Sivun näyttöjä yhteensä

10.2.2013

Laskiainen lasketaan

”Laskiainen lasketaan.   Paastonaika alkaa. 
Messias on matkalla. Paastonaika alkaa. 
Tien me sinne tiedämme. Tien me sinne käymme.”   
Näin alkaa Pirkko Arolan sanoittama ja Pekka Björnisen säveltämä Kohti pääsiäistä –laulu Lasten virsi –kirjassa. 

Tänään on laskiaissunnuntai. Laskiaisen kirkollisena aiheena on Jumalan rakkauden uhritie. Tuolloin Jeesuksen julkisessa toiminnassa on käännekohta. Alkaa vaellus Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa. Mutta tie ei pääty kuolemaan vaan sitä seuraa ylösnousemus. Päivän liturginen väri on vielä vihreä. Kun varsinainen paasto alkaa tuhkakeskiviikosta, niin kirkoissamme liturginen väri muuttuu violetiksi, katumuksen väriksi.

Laskiaista vietetään Suomessa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Monissa eteläisissä maissa se on karnevaaliaikaa ennen paaston alkua. Sana karnevaali tulee latinan kielestä sanoista carne vale ja se merkitsee ”hyvästi liha”. Laskiaissunnuntaista alkaa pääsiäisen odotus. Laskiaisesta alkaa suuri paasto. Pyhäpäivän suomenkielinen nimi tuleekin mielikuvasta paastoon laskeutumisesta. Tosin "Laskiainen" -nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu "laskea" -verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen.

 
Eilen leivoin muun muassa laskiaispullia ja tänä aamuna täytin ne vadelmahyytelöllä ja vaniljakermavaahdolla.

Toki kävin tänään ladullakin nyt ennen jokasunnuntaista lentopallopeliä. Eilen kulki latukone ja sain hiihtää juuri ajettua uraa, mutta sen jälkeen on lunta satanut ja tänään hiihtelin nollakelissä lumipuurossa. Toki Nanot  pitivät tosi hyvin ylämäissä ja alamäissä luistivat myös ihan mainiosti. Loppumatkasta vain tuppasivat suksenpohjat hieman jäätymään. Oli hyvä ulkoilusää.
  
Järveen laskeva puro ei ole tänä talvena jäätynyt lainkaan.

4 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Juuri tuota samaa laulua lauloimme perjantaina koulun aamunavauksessa !

Oi miten herkullista pullaa.... minulle yksi, kiitos ♥

Prusiluska kirjoitti...

Liukasta laskiaista!

pappilanmummo kirjoitti...

Kiitos, tiistaina lasketaan mäkiä lisää

pappilanmummo kirjoitti...

Kiva, kun koulussa on kristillisiä päivänavauksia