Sivun näyttöjä yhteensä

25.5.2024

"Neulekirjoja"


 Kaisa Ikola on kirjoittanut kevyesti (tavallaan hömppää) luettavat kirjat Oikein nurin (Saga egmont 2011) ja Kaksi oikein yhteen (Saga egmont 2023). Kirjat kertovat Annista ja hänen elämästään, miten Anni kohtasi neuleet ja virkkaamisen elämäänsä ja mitä siitä seurasi. 

Oikein nurin kertoo Jaakosta ja Annista ja neulekerhostakin. Myös Annin ystävästä Ninnistä.

Kaksi oikein yhteen tuo Annin elämään lapsuudenystävän Ninnin tyttären ja miten käsityöt yhdistävät kaksi aivan erilaista ihmistä, 14-vuotiasta Liinaa. Ja mitä kaikkea siitä seuraakaan.

Luin nämä yhden vuorokauden aikana, mielenkiinto pysyi yllä. Välillä tällaista, mutta näissä on myös hyviä ideoita elämään. 

Kirjat sopivat Helmet-lukuhaasteen kohtaan


21.5.2024

Vihreää jämälankaa sukissa

Seiskaveikan vihreitä jämiä ja Nepal-langan tummanharmaa jämä löytyi mökiltä. Näistä sain taas varrettomat sukat. Kiva näitä on neuloa, mutta päätteleminen onkin sitten aikaavievä juttu. En oikein luota tuohon neuloessa päättelemiseen.

Varressa kaksi oikein, kaksi nurin 15 kerrosta, vahvistettu kantapää 24 silmukalla ja terässä leveä nauhakavennus. Sukissa 44 silmukkaa 3,5 puikoilla. Sukat painavat 68 grammaa.
 


20.5.2024

Mehiläispäivä

 Tänään vietetään maailman mehiläispäivää. Mehiläiset ovat tärkeitä pölyttäjiä. 


17.5.2024

Puutarhan laittoa mökillä

Vähitellen alkaa valmistua kylvökset kuntoon. Peruna on istutettu. Kylvin tänään  salaatit ja tillit ja mangoldit lavoihin, istutin sipulit ja siistin lavoja muutenkin. Monet muut on jo kylvetty aikaisemmin. Pari uutta marjapensasta ostin: punaisen karviaisen ja mustaherukan ja uuteen paikkaan uuden  raparperin laitoin kasvamaan.

 Kaksi uutta lavakaulusta on kesken laittamisen. Kompostikin osin vielä tyhjentämättä. 

Olga-päärynä kukkii koko komeudessaan. Kimalasetkin näkyivät pörräävän kukissa.

Tämän kevään kuivuus on ollut ongelmana. On tuntunut, että perennoidenkin kukat kuivuvat. Vesipumppu ei suostunut toimimaan eli nostamaan vettä järvestä. En enää jaksa kantaa kasteluvesiä mäkeä ylös, joten menin liikkeeseen imuputken pään kanssa. Siellä mainittiin sen olevan kunnossa. Joten uutta pesipumppua hankkimaan. Ostin sellaisen, mutta se oli teholtaan pienempi kuin edellinen eikä nostanut vettä kuin hitaasti tynnyreihin. Kokeilin vielä uutta eli vanhaa: uusi imuputki ja vanha laite:  vesi pulppusi hyvin. Siis vika olikin vain imuputkessa! Nyt on vettä! kasveille ja vaikka sadetukseenkin.

16.5.2024

Jämälankasukat punaisen sävyistä

Olipa iso joukko punasävyisiä nöttösiä. Olen pussittanut muovipusseihin samanväriset nöttöset, punaiset, vihreät, siniset... erikseen paksummat ja ohuemmat langat.

Näitä seiskaveikan punajämiä oli kaksitoista nöttöstä kumpaankin sukkaan, kun jaoin suurinpiirtein tasan molempiin sukkiin. Sukat neuloin 44 silmukalla 3,5 puikoilla. Lyhyessä varressa oli 15 kerrosta yksi oikein, yksi nurin. Kantapää perinteinen vahvistettu 24 silmukalla. Muulloin puikollaan 11 silmukkaa ja kärjessä leveä nauhakavennus. Sukat painavat 68 grammaa ja käyvät 38-numeron kokoiseen jalkaan.

10.5.2024

Äitienpäiväsukat valmistuivat

Neuloin kahdet äitienpäiväsukat Niina Laitisen Taimitarhan KAL-neulonnassa. Pitkät neuloin harmaasta seiskaveikasta 3,5 puikoilla. Ohje oli mukava pitsiä, palmikkoa ja pintaneuletta. Sukat painavat 168 grammaa. Ne valmistuivat 6.5. paitsi päättelyt uupuivat, kun mökillä en löytänyt neulaa ja sitten unohdin sukat vielä mökille. Nyt päätelty. 
 
Lyhyet äitienpäiväsukat aloitettiin muutama päivä myöhemmin ja sukan suuta lukuunottamatta kuvio on sama kuin pitemmissäkin loppumatkalla. Nyt vihreää seiskaveikkaa piti ostaa, kun ei kotona ollut kahta kerää yli 100 grammaa samaa väriä. Kuitenkaan eivät nämä paina kuin 95 grammaa!  oletetun 110 gramman sijaan. Valmistuivat samanaikaisesti pitempien kanssa. 

9.5.2024

Sukat saappaisiin


 Neuloin seiskaveikkojen jämistä saapassukat. Kylläpä oli pätkiä! Lähinnä yksiväristä sinistä ja kirjavaa sinistä. Jaoin langat kahtia, mutta eivät aivan riittäneet. Kärjissä pari kerrosta ennen päättelemistä vielä loppui lanka. 

Sukat neuloin 3,5 puikoilla 48 silmukalla. Varressa 6 kerrosta resoria yksi takaa oikein, yksi nurin. Varsi kantapää mukaan lukien 18 cm. Vahvistettu kantapää ja kärjessä leveä nauhakavennus. Sukat painavat 93 grammaa ja mahtuvat 38- numeroiseen jalkaan.



1.5.2024

Vappuna mökillä


 Mökin pihassa kukkivat valkovuokot, sinivuokot ja punavuokot. Yllätyin, että jo nyt on valkovuokkojen aika. Äitienpäiväkukkiahan nuo ovat!

Paistoin munkkeja reippaanlaisesti eli tein litran taikinan. Tulipahan pakastimeen isännälle jokapäiväiset pullat vähäksi aikaa. 

Ilmapalloja ja serpentiinejä, tottakai!

Lastasimme peräkärryyn edellisellä reissulla kaadetut puut pölleinä. Haravoin hieman. 

Mies laittoi kuntoon vesimittarin järveen. +6 astetta järven vesi tänään. 
Lämmitimme saunan ja niin vain talviturkki lähti!