Sivun näyttöjä yhteensä

27.1.2016

Perinteiset villasukat - sukkaohjeita

Lainasin kirjastosta kirjan Perinteiset villasukat, jonka on koonnut Anna-Karoliina Tetri (Moreeni 2015). Tämä kirja sopinee Helmet-lukuhaasteen kohtaan 14. Historiaa käsittelevä tietokirja.

Kirjassa on suomalaisen sukan historiaa ja ohjeita sukantekoon. Sukka oli ensin miesten asuste ja vasta myöhemmin naisten, koska miehet liikkuivat paljon ulkona. Naisille sukka oli aluksi vain juhlavaate.

Punainen väri esiintyy yleensä sukkien raidoituksessa, koska punaista väriä pidettiin elämää symboloivana ja suojaavana elementtinä. Kun sukan suuhun neulottiin punaisia raitoja, pyrittiin suojaamaan sukan sisällä oleva jalka, kertoo Tetri.
Sukkaohjeissa on yksivärisiä kansanomaisia sukkia ja karjalaisia kirjoneulesukkia. Aloin kokeilla Nastolan sukkaa, joka vaikutti helpolta ja yksinkertaiselta yksiväriseltä.
Olisi pitänyt pitäytyä hieman ohuemmassa langassa ja puikoissa kuin Nalle-lanka. Kun tein ohjeen mukaan, niin sukista tuppaa tulemaan liian isot - noin isoa jalkaa ei liene kenelläkään naisella. Siis aina pitäisi tehdä kokeilu silmukkamääristä!
Ei tuo kuvio ole niin vaikea, miltä ensituntumalta oletin. Tein sen kolmella puikolla, koska niin oli helpompi laskea silmukoita. Muun osan neuloin neljällä puikolla. Tulipa kuitenkin kokeiltua tuo kuvio.
Tuossa kirjassa oli mukavia kirjoneuleohjeita. Kunhan vain jaksaisi niihin perehtyä tarkemmin ja alkaisi neuloa. On ollut helppoa neuloa Kerttu-mallia ja aivan tavallisia yksivärisiä tai kirjavasta langasta, mutta kirjoneuleet vaativat tarkkuutta ja aikaa enemmän. Kirja kyllä opasti suhteellisen hyvin. Tuosta Nastola-mallista postaan joskus myöhemmin enemmän, kun saan aikaiseksi sen neuloa uudelleen.

3 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Kuvassa ovatkin kivannäköiset -odotahan, kun saan tehdyksi vastaavat.

Matkatar kirjoitti...

Vau nätit on tulossa!

Pöllö kirjoitti...

Kiva kun kävit taas kylässä -olen kyllä iloinen mun pöllöhiirestä :)

Tässä vielä vähän vinkkiä niihin ristiin vahvistettuihin kantapäihin,
itsellä kun ensimmäinen kantapää on vähän vinksin vonksin:
Eli kun ohjeessa on, että joka toisen oikean puolen kerroksen ensimmäinen silmukka neulotaan niin minä nostin sen neulomatta niin kuin normaalistikin ja siitä lähdin vain laskemaan ja neulomaan silmukat sen mukaan ihan kuin olisin neulonut sen. Näin sain reunasta siistin ja siitä on helppo sitten nostaa silmukat, kun on sen aika.

Osasinko selittää ymmärrettävästi? Saattoihan se olla tuossa linkittämässäni ohjeessakin jo selitetty, mutta minä en vain hoksannut ja tein ensimmäiseen sukkaan hassusti - eli neuloin sen ensimmäisen silmukan.

Ja kynä ja paperi auttoi pysymään järjestyksessä: //// - //// - //// .... aina kun oli neulonut neljä kerrosta, niin taas alusta - pysyi hyvin selvillä missä kerroksessa mennään.
Minä oon kynän ja paperin tai laskurin käyttäjä; ettei tarvi välttämättä laskea kerroksia kun ne on jo valmiina jossain muistissa :D