Sivun näyttöjä yhteensä

28.1.2015

Ihamaniemi aina mielessäinMies sai eilen postista tilaamansa kirjan Ihamaniemi isiemme maata. (Ihamaniemen perinnepiiri. Savonlinna 1990). Kirjaa olemme nyt ahkerasti tutkineet.

Ihamaniemi-kirja kertoo Ihamaniemen kylästä. Tämän kirjan mukana voi matkustaa kotikylän vuosien takaiseen historiaan ja huomata, miten eri puolilla kylää ihmiset ovat eläneet, miten elinolosuhteet kehittyneet, muuttuneet arvoineen ja arvostuksineen. Kirja kertoo myös kylän asukkaista talo talolta ja monia mukavia kertomuksia heistä, meille monista tutuista henkilöistäkin.
Vanhan tarinan mukaan Ihamaniemi on saanut nimensä siitä, että tänne tulleet ihmiset luulivat tulleensa saareen. Tulijat olivat lähteneet kiertämään löytämäänsä saarta ja huomasivat kuitenkin olevansa ”ihan maan niemessä”, josta sitten aikojen saatossa nimikin on muodostunut.

Ihamaniemi on todella kaunis vesistöjen pilkkoma niemi. Se on kuulunut aikoinaan Rantasalmeen, Heinäveteen ja Sääminkiin, kuhunkin osittain ja vuorollaan. Nyt se on ollut pitkään Enonkoskea ja oikeastaan jo Savonlinnaa. 

Tämä kirjan kansikuva on Haukkalahdenvuoren kalliomaalauksista Koloveden kansallispuistossa.

Ihamaniemen koulupiirikin oli laaja ja siihen kuului monia pieniä kyliä, joista oli koulumatkaa yli 10 kilometriä. Jänissaarestakin kertyi koulumatkaa yli 10 kilometriä, josta puolet oli vesimatkaa ja toinen puoli maamatkaa niin sanottuja kinttupolkuja. Talvella matka kuljettiin hiihtämällä, keväällä ja syksyllä veneellä ja kävellen. Saarelaisilla oli hyvä hiihtokunto ja he edustivatkin usein Ihamaniemen koulua koulujen välisissä kilpailuissa. 

Myöhemmin koulun yhteyteen rakennettiin asuntola, jossa pitkämatkalaiset asuivat viikot ja viikonloppuisin pääsivät kotiin, jos ei ollut rospuuttoaika. Näin myös mies sisaruksineen. Nyt tuo koulu ja asuntola tunnetaan Enonkosken luterilaisena luostariyhteisönä. Se on vuonna 1994 tähän Ihamaniemen entiseen kyläkouluun perustettu luterilainen luostari.

Ei kommentteja: