Sivun näyttöjä yhteensä

23.6.2012

Mökkijuhannus

Torstaina lähdimme mökille juhannuksenviettoon. Siellä riitti monenlaista puuhaa, koska emme olleet olleet mökillä yhdessä vähään aikaan. 
Pihalla oli ruoho kasvanut pitkäksi, joten se piti leikata, 
 
kasvimaita kitkeä taas uudelleen ja perunapeltokin mullata akkasahran avulla.
Monet perennat kukkivat:
 Keisarinkruunu, varjoliljat ja päivänliljat sekä raunioyrtit. 
Koristevattu on alkanut kukkimisen myös ja vielä oli muutama kukka vuohenjuuressakin. Juhannusruusu ja lupiini toivat lajirunsautta ja luonnonkasveista 
vanamo sekä juhannuskukka eli kurjenpolvi. Puolukkakin oli edelleen kukassa.
 
 Metsämansikoitakin löytyi jo aurinkoiselta paikalta.
 
Istuimme laiturilla ja huomasimme, miten sammakonpoikasia eli nuijapäitä ui tuhansittain edestakaisin rannan tuntumassa. 
Vajan kattokin oli ollut jo jonkin aikaa putsaamatta. Jos sitä ei tee aina silloin tällöin, neulaset hapettavat peltikaton reikäiseksi. Mies sai puutarhapumpun toimimaan hyvin ja niin vettä ei tarvinnut enää kantaa rannasta ylös mökille ja kasvimaille, vaan pumppu letkuineen hoiti vedentulon.
Tottakai juhannukseksi aina jotain leivotaan. Jos ei muuten, niin tuoreiden paistoksien tuoksujen takia. Mökillä leipominen on minusta mukavaa. Tein korvapuusteja ja raparperipiirakoita sekä vielä tänään porkkanasämpylöitä ja peltileipää.
Juhannuksena oli aikaa saunoa pitkän kaavan mukaan. Oli aikaa kalastaa niin verkolla, katiskalla kuin istua ongellakin.         
 
Ja kalasaalistakin tuli! Oli aikaa neuloa sukkaa ja oli aikaa olla vain ja nauttia maisemasta sekä  metsän ja veden tuoksusta.  
 
Juhannusiltana piti palata kotiin, koska taas huomenna sunnuntaina on työpäivä. Myös kodin pihamaan ja kasvihuoneen kasvit kaipasivat jo kastelijaa.

Pohjoisessa juhannus on valon juhla, jolloin keskikesä on kauneimmillaan. Juhannuksena tulee kuitenkin talvi kesän keskelle, sillä keskikesän juhla viittaa suoraan Betlehemiin, seimeen ja paimeniin kedolla. Täsmälleen puoli vuotta ennen joulua vietettävä juhannus, Johannes Kastajan syntymäpäivä, on ikivanha kirkollinen pyhä. Se kääntää katseen häneen, joka kääntää katseen Jeesukseen. Vuoteen 1954 juhannus oli 24.6. meilläkin Suomessa  mutta sitten se muutettiin niin, että  juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. Jussin päivä on kuitenkin edelleen 24.6. Tuo 24.6. oli myös kummitätini syntymäpäivä ja aikoinaan pääsin ripille eli konfirmaationi oli myös juhannuksena.

4 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Leppoisissa merkeissä juhannuksen vietitte ja kukkaisissa! Hyvä meininki!

kaanon kirjoitti...

Samoissa mökkitunnelmissa ollaan oltu. Onneksi mies lakaisee katot, ei onnistuisi minulta.
Käytän valokuvien muokkaamiseen ja siirtämiseen picasaa, tuo photoshop on minulle tuntematon.

Unknown kirjoitti...

Teillä on yöllä tullut paljon enenmmän vettä kun täällä. Meillä oli 17mm !

etana kirjoitti...

Me olimme juhannuksen reissussa,vaihteeksi niin ja kun kotiin tultiin niin pihalla pitää käydä heti kierros ja voi kuinka kaikki kasvaa viikossa aivan hirveästi ja harmikseni huomasin että joku oli napsinut varjoliljani maata myöten poikki:(