Usein leivon pataleipiä. Kun uunin lämmitän, niin samalla paistan kahdessa padassa yhtäaikaa. Tänään laitoin kummankin kulhon taikinaan ruis-taatelikaurapuuro-sekoitusta pari desiä, kuutisen desiä vehnäjauhoja, pari teelusikallista suolaa ja naftin teelusikallisen kuivahiivaa sekä toiseen kulhoon neljä kukkuraista teelusikallista kuivattua tyrnirouhetta ja toiseen samanverran kuivattua nokkosta. Sekoittelin ainekset ja kumpaankin kulhoon tuli noin puoli litraa lämmintä vettä lusikalla sekoittaen. Huomenissa sitten paistan leivät. Taikina saa siihen asti rauhassa muhia lämpimän uunin lähellä kulhossaan tiiviin kannen alla.
Nokkosta talvella kuittuna ja hienonnettuna, käytän paljon ruoanlaitossa niin kastikkeissa, keitoissa kuin leivonnassa. Kuivattu nokkonen sisältää muun muassa rautaa , piitä ja kalsiumia.
Tyrnijauhe puolestaan sisältää tyrnin siemenet kuorineen. Ne on jauhettu hyvin pieneksi,
jolloin siemenen rakenne rikkoutuuu ja siemenöljyt pääsevät esiin.
Käytämme monia muitakin itse kuivattuja mausteita, kuten persiljaa, lipstikkaa, mäkimeiramia, minttua, rakuunaa... Meillä on ollut kauan kasvikuivuri, mikä helpottaa näiden kuivaamista. Ja kun syksyllä alkaa uuninlämmitys, niin uunin päällä on hyvä kuivata uuninlämmöllä monenlaista kuten omenaviipaleita ja suppilovahveroita.
MakroTex-haasteen tämän viikon aiheena on KUIVA.
Edit: Tällaiset leivistä tuli tällä kerralla:
9 kommenttia:
Teidän keittiössänne tuoksuu aina kyllä herkulliselta!
Tosi kiva, miten erilaisia lähestymistapoja tässä haasteessa on käytetty. :)
Kuivatut mausteet ovat käteviä!
Varmasti maukasta ja terveellistä!
Mausteet säilyy hyvin kuivattuna.
Oijoi, ihania makuja! Nokkosta voisin käydä ostamassa pitkästä aikaa minäkin. :)
Herkulliset leivät tulossa.
Kuivaaminen on vanhan ajan - aina hyvä säilömistapa. Aromit ja vitamiinit ovat tallella, eikä vie paljon tilaa.
Leivästä tulee varmasti hyvää!
voi namis..pitäskin tehdä pataleipää taas :)
Lähetä kommentti