Sivun näyttöjä yhteensä

7.9.2015

Hampaaton ei tarvitse olla

Jo vuodenvaihteessa minulta halkesi hammas ja se jouduttiin poistamaan. Jouduin odottamaan näin kauan ennen kuin minulle asetettiin implantti poistetun hampaan tilalle. Hammasimplantti itsessään on metallinen ruuvi, joka asetetaan suoraan leukaluuhun ienkudoksen alle. Ensin annettiin muutama puudutuspiikki ja sitten  siirrettiin ientä tieltä. Sitten tulevan implantin aukosta varovasti tehtiin reikä eli ikkuna poskiontelon pohjaan.
Poskionteloon päästiin siis poraamalla luuhun ikkuna,  Tämän jälkeen poskiontelon sisällä oleva kalvo erotettiin luusta. Ikkunasta sitten laitettiin implantti sisään ja täyteaine eli keinoluumateriaali myös. Luuta näet voidaan saada kasvamaan keinoluumateriaalin avulla. Tällöin puutosalueelle laitetaan keinoluumateriaalia ja annetaan luonnon hoitaa uuden luun muodostuminen seuraavien kuukausien aikana.

Implanttileikkauksen jälkeen leukaluu kasvaa titaaniruuviin kiinni, jolloin ruuvi luutuu todella tiukkaan leukaluuhun kiinni.
Lopuksi sitten ommeltiin haavat kiinni. Koko operaatio kesti noin puolitoista tuntia.

Poski oli jo mustelmilla kuin tappelun jälkeen, kun iltapäivällä alkoi Kohtauksia elämästä - elämänkerrallisen kirjoittamisen kurssi. Kurssilla opiskellaan luovan kirjoittamisen perusteita ja etsitään näkökulmia elämäntarinoihin harjoitusten ja keskusteluiden avulla.
(Laura Pohjonen: Tosi leikki)
Kurssilla jokainen sai valita jonkin kuvan, jonka avulla kertoi itsestään kirjoittajana. Koen olevani elämänkertakirjoittajana untuvikko. Kun otin tuon kuvan tarkasteltavakseni, niin näin siinä lapsen vaaleanpunaiseen unelmamekkoon pukeutuneena. Kirjoittamisen suhteen minulla onkin vaaleanpunaiset unelmat. Suurin silmin hämmästellen tutkistelen, mitä elettyä elämää löytyy muistikuvista. Ehkä kurssikin alkaa vähitellen tuntua mielekkäältä. Nyt menin tälle kurssille miehen yllytyksestä kokoamaan noita muistikuvia ennen kuin ne katoavat vähitellen kokonaan kuin ranskanpastilli sulaa suussa.

2 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Hurjalta touhulta näyttää. Mutta kirjoitusjuttu sitäkin mielenkiintoisemmalta.ps. toivottavasti leuka ei ole kipeä.

pappilanmummo kirjoitti...

Maca: Leuka ei ole kipeä, mutta vasen puoli naamasta aivan turvoksissa ja mustelmainen nyt seuraavan päivcän aamulla. Eiköhän tämä tästä - kunhan kehtaisi mennä ihmisten ilmoille...