Sivun näyttöjä yhteensä

30.10.2015

Kurpitsakeitto

Tähän aikaan vuodesta löytyy monenlaisia kurpitsakeittojen ja kurpitsapiirakoiden ohjeita. Kurpitsasosetta minulla on ihan liiankin kanssa. Eilen siis tein kurpitsasoseen liemestä pataleipiä, tänään valmistin kurpitsakeiton.

Kurpitsakeittoon laitoin litran kurpitsasosetta, litran kiehuvaa vettä, jossa oli kaksi kanaliemipalaa sekä yksi yrttiliemipala, kolmanneslitran porkkanasosetta, valkosipulijauhetta, ruokalusikallisen hunajaa, hieman sitruunamehua, kaksi ruokalusikallista makeaa chilikastiketta, mustapippurijauhetta, pari desiä ruokakermaa ja paljon kuivattua persiljaa. Haudutin seosta jonkin aikaa, kunnes lisäsin tuon ruokakerman ja persiljan. Aivan maukasta; varsin sopivaa hampaattomillekin...ei tosin pikkulapsille suolan ja chilin takia. Pataleivän kanssa sopivaa syötävää näin aattopäivänä. Alkukeitoksikin käyvää.

Samalla tein pikaisesti mustikkapiirakan, kun odotin vieraita. He siiten tosin vain käväisivät kääntymässä. Lasse oli tullut viikko sitten Tansaniasta. Hän  pikaisesti käväisi tyttärensä Sofian kanssa tuomassa Tansanian tuliaisina julistavia DVD-levyjä seurakuntaamme, koska olemme tukeneet niiden levyttämistä.
Sauti Nzuri: Kwaya Kuu on Härkösen Pekan avustustuksella syntynyt levy Tansaniassa.

Illansuussa kävin jo hautausmailla viemässä kukat ja kynttiilät läheisten haudoille, koska pyhäinpävänä en kerkiä sinne asti.

Sana tänään: Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä. (Psalmi 46:2)

29.10.2015

Hanna-tädit

 Pikkusisko oli meillä keskiviikkona aamupäivän. Yhdessä oli mukavaa touhuta. Papan seurana hän oli lihapullien teossa ja sitten tietysti myös hän sai syödä niin monta lihapullaa kuin jaksoi. Kirjaimia oli mukava asetella vinkkien mukaan ja saada tuttuja sanoja, joita voi kuvista sopivasti luntata. Alkukirjaimet sujuivat jo hienosti.
Ja monet tutut sanat kuten perheenjäsenten nimet asettuivat hyvin. Hankaluus oli, että jääkaappimagneeteissa on paljon hankalia kirjaimia ja erittäin vähän vokaaleja.Niinpä tyttö keksi, miten voi korvata jollakin muulla kirjaimella sopivasti puuttuvan kirjaimen. Kaikki vokaalit käytettiin  ja konsonanteistakin ne, mitkä keksittiin.
Teimme yhdessä pikkusiskon kanssa Hanna-tädin kakkujen taikinan. Valitettavasti hänen piti lähteä päiväkerhoon ennen kuin kerkisimme leipoa nämä. Taikinaan laitoimme 200 grammaa sulatettua voita, kolme desilitraa sokeria, jotka pikkusisko sekoitteli hyvin. Lisäsimme purkillisen vispikermaa (2 dl) ja taas sekoiteltiin. Pari teelusikallista vaniljasokeria, puolitoista leivinjauhetta, kolme desiä perunajauhoja ja reilu viisi desiä vehnäjauhoja lisättiin taikinaan. Taikina maistui hyvältä, mutta se piti laittaa joksikin aikaa kylmään. Taisi tulla hieman liian löysää - jauhoja olisi saanut olla ehkä lähes desi enemmän. Tein taikinasta pötkön, leikkasin sen paloiksi, jotka pyörittelin palloiksi. Sitten pellillä litistelin ne haarukalla. Paistaessa nuo hieman levisivät. Paistoin kakkusia kymmenisen minuuttia 200 asteessa. Kuulemma ne maistuivat hyviltä. 

"Oikeissa" Hanna-tädin kakuissa ei ole vaniljasokeria ja kakut ovat kiinteämmästä taikinasta tehtyjä eikä aina haarukalla litistettyjäkään. Lapsuudestani muistan kuitenkin ne haarukkakoristeisina.
Olin taas torstaina työväenopistolla kurssilla. Aulassa oli tällainen vinkki: Älä tyydy vähään. Siis paremmaksi pitää laittaa omat työt!
Vain mielikuvitus on rajana kollaasitöissä tai sanantamisessa.

Eilisiltana laitoin pataleipätaikinan muhimaan. Minulla oli kattilassa edellisillasta kurpitsasoseen keitosta jäljellä kurpitsanestettä, johon tuon takinan tein. Taisi vain olla hieman liikaa nestettä, kun aamulla herätessäni huomasin, että taikina oli paisunut kattilan reunojen yli.  Siirsin kattilan isompaan kattilaan ja nyt illalla kotiuduttuani paistoin  kolme pataleipää. Onpahan taas tarjolla leivänsyöjille nakerreltavaa. - Maistiaiset tietysti otin jo!

Päivän sana:Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea. (1. Korinttilaiskirje 3:11)

27.10.2015

Ehtoolehto teknistyi liian paljon

Minna Lindgrenin trilogian kolmas teos on Ehtoolehdon tuho (Teos 2015). Kaksi aikaisempaa ovat ilmestyneet noin vuoden välein. Huumoria kirjassa on todella paljon. Kirjassa kerrotaan vanhusten palvelutalosta, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa, ainoastaan ns. älyvempaimia kuten älyseinät, jotka tietävät lähes kaiken palvelutalon asukkaista. Huomenta Siiri! Täällä hoitovuorossa: Ei henkilökuntaa! Jos haluat tietoa yöstäsi, valitse 1...Sängyssä 8 t 5 min. Rauhallisen unen kokonaismäärä 3 t 47 min. Unen tehokkuus 88 %. Ajoittainen kuorsaus 27 min...

97-vuotias Siiri Kettunen ja Irma Lännenleimu sekä Anna-Liisa Petäjä ovat päähenkilöt. Lähinnä Siirin ja Irman jopa vauhdikasta toimintaa niin Ehtoolehdossa kuin kaupungillakin kerrotaan.

Kuntokonsolikeskuksessa sisällä oli epätodellisen kirkas valaistus ja seitsemän suurta näyttöruutua, sellaista, mitä vielä äsken sanottiin taulu-tv:ksi ja joskus televisioksi. Jokaisen edssä oli punainen laatta lattiassa. vain yksi kone oli käytössä, sen edessä huojui vapiseva vanhus, joka nojasi toisella kädellä rollaattoriin ja piti toisessa valkoista pötkylää. Hän huitoi sillä ympäriinsä kuin näkisi joka paikassa demoneja...Hän pelaa tennistä, Anna-Liisa sanoi...Tennismaratoonari huitoi ja huitoi: Kuinka täältä pääsee pois? Minä en saa tätä lopettamaan.

Ja tottakai tapahtuu asioita kuten salapoliisiromaaneissa. Siiri ja Irma alkavat vastustaa koko palvelutalon uutta systeemiä, joka on teknistynyt liian paljon ja keksivät vihdoin, miten se saadaan loppumaan.

Minna Lindgrenin sarjan ensimmäinen teos oli Kuolema Ehtoolehdossa ja toinen Ehtoolehdon pakolaiset. Kirjastossa näitä on parikymmentä kappaletta kutakin ja kovassa kulutuksessa jatkuvasti. Sain sentään pikalainan eilen ja luin tuon kirjan illan mittaan ja hieman jäi tällekin päivälle. Mukavaa kevyttä huumorintäyteistä luettavaa. Mutta samalla tärkeää asiaa vanhusten hoidosta ja kritiikkiä systeemille niin nykyiselle kuin oletetulle tulevallekin. Tarvitaan lähelle ihmisiä, jotka koskettavat ja keskustelevat ja ovat inhimillisiä eivätkä koneita.

Tämä kirjaa osuus Lukuhaasteen kohtiin 1, 3, 5, 47 ja 50.
Kirjan vuoden 2015 lukuhaaste
  1. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
  2. Kirja, josta on tehty elokuva
  3. Vuonna 2015 julkaistu kirja
  4. Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin
  5. Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
  6. Kirja, jonka nimi on yksi sana
  7. Novellikokoelma
  8. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle
  9. Tietokirja
  10. Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja
  11. Sellainen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut
  12. Kirja, jota ystäväsi on suositeltu sinulle
  13. Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon, esim. Finlandia-palkinnon
  14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja
  15. Kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
  16. Kirja, jota äitisi rakastaa 
  17. Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta
  18. Yli 100 vuotta vanha kirja
  19. Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä
  20. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
  21. Kirja, joka sinun piti lukea koulussa, mutta et lukenut
  22. Muistelmateos tai elämäkerta
  23. Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä
  24. Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä
  25. Syntymävuonnasi julkaistu kirja
  26. Kirjatrilogia
  27. Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja
  28. Kirja, jonka nimessä on väri
  29. Kirja, jossa on taikuutta
  30. Sarjakuva-albumi tai -romaani
  31. Elämäntaito- tai self-help-kirja
  32. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi
  33. Kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta 
  34. Kirja, jonka nimessä on numero
  35. Kirja kirjailijalta, jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla
  36. Runokirja
  37. Kirja, joka on kielletty jossain päin maailmaa
  38. Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken 
  39. Kirja, jonka muistat lapsuudestasi
  40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja
  41. Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin
  42. Kirja, jonka lukeminen hieman nolottaa sinua 
  43. Kirja, jossa on yli 500 sivua
  44. Klassinen rakkausromaani 
  45. Kirja, joka pelottaa sinua
  46. Kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit
  47. Hauska kirja
  48. Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä
  49. Jännityskirja tai dekkari
  50.  Kirja, jota kirjaston henkilökunta suosittelee sinulle

Piilossa näkyvissä

Pieni Lintu - MakroTex challenge 
Tällä viikolla MakroTex-haasteessa on aiheena PIILOSSA. 






Vitosen setelissä kuten muissakin seteleissä on piilossa monia ominaisuuksia. Kaikissa euroseteleissä on suuri määrä ns. turvatekijöitä, joiden tarkoituksena on vaikeuttaa seteleiden väärentämistä. Näitä ovat mm. hologrammit ja varmuuslanka, kaiverruspainatus, vesileima lisäksi monet muut, joiden havaitseminen vaatii erikoisvälineitä ja joista useita ei ole edes julkistettu yleisölle.

26.10.2015

Aakkosin Raamatun henkilöitä



Luin Jukka Norvannon kirjaa Aadamista alkaen. Perussanoma Oy 2015. Kirjassa on hartaus lähes joka aakkosen mukaan alkavasta henkilönnimestä kuten Aadam, Benjamin, Corvelius… Goljat, Hanna…Lea, Miika. Tosin uusimmassa raamatunkäännöksessä ei ole henkilöitä, joiden nimi alkaisi X, Y, Å, Ä tai Ö -kirjaimella. Norvanto sanookin, että on hyvä, että jokin kirjain jää käyttämättä. Silloin voi kuvitella, kun raamatussa kerrotaan olleen suuria väkijoukkoja, niin ehkä joukossa oli henkilöitä, joiden nimi olisi alkanut kyseisillä kirjaimilla. 

Yksi näistä henkilöitä oli Prisca eli Priscilla, joka oli Aguilan puoliso.  Prisca-sana tarkoittaa vanhaa tai kunnianarvoista. Siksi kai hänestä käytetään nimeä Priscilla, joka on Prisca-sanan diminutiivi eli pienennysmuoto, hellittelynimi. Heistä Paavali kertoo ja mainitsee heidät usein yhdessä. He olivat ammatiltaan teltantekijöitä kuten Paavalikin. Usein jopa Priscillan nimi mainitaan ennen puolisoaan. Priscilla taisikin olla aloitteellisempi kuin puolisonsa, arvelee Norvanto. Pariskuntina voi myös seurakunnassa voi palvella yhdessä omilla lahjoillaan, niillä, joita Jumala on meille antanut.  Norvanto etsiikin jokaisen nimen takaa ihmistä, joka voi olla meille jollakin tavalla opiksi.

Matteuksen evankeliumin lopussa on lähetyskäsky annettu kaikkien kansojen keskuuteen. Edelleen evankeliumia on kerrottava. Kaikilla ihmisillä, niilläkin joiden nimi alkaa X, Y, Å, Ä tai Ö kirjaimella tai millä muulla kirjaimella tahansa on oikeus kuulla hyvää sanomaa: sanomaa, että heidän syntinsä on sovitettu, että myös heitä varten on Jeesus tullut maailmaan. Tästä viestii pienoisevankeliumi, johon Norvannon kirja loppuu. Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen (Johanneksen evankeliumi 3: 16-17).

Tästä kirjasta sai monta vinkkiä puheisiin tai saarnoihin.
Tämä kirja liittyy lukuhaasteen kohtiin 1,3,9.

24.10.2015

Taivasmatkalle

Taivasmatkalle olimme lähettämässä lähettitoveriamme Raija Salmea tänään Joutjärven kirkossa. Namibian/Lounais-Afrikan lähetit namibialaisten kera lauloivat suomeksi ja dongaksi Raijan sanoittamaa ja sävelmää laulua.
Raijalle tärkeä psalmi oli psalmi 23:
Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.
Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä.
Hän virvoittaa minun sieluni, hän ohjaa minua oikeaa tietä nimensä kunnian tähden.
Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.

Sinä katat minulle pöydän vihollisteni silmien eteen.
Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä, ja minun maljani on ylitsevuotavainen. 
Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.
Muistotilaisuudessa oli Raijan käsitöitä, puutöitä, ja päiväkirjoja ja hänen laulujaan ja runojaan. Raija oli kolmisenkymmentä vuotta lähetystyössä Namibiassa.

 Hetu, Raili ja Dora Aino sylissään lauloivat muistotilaisuudessa Raijan sanoittamaa laulua.
 Runoja ja rukouksia sisältävän kirjasensa alkupuheessa Raija kertoi lähetystarinaansa.
Puutyöt olivat yksi Raijan harrastuksista. Niilläkin hän ylisti Jumalaa ja julisti sanomaa Vapahtajasta.
Raijan muistotilaisuuskin julisti sanomaa.
 Illalla kotosalla lauantain iloksi leivoin korvapuusteja ja
ja puolukka- sekä omenapiirakoita. Ja tottakai myös leipää. Tänään tein pari vuokaleipää, lusikalla taas sekoittelin löysähkön taikinan: Hunajaa, suolaa, minttua, kuivahiivaa, vehnälesettä, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, rypsiöljyä sekä vettä.

23.10.2015

Olga-sukat omaan jalkaan

Olin keskiviikkona mökillä kauniissa auringonpaisteessa hieman haravoimassa ja muutenkin laittelemassa paikkoja kuntoon. Niin ja tarkistamassa hiiritilanteen. Lossassa oli taas yksi hiiri ja rotanmyrkyt kaikki oli syöty. Niinpä uutta myrkkyä taas astiaan ja lossa on viritetty valmiiksi seuraavaa uhria varten.

Mökillä oli vielä paljon kukkivaa. Muun muassa  orvokit kukkivat ja komeamaksaruoho ja marketatkin vielä tekivät uutta nuppuakin.

Kehäkukat mökiltä raivasin jo kompostiin. Kotona näitä on vielä kuten molemmissa paikoissa krassejakin maljakoissa.
Tänään valmistuivat vihdoin itselleni tulevat Olga-sukat. Neuloin jo yhdet aikaisemmin, mutta ne haluttiinkin ostaa. Niinpä tein uudet taas, samanlaiset kuin itselläni on aikaisemminkin. Nämä painavat 65 grammaa. Neuloin nämä Novitan punakirjavasta Taika-Nallesta. Tästä langasta on mukava neuloa, koska tykkään tästä väristä paljon.

Olen ollut pitkään flunsssassa, räkätaudissa, jonka sain Sisilian matkalla. Tänään vihdoin otin yhteyttä terveyskeskukseen ja eikös mitä: ainakin poskiontelotulehdus ja antibioottikuuri. Onneksi mies ei ole (ainakaan vielä) tarvinnut tautiinsa antibioottikuuria.

Tänään käväisin hakemassa myös Tainalta lankaköynnöksen ja muratin, jotka pitäisi istuttaa. En vielä löytänyt sopivaa ruukkua lankaköynnökselle. Tiedän, että jossakin sille tarkoittamani ruukku meillä on....

Eilen huollatin autoni. Siinä palaa yksi varoitusvalo lähes jatkuvasti. Se oli tarkoitus korjata. Mutta niin se palaa edelleen - tyyppivika, sanoi poika. Ei se minua häiritse enkä enää kiinnitä siihen edes huomiota, mutta katsastusinssi kyllä huomasi ja jouduin siitä uusintaan kesällä. Silloin uusintakäynnillä se valo sitten hetkellisesti ei palanut...

22.10.2015

Harrastuksia

Valokuvatorstain haasteessa numero 382 puhutaan, että syksy on monelle uusien harrastusten aikaa. Kysellään, oletko kenties aloittanut uuden kielen opiskelun vai jatkatko samoja harrastuksia ja haasteita kuin ennenkin?
Tähän liittyen viikon aihe on:  Harrastus
Harrastuksia minulla on pilvin pimein. Tänä syksynä olen aloittanut työväenopistossa luovan kirjoittamisen opiskelua ja elämänkertakirjoittamista. Niinpä aikaa kuluu mukavasti kirjoitustehtävien parissa. 
Toki käyn myös jumpassa kerran viikossa ja toisen liikunnan saan sunnuntaisin, jolloin pelaan lentopalloa pari tuntia suvun kera. Kunhan talvi tulee ja lunta, pääsen taas hiihtämään. Sukset tässä kuvassa mieluummin pitäisi olla, koska talvella, jos lunta tulee, hiihdän lähes päivittäin.
 
Sukkia neulon Missiokauppaan ja läheisille vaihtelevalla vauhdilla kesät talvet. Tässä alkua mökkeilyn ja marjastamisen ohella… 

20.10.2015

Nostalginen kapiokirstu

Pieni Lintu - MakroTex challenge 
MakroTex-haasteen aiheena on tällä viikolla NOSTALGIA.
Äitini kapiokirstu on saanut paikan kotonani. Usein kirstun päällä pidän nypläystyynyä, joka on myös perintöä äidiltä. En osaa  nyplätä, mutta toivon vielä oppivani.
Kun katselen tuota kapiokirstua, äiti ja ja sitä kautta monet muistot lapsuudenkodista tulevat mieleeni.

19.10.2015

Maa-artisokka on nostettu ennen talven tuloa

Maa-artisokka on kasvi, joka säilyy maassa talvenkin yli. Tänään mies nosti sadon. Nyt riittää maa-artisokasta keittoa ja muuta ruokaa joksikin aikaa. Enää kevättalvella se ei oikein säily hyvänä, joten tähän aikaan vuodesta sitä on parasta nauttia. Maa-artisokan mukulat sisältävät runsaasti hedelmäsokerista muodostunutta inuliinia, joten se sopii myös diabeetikoille. Siitä voi tehdä keittoja perunan ja juuresten kanssa tai se sopii raakanakin raasteeksi, esim. yhdessä omenan kanssa
Sitten kylvettiin siemen taas maahan ensi kesää varten uutta satoa tuottamaan. Vaot oli hyvä tehdä akkasahralla. Toki lannoitustakin maa-artisokka tarvitsee. Palanutta hevosenlantaa ja tuhkaa ja kalkkia laitettiin myös vakoihin. ja sitten taas vaot kiinni.

Mies oli ahkerana, kun minä vielä podin matkan aikana saamaani flunssaa. Taisi matkalaisistamme ainakin puolet vilustua tuolla Sisilian matkalla. 

Illalla sen verran piristyin, että tein pannukakun laktoosittomasta jogurtista. Laitoin taikinaan puolisen litraa jogurttia, saman verran vettä, teelusikallisen suolaa, puoli desiä sokeria, 3 teelusikallista leivinjauhetta (sooda mielestäni maistuu pahalta tuossa) hieman öljyä ja nelisen desiä vehnäjauhoja. Pellille laitoin ison nokareen laktoositonta voita, sulatin sen kuumassa uunissa ja kaadoin taikinan pellille. Paistoin ruskeaksi pinnalta 225 asteessa.


Lusikan avulla sekoittelin sämpylätaikinan. Siihen tuli vehnäjauhoja, vehnälesettä, kaurahiutaleita, seesaminsiemeniä, suolaa, öljyä, kuivahiivaa, hunajaa, kuivattua nokkosta ja lämmintä vettä. Nostatin ja leivoin sämpylöiksi osan pyöritellen, osan vain leikkasin tangosta viipaleiksi silikonialustan päälle pellille. Nostatin ja paistoin 225 asteessa.

Päivällä päivittelin Sisilian matkan  matkakertomukseen kuvia. Vieläkin  osa matkasta on kuvittamatta.

18.10.2015

Portti

Tällä viikolla on 381.Valokuvatorstaissa  mietittävänä:
ovi / portti.


Sisäänkäynti, portti, tänne Taorminan kreikkalais-roomalaiseen teatteriin.
Kaupungin portti.
.

Olga-sukat ja kaksi paria Kerttu-sukkia ohjeineen

Reissussa sain neulottua kolmet sukat valmiiksi. Tuntuu mukavalta, että sukanneulontani on saanut jälleen vauhtia. Syyskuu ja elokuu jäivät kumpikin yhden parin varaan muita kiireiltä. Ja mikä oli onnellista, niin kaksille sukille löytyi jo ostajakin lähetystyön hyväksi. Niinpä kotiin asti ei tullut kuin yhdet sukat ja uusi,  aloitettu Olga-sukka. 
Lilat Kertut olivat minunkin mielestäni kauniit, ei vain niiden ostajan. Kertut painavat 94 grammaa. Ne on neulottu lilasta Seiskaveikasta 47 silmukalla ja yhdentoista kuvion kokoisina noin 38 numeron jalkaan sopivina. 
Valkoiset Kertut tein saman mallin mukaan valkoisesta Seiskaveikasta myös. Ne painavat 93 grammaa.


Tässä Kerttu-sukan ohje mukaeltuna: (suurin piirtein uhoavan gnun ohjeen mukaan). Ohje on 37-38 numeron jalkaan tai isompi noin 40 numeron jalkaan.

Luo 47 [51] silmukkaa.
Jaa silmukat puikoille seuraavasti:
I 11 s.
II 12 [14] s.
III 12 [14] s.
IV 12 s.
Neulo ensimmäiset 4 kerrosta seuraavasti: puikolla I ja IV joustinneuletta *1o, 1n*, ja puikoilla II ja III toistaen kaavion ensimmäistä riviä. (Jos haluat siistimmän joustinneuleen, neulo *1o kiertäen eli takareunasta, 1n* jne.)
Kierroksen vaihtumiskohta on keskitaka, I ja IV puikon vaihteessa.
Jatka I ja IV -puikoilla joustinneuletta koko varren ajan, ja kantapään jälkeen neulo näillä puikoilla sileää (oikein).
Puikoilla II ja III toistetaan kaavion mukaista pitsineuleen mallikertaa läpi sukan.




Lisää yksi silmukka 1. puikolle. Tee perinteinen vahvistettu kantapää. Tee kiilakavennukset kantapään jälkeen joka toisella kierroksella. Jätä tällöin 1 oikein mallineuleen ja kavennusten väliin.
Kärkikavennukset joko sädekavennuksina tai kummastakin reunasta, koko kärki oikein-neuletta

Olga-sukat painavat 65 grammaa. Ne sopivat noin 38 numeron jalkaan. Neuloin ne Novitan punaisenkirjavasta Taika-Nallesta. Silmukoita oli 64 ja siis 16 puikoillaan. Ensin neuloin kaksi kerrosta nurjaa, ettei varsi kierrä. Sitten seuraava kerros: kaksi yhteen takaa oikein, viisi oikein, langankierto, kaksi oikein, langankierto, viisi oikein, kaksi yhteen oikein. Koko kerros jokaisella puikolla näin toistaen. Seuraava kerros kaikki oikein.  Näitä kahta kerrosta niin pitkälle kuin haluaa varren. Minä tein kymmenen reikäkerrosta. Sitten  neuloin resoria kymmenen kerrosta. Ensimmäisellä resorikerroksella neuloin puikon alussa ja lopussa kaksi yhteen, joten kavensin yhteensä kahdeksan silmukkaa eli jäljellä 56, joka puikolla 14 silmukkaa. Tein vahvennetun kantapään ja päällyspuolen resoria kärkeen asti.