Sivun näyttöjä yhteensä

1.2.2016

Äidiksi keskitysleirillä

Wendy Holden, englantilainen journalisti ja kirjailija, on koonnut kolmen keskitysleiriillä lasta odottavan äidin ja heidän lastensa selviytymistarinat tähän kirjaan Äidiksi keskitysleirillä, kolme selviytymistarinaa (Minerva 2015).

Raskaana olleet juutalaiset, slovakialainen Priska, puolalainen Rachel ja tsekkiläinen Anka, olivat eri aikoina joutuneet Auschwitz-Birkenausn keskitysleirille lääkäri Mengelen eteen, joka tarkasteli heitä ja kysyi heiltä jokaiselta heidän sinne tullessaan: Odotatteko lasta. Jokainen heistä kielsi raskautensa ja pääsi näin alkujaottelussa elävien puolelle.

Monien raskaiden vaikeuksien kautta he kaikki olivat keväällä 1945 matkalla Mauthausenin kuolemanleirille. Jokainen heistä synnytti nälkiintyneenä ja puolikuolleena lapsen, jotka ihmeiden kautta selvisivät. Juuri kun he tulivat kuolemanmarssillaan Mauthauseniin, tulivat vapauttajajoukot ja  niin he selvisivät, ettei heitä kaasutettu kuoliaiksi.

Näiden naisten monen monet omaiset saivat surmansa näissä juutalaisvainoissa, useimmat keskitysleireillä.

On erittäin tärkeää muistaa niitä miljoonia ihmsiä, jotka kuolivat. Ja varsinkin kaikkia niitä, joita kukaan muu ei ole koskaan muistanut, koksa koko heidän perheensä ja yhteisönsä tuhottiin. Meidän velvollisuutemme on kertoa tämä tarina ja yrittää estää tällaiisia hirveyksia tapahtumasta yhä uudelleen, sanoi Eva, yksi näistä kolmesta keskitysleirillä syntyneistä lapsista.

Koskettava kirja. Olen käynyt Auschwitz-Birkenaussa. Sekin oli koskettava vierailu. Itketti.

Tämä kirja osuu Helmet-lukuhaasteen kohtiin 26. Elämänkerta tai muistelmateos, 34. Keskustelua herättänyt kirja

Ei kommentteja: