Sivun näyttöjä yhteensä

13.6.2017

Athos Panagiassa

Lammin Panagiassa sijaitsee Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön Luostarikeskus. Sen toiminnasta saimme tänään tietoa paljon, kun vierailimme siellä entisen Ronnin laitoksen tiloissa, joissa nykyään on tämä luostarikeskus.  Ronnin entinen kehitysvammaisten keskuslaitos siirtyi 4 vuotta sitten kauppakirjan allekirjoituksin Athos-Säätiön haltuun.  30.5.2016 tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Athos-Säätiön puuhaihmiset asettuivat asumaan Lammille, Säätiön keskuspaikaksi hankittuun kiinteistöön, nykyiseen Panagiaan.

 

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön tehtävänä on tehdä tunnetuksi Suomessa Athosvuoren kilvoittelijoita ja heidän uskonperintöään, syventää Ortodoksisen kirkon uskon ja ajattelun tuntemusta sekä edistää maassamme Athosvuoren perinteen hengessä tapahtuvaa luostarikilvoitusta.
(Athos, Agion Oros eli Pyhä Vuori, on Ortodoksisen kirkon merkittävin luostariyhdyskunta. Se sijaitsee Pohjois-Kreikassa Halkidikin niemimaalla.)
 Kirkkosalissa
 Alttarikuvassa on eskellä on Kristus, Jumalan Karitsa -aihe, jossa Kristus-lapsi on Ehtoollismaljassa.


Kappelin bysanttityyliset freskomaalaukset ovat ikonimaalari Päivi Kristiina Loikalan käsialaa. Niitä on maalattu yli kaksi vuotta ja monta vuotta mennee vielä ennen kuin kaikki seinät ja katto on saatu valmiiksi. Toivottavasti tämä entinen röntgenhuone on kauttaaltaan seinämaalausten peittämä ja vihitään käyttöön pyhälle Basileios Suurelle omistettavana kirkkona.

Athos-Säätiön alue on päivittäin auki vierailijoille. Säätiön tiloissa on näyttelyitä ja runsaasti kirkollista taidetta, ortodoksinen kirjakauppa ja kaksi muuta myymälää sekä paikan hengen mukaisesti sisustettu tyylikäs kahvio.  


Panagiassa on Ortodoksisen kirjakauppa Filokalian lisäksi myös kaksi muuta kauppaa. Niistä vanhempi on käytettyjen tavaroiden Puoti ja uudempi on maaliskuussa 2016 avattu Outlet, "Doraki"

 

Nämä uuden Testamentin 10 käskyä ovat tärkeitä vinkkejä jokaiselle.

2 kommenttia:

Neili kirjoitti...

Kun viime talvena ajoimme Ronnin ohi, mietin mitä siellä nyt on. Kiitos tiedosta.

Jaana kirjoitti...

En ole koskaan kuullutkaan tästä luostarikeskuksesta, mielenkiintoista!