Sivun näyttöjä yhteensä

24.10.2014

Omenapiirakkaa ja kaura-omenapaistosta (ei munaa eikä laktoosia)

Roskia riittää. Meillä ei ole lainkaan järjestettyä jätteidenkeräystä, vaan viemme itse jäteasemalle muutaman kerran vuodessa lastin. Tänään oli se päivä. Löytyi peräkärryllinen tavaraa, jota poistimme normaalien sekajättteiden ohella. Biojätehän meillä kompostoidaan ilman muuta. On hyvä välillä katsoa, mitä ei tarvitse enää ja mikä on mennyt rikki niin paljon ettei sitä voi enää kierrättää. Sanomalehdetkin on silloin tällöin vietävä keräykseen.

Pyykinpesukonekin hajosi ja hankimme uuden.  Kone tuotiin liikkeestä kotiin ja samaan hintaan kuului myös sen asennus ja poisvientikin. Nyt on aika opetella uuden koneen tapoja ja tutkia ohjekirja kunnolla.
Innostuin pilkkomaan omenoita. Omenat alkavat sisältä tummua, joten enää ei kovin paljon pysty laittamaan kuivuriin kaikkia lajeja. Pieniä omenoita tuli paljon alas isoimmasta puusta ja niitä olen nyt monitoimikoneella pienentänyt karojen ja siemenkotien ja huonojen kohtien poistamisen jälkeen.
Kuutisen litraa raastetta sain ja niistä tein pari annosta kaura-omenapaistosta sekä  jogurttitäytteisen omenapiirakan.
Pohjataikinaan laitoin 8 dl vehnäjauhoja, 3 dl sokeria, 2 tl leivinjauhetta ja 2 tl soodaa ja 2 tl vaniljasokeria sekä 250 g sulatettua laktoositonta margariinia. Nämä ainekset sekoitin ja otin eroon kolmanneksen seosta  toiseen astiaan. Lisäsin 2 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia ja puoli desiä vettä. Sekoitin ja levitin taikinan leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Kaksi litraa omenaraastetta levitin pohjataikinan päälle. Täytteeseen sekoitin 4 desiä laktoositonta maustamatonta jogurttia  sekä 4 tl vaniljasokeria ja 2 dl sokeria. Kaiken päälle levitin muruseoksen, joka jäi pohjataikinan osasta. Paistoin piirakkaa noin ¾ tuntia 175 asteessa.

Sana tälle päivälle: "Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?" (Matteus 6:27)

4 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Omenapiirakka tuntuu hyvältä, voisi kyllä kokeilla.

Maija kirjoitti...

Voi namnam. Harmi kun meillä ei nyt ole omppuja. Hyvää viikonloppua!

Anneli L kirjoitti...

Tuollaista jälkiruokaa meilläkin tarjotaan.
Vaniljakastikkeen kera on melkoisen hyvää :)

pappilanmummo kirjoitti...

Maca: Kannattaa kokeilla, jos on paljon omenoita. KUn omenaa on paljon se on vielä maukkaampi kuin vähemmällä - omena antaa hyvin kosteutta.
Maija: Tuota piirakkaa voisi kokeilla jollakin muullakin vaikka puolukalla.
Anneli: Ja jäätelön kanssa!