Sivun näyttöjä yhteensä

19.9.2014

Suppilovahveroita löytyi

Viimeiset omenat nyt muutama päivä sitten otettu pois viimeisestä omenapuusta - eipä ollut montaa otettavaksikaan - olivat kaikki tippuneet maahan -maassa niitä läjittäin. Sieltä maasta niitä keräilimme ja monet kävivät hakemassakin. Nyt lähes kaikki loput omenat on koottu ämpäreihin ja jonkin verran laitettu myös säilöön sanomalehtien sisään pahvilaatikoihin.

Omenista olen edelleen keitellyt hilloja. Tein myös omena-aronia-mehua mehumaijallisen. Laitoin puolet  omenaa ja puolet marja-aroniaa. Mäskin vielä kiersin sosemyllyn läpi ja pakkasin puolen litran pakastepurkkeihin. Ne ovat sopivankokoisia puuroaineksiksi.

Tänään tein omena-aroniahilloa, jossa oli kaksi kolmasosaa omenaa. Maijallisen omenat (aroniaosan laitoin pois kompostiin) taas soseutin sosemyllyllä isoon kattilaan ja lisäsin valuneen mehun ja kuumensin seoksen ja lisäsin kilon sokeria sekä pariin desiin sokeria sekoitetun pussillisen punaista Melatinia.

Eilen torstaina kävin hakemassa yksilöllisesti valmistetut kenkätuet. Ne pitää ottaa käyttöön vähitellen - ei saa kuulemma heti koko päivää niitä käyttää, mutta parissa viikossa pitäisi jalan tottua niihin. Jos ei, niin ne tuet pitää korjata.
 Lähdimme eilen mökille syystöihin. Kun istuimme verannalla välipalalla, huomasimme komeamaksaruohossa mehiläisiä. Ja ne eivät olleet meidän mehiläisiä (!), koska meillä ei ole mökillä pesiä. Italialaisia kylläkin. Järven takana lähes kilometrin päässä on muutama pesä jollakin kasvattajalla metsäautotien varrella. Sieltä nuo olivat tulleet...
 Mustikanlehdet ovat saaneet syysvärinsä.
 Samoin koivut ja haavat alkavat pudotella lehtiään kellastuttuaan.
 
Sadonkorjuuta on ollut. Keräsin japaninruusukvittenit jo. Osa niistä oli kellastunutkin eli kypsynyt. Laitoin ne kotona vielä parvekkeelle odottelemaan joksikin aikaa. Kotoakin pitää vielä kerätä täällä olevista sato.
 Kurpitsat jaksavat vieläkin kukkia, vaikka niiden aika alkaa olla jo muuten ohi. Otinkin jo yhden kurpitsan mökiltä kotiin.
 Kävin eilen myös parilla sienireissulla. Saaliiksi löytyi yllättäen myös suppilovahveroita. Löysin hieman mustia torvisieniä ja oikein hyviä kantarelleja. Metsästä löytyi karvalaukkujakin, mutta lampaankääpiä ei ole ollut näillä main tänä kesänä.
Tänään mies halkoi keväällä kaadetun koivun pöllit ja kannoimme halot saunan seinustalle suojaan. Ensi kesänä on sitten taas kuivia halkoja saunan lämmitykseen ja tuohta sytyttämiseen.
Myös vuorenkilpiä on kaivettu pois mökin pohjoispuolelta ja tilalle istutettu mehikasveja, joita sain syntymäpäivälahjakseni.

Järven vesi oli vielä uimakelpoista: 16 astetta. Toki illalla kävimme ainoastaan saunasta uimassa, kylläkin monta kertaa. Aamu-uinnilla kuitenkin vielä pistaydyimme  järvessä virkistäytymässä!

4 kommenttia:

Susanna Vaahla kirjoitti...

Hurmaavaa syksyn satoa!
Nauti tummuvista illoista!
Lähetän vielä kopallisen lämpöä täältä etelän auringon alta!

pappilanmummo kirjoitti...

Susanna: Kiitos etelän auringon lämmöstä!

Jaana kirjoitti...

Meillä suppikset ovat vielä pieniä. Kaikenlaisia sieniä löytyy hurjasti - ja vielä hurjemmin hirvikärpäsiä!

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Mies saa aina metsässä hirvikärpäsiä seurakseen, minä en vielä tänä vuonna.