Sivun näyttöjä yhteensä

6.10.2014

Ruusukvittenimarmeladi

Meillä kasvaa muutama japaninruusukvittenipensas, muutama kotona ja muutama mökillä. Vanhimmat kukkivat keväällä ja alkukesästä hyvin ja niihin tuli tänä vuonna hedelmiä. Keräsin hedelmät ja nyt vihdoin tein niistä ja omenista marmeladia.

Huuhdoin kvittenit ja leikkasin ne noin neljään osaan ja poistin siemenet. Samoin tein omenille. Ruusukvitteneitä oli noin kaksi litraa ja omenoita silppusin puolet enemmän. Laitoin hedelmät kattilaan ja lisäsin puoli litraa vettä.Keitin hiljalleen, kunnes hedelmät soseutuivat.
Soseutin seoksen sosemyllyllä suoraan toiseen kattilaan, lisäsin hillosokeria kilon ja kun se oli sulanut ja hetken vielä sekoittelin ja lisäsin pariin desiin sekoitetun puoli pussillista punaista Melatinia.  Keitin purkit ja kannet ja huuhtelin ne Atamonilla ja purkitin soseen.
 Tulihan jymäkkää marmeladia neljä-viisi litraa!
 Otin myös talteen japaninruusukvittenin siemenet, koska ne voi kylvää kylmäkäsittelyn jälkeen ja saada niistä sitten uusia taimia vaikka aidanteeksi ja jakoon.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Ahkera säilöjä vain jatkaa ja jatkaa...

En ole tuosta kvittenistä ollut tietoinenkaan aiemmin! Mikä ihme marja/hedelmä se oikein on?

pappilanmummo kirjoitti...

Japaninruusukvitteni on pensas, mikä kukkii punaisin tai oranssein kukin lähinnä touko-kesäkuussa, joskus jopa myöhemmin. Sitä monet pitävät koristepensaana, mutta se saattaa tuottaa myös sitruunannäköisiä hedelmiä ja kuori on kuin omenalla, mutta kovempi ja paksumpi. Paljon pektiiniä on tuossa hedelmässä. Hedelmä kypsyy vasta syys-lokakuussa yleensä. Hyvää juuri hilloihin tai marmeladeihin tai hyytelöihin. Laitoin ihan turhaan hillosokerin, tavallisenkin olisi riittänyt hyydyttämisessä.