Sivun näyttöjä yhteensä

6.2.2015

Juhlintaa aurinkoisena päivänä

Taaas on juhlittu seitsemänkymppisiä. On se kumma, kun yhä nuoremmat ovat jo noin iäkkäitä! Juhlittava oli leiponut koko senioriporukalle maukkaat tarjottavat karjalanpiirakoineenkin (ja kaikkine erikoisruokavalioineen). Kiitimme Taivaan Isää juhlittavasta ja hänen elämästään.
Kun kokoonnnuimme, niin samalla kertaa meillä oli kevätkokous, jossa suunnittelimme tulevaa toimintaa ja kuulimme viime vuoden toimintakertomuksen.

Aamupäivällä hiihdimme. Minä vain lyhyen matkan, koska lumi ja jää tarttui suksenpohjiin tiukasti.
Olipa ladulla myös päiväkotilaisia iso joukko hiihtämässä. Kuulemma kahdesta vuodesta kuuteen vuoteen olivat hiihtäjät iältään.
Pihallamme tuija oli lumen painosta taipuneena aamupäivällä, mutta juhlimasta palattua se oli sillä aikaa saanut lumikuormansa pois ja pää oli noussut jälleen pystyyn.
Tahkonpyörittäjäeukkokin on taas päässyt mielipuuhaansa. Tänään aurinko paistoi pitkän pitkästä aikaa  ja reilusti plussan puolella oli lämpötila. Puista sulivat ja tipahtelivat isoimmat lumet pois. Illansuussa taas pakasti. Käväisin illansuussa uudella hiihtolenkillä ja latu oli jo aivan jäätynyt, liukas. Ja lähes vasta-ajetulle ladulle oli jo tippunut paljon roskaa  ja lunta puista, koska tuulikin.
Illalla innostuin iltapalaksi leipomaan lounaalta tähteeksi jääneestä perunamuusista rieskoja. Lisäsin hieman suolaa, pari desiä ohrajauhoja ja pikkuisen rypsiöljyä persiljaperunamuusin joukkoon. Levittelin taikinan pellille litteiksi pyörylöiksi ja paistoin niitä 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Illalla tein myös uudemman kerran  Leilan mallaslimpun ohjeen mukaan (lähes ohjeen mukaan) pari vuoallista tuota maltaista leipää. Leipään laitoin ensin 2 dl vettä, jonka kuumensin kiehuvaksi mikrossa ja siihen lisäsin 2 desiä hieman murskattuja kaljamaltaita. Lisäsin 4 desiä appelsiinimehua, sitten knafti 2 teelusikallista suolaa, 2 desiä siirappia, 2 desiä vehnälesettä, 2 desiä ruisjauhoja ja 8 desiä vehnäjauhoja ja 3 pussia kuivahiivaa. Kaikki nuo sekoittelin lusikalla taikinakulhossa.

Laitoin heti tuon löysähkön taikinan kahteen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (toinen 20 cm, toinen 30 cm) ja nousemaan noin tunniksi uunin päälle. Paistoin 175 asteessa tunnin verran, sitten voitelin leivät ja jätin vielä 150 asteeseen puoleksi tunniksi.

2 kommenttia:

aimarii kirjoitti...

Niinpä, yhä nuoremmat täyttää 70 ja näyttävät niin nuorekkailta ja energisiltä. Tietysti myös ovat sitä.
Herkullisia leipomuksia joka lähtöön.
Itse kajoaisin heti lämpimiin riekoihin ja voita päälle.

pappilanmummo kirjoitti...

Aimarii: Rieskat tekivätkin heti lämpiminä kauppansa.