Sivun näyttöjä yhteensä

11.10.2015

Palermossa

Palermo on satamakaupunki ja Sisilian talouselämän ja kulttuurin keskus. Täällä on upeita palatseja, hienoja kirkkoja ja vanhoja taloja. Monia kunnostetaan ja ne ovat suojapeitteiden takana. Hotellimme on aivan keskustassa, jossa on muutama tärkeä pääkatu kuten Via Roma ja Via Maqueda.
Sunnuntai on ollut kirkkopäivä. Aamiaisen jälkeen lähdimme bussilla tutustumaan paikkakunnan vanhoihin katedraaleihin. Eli neljään Unescon suojelukohteeseen.
Chiesa  san Cataldo punaisine kupoleineen periytyy normanniajalta 1100-luvulta. Tämä temppeli oli yksinkertaisen pelkistetty ja siksi erilainen muihin hyvinkin koristeellisiin kirkkoihin verrattuna.
Santa Maria dell' Ammiraglio on Palermon suosituimpia hää- ja kastekirkkoja. Sen rakennuttaja George palveli Roger II:n laivastossa. Kirkosaaonkin mosaiikki, jossa Kristus kruunaa kuninkaaksi Roger toisen ja toinen, jossa polvillaan rakennuttaja pyytää anteeksi Neitsyt Marian edessä jotta Neitsyt Maria viestittäisi tämän rukouksen pojalleen. Yhdessä mosaiikissa on kuvattu Marian kuolonuneen nukkuminen, jossa rakennuttaja George kuuntelee Marian sydänääniä. Vrt. Poliittisen vallan laillisuus tulee Jumalalta.

 San Cataldo on palatsin kappeli, jonka pohjakaavana on latinalainen basilika. Koristeissa pyhä on ylempänä, maallinen alempana. Mm. Paavalin olemus on Platonin kaltainen.
Joku matkalaisista nähdessään pari tuuletinta alttarilla sanoi, että tuossa on nykyajan pyhä henki.
Sisilian parlamentti on maailman vanhin hallinto. Sisilia on ollut maakuntana autonominen vuodesta 1947. Italiassa kaikki raja- alueet ja Sisilia ja Sardinia ovat autonomisia. Maakuntien vastuulla ovat mm. Terveydenhoito, koulutus, turismin lainsäädäntö.
  Herkuleksen sali, jossa pääsimme käymään, on 1500-luvun loppupuolelta.
Monrealen katedraali sijaitsee Caputo-vuoren rinteellä Palermon ja Conca d'Oron laakson yläpuolella noin kymmenen kilometrin päässä Palermon keskustasta, jossa olemme majoittuneina via Roman varrella. Kiipesimme portaat katedraalille ja lounaspaikkakin oli siinä lähettyvillä.
Katedraalin rakennutti normannikuningas Vilhelm II. Katedraali sai alkunsa kuninkaan ja Palermon arkkipiispan välisestä valtataistelusta. Katedraalin merkitys: Irtautuminen Italian saappaasta. Kaikki suhteet Napolin kuningaskuntaan loppuivat. Normannien aikana oli hallitsemisessa ekumeniaa. Katedraalissa Palermossa paavi saneli/nimitti piispat. Siksi luotiin Monrealessa uusi suuri hiippakunta, jonne voitiin nimittää piispaksi kuka tahansa.
Vrt. Nykyinen Kiina, joka ei ole suostunut siihen, että paavi ni siellä piispat.


Kirkossa on iso 13 metriä leveä ja 7 metriä korkea Kristus Pantocrator keskilaivan apsiksessa. Kirjakin kädessä on noin kaksi metriä korkea ja jonka tekstiaukeama oli kreikan kielellä. Kristuksen käsi on siunaamassa latinalaisella tavalla.
Kirkon kaikki seinät on koristeltu mosaiikkitöin. Luomiskertomus, Nooan arkki, monet vanhan testamentin ja uuden testamentin kertomukset olivat mosaiikeissa.
Kuvat myöhemmin.Ei kommentteja: