun putipuhtaaksi. 

Keväällä istutin muutaman kriikunanalun, jotka ovat lähteneet kasvuun. Nyt sain pikkuserkultani keltaisen luumun pieniä alkuja, joille yritän etsiä paikkaa ja laittaa kasvamaan tänne. Luumu tarvitsee paljon kalkkia, myös kaikki tuhkat, mitä tulee saunasta ja kamiinasta, kippailen aina jonkun luumupuun juurelle. Muutama luumupuukin tuottaa tänä kesänä ensimmäisen kerran hedelmää - jos eivät kaikki tipu raakoina maahan ennen kypsymistään ja jos ehdin ennen mustarastaita osingolle.

Viinimarjat, vaaleanpunaisen Ailin ja valkoisen ja punaisen viinimarjan olen jo poiminut ja keittänyt mehuksi. Viherherukka odottaa nyt viikonlopun urakkaa. Mustaherukka silvottiin viime vuonna ja muutaman marja vain tänä kesänä tuli syötäväksi. Sain lastenlasten äidiltä kyllä uuden mustaviinimarjapensaan, mutta se tuottaa vasta muutaman vuoden kuluttua mehuksi asti marjoja.

6.8.2020

Olgasukat


Syntymäpäiväsukat 70-vuotiaalle neuloin Nalle Taikasta Olga-mallilla. Olgaa on vain varsi. Tällaisia sukkia olen aikoinani neulonut monet itselleni ja tykännyt pitää niitä mm. vaelluskengissä. 
Olgaa on helppo neuloa, mallissa on vain kaksi kerrosta, joita toistetaan. Silmukoita 64, puikollaan 16.
1. kerros: kaksi takaa yhteen, viisi oikein, langankierto, kaksi oikein, langankierto, viisi oikein, kaksi yhteen. sama joka puikolla.
2. kerros: kaikki oikein.
Neuloin 20 kerrosta mallineuletta. Sitten  neuloin kerroksen, jossa en enää tehnyt langankiertoja, joten vähensin joka puikolta 2 silmukkaa, jäi 14. Neuloin sitten resoria 15 kerrosta kaksi oikein, kaksi nurin. Vahvistettu kantapää ja kärjessä leveä nauhakavennus.
Sukat painavat 74 grammaa.
 
Löysäpipoisten KyJy 2020 haaste:
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit 28.6. Paino 73 grammaa.
2. Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 30.6. Valmiit 2.7. Paino 71 grammaa.
3. Jonminit Seiskaveikan jämistä. Aloitettu 2.7. Valmiit 4.7. Paino 80 grammaa.
4. Jämälankasukat vihreistä Seiskaveikoista. Aloitettu 8.7. Valmiit 11.7. Paino 92 grammaa.
5. Olgat Nalle Taikasta. Aloitettu 20.7. Valmiit 5.8. Paino 74 grammaa.
6. Lyhytvartiset sukat seiskaveikasta. Aloitettu 22.7. Valmiit. Paino grammaa

4.8.2020

Uusia aloituksia KyJy2020

Sukkia tulossa edelleen.

Nalle Taikasta värinä tykkään ja mielestäni tuo sopii hyvin Olga-sukkiin. Siis ainoastaan tuon lyhyehkön varren teen Olga-mallilla.

Seiskaveikasta aloitin seiskaveikan punakirjavalla langanlopulla lyhytvartiset sukat, joiden terään laitan lisäksi vaaleankeltaista seiskaveikkaa.

Löysäpipoisten KyJy 2020 haaste:
1. Mukaillut Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 25.6. Valmiit 28.6. Paino 73 grammaa.
2. Jonminit Seiskaveikasta. Aloitettu 30.6. Valmiit 2.7. Paino 71 grammaa.
3. Jonminit Seiskaveikan jämistä. Aloitettu 2.7. Valmiit 4.7. Paino 80 grammaa.
4. Jämälankasukat vihreistä Seiskaveikoista. Aloitettu 8.7. Valmiit 11.7. Paino 92 grammaa.
5. Olgat Nalle Taikasta. Aloitettu 20.7. Valmiit. Paino grammaa.
6. Lyhytvartiset sukat seiskaveikasta. Aloitettu 22.7. Valmiit. Paino grammaa

Laiskan emännän sämpylät

Mökillä on mukava leipoa. Vuosiin en ole tainnut tehdä näitä lusikkasämpylöitä eli kuten mieheni nimittää niitä: laiskan emännän sämpylöitä.


Kulhoon kasasin tarvittavat ainekset: noin teelusikallinen suolaa, pussillinen kuivahiivaa, ropaus tyrnijauhetta, ripaus valkosipulijauhetta, kourallinen auringonkukan siemeniä, toinen kourallinen seesaminsiemeniä, noin kahdeksan desiä vehnäjauhoja, hieman juoksevaa hunajaa ja loraus öljyä. Lämmintä vettä niin paljon että lusikalla sekoittaen sai hyvän löysähkön taikinan.

Nostatin taikinan ja kahden lusikan avulla muodostin kokkareita kahdelle pellille. Nostatin ja paistoin 225 asteessa noin 11 minuuttia.

Tuli pehmeitä, mielestäni maukkaita sämpylöitä, vaikka ei näöltään niin kaksisia.
Tällainen on sopivaa mökkihommaa marjastuksen jälkeen, kun sataa ripsotteli pitkin iltaa.

Pilvipoutaisena päivänä vietin kolme ja puoli tuntia mustikkareissulla ja pari ämpärillistä sain kokoon mustikoita ja litran verran kantarelleja. Hyttysiä ja paarmoja pyöri ympärilläni.  Pilvipoutainen, tuulinen sää on paras marjastamisilma - ei ole liian kuumaa. Tänään ei tuullut lainkaan, siksi nuo ötökät lähestyivät innokkaasti.

Tänä vuonna mustikoita löytyy todella paljon. Jopa ehdin putsata lähes pesuvadillisen - loput jäivät seuraavaan päivään, kun alkoi pisarrella. No, eipä tarvinnut kastella mökkipuutarhan kasvejakaan, kosteutta riittää.



1.8.2020

Kirsikkahillo eli hyytelö



Kirsikat kypsyivät ja ne piti jotenkin käyttää muutenkin kuin napostellen. Puolisen ämpärillistä tuli kirsikkapensaasta vielä. Kivien poisto on aina hankalaa, kun ei ole vempelettä, joilla niitä voi poistaa. Niinpä kiehautin kirsikat parissa desissä vettä ja sen jälkeen hieroin siivilässä hedelmälihan irti. Mehu oli irronnut hyvin muutenkin. Mehua kaatelin välillä seoksen päälle ja niin sain parjaiten tuon hedelmälihan pois kattilaan, jossa vielä sauvasekoittimella tasoitin seoksen.
Keitin hillosokeripussin ohjeen mukaan seoksen ja lisäsin vielä punaista Melatinin, jotta sain hyvän hyytelön. Hyytelöä käytetään mm. lusikkaleipien täytteeseen.