Sivun näyttöjä yhteensä

31.7.2012

Tinttipullia

 
 Eilen olin esittelemässä Lahdessa Ristinkirkkoa unkarilaisille vieraillemme. Oppaita ei kirkossa näkynyt. Tänä kesänä ei tuo Ristinkirkko olekaan edes tiekirkko, mitä ihmettelemme. Kirkkohan  on yksi Alwar Aallon piirtämistä rakennuksista.
 
Leivoin sämpylöitä, joissa oli pohjana talvikurpitsaraastetta ja mukana hunajaa, öljyä, suolaa, kuivahiivaa, hieman vettä, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita ja nuorison pyynnöstä myös siemeniä eli auringonkukansiemeniä ja pellavansiemeniä. Mies nimittikin nuo sämpylät sitten tinttipulliksi. Leivoimme ne muffínsivuokiin, jossa ne kohosivat hyvin ja näyttivät aivan sieniltä.

 
Lapsenlapsia tuli vierailulle. Aika kului muun muassa tutkiessa valokuva-albumeita ja kuvia ajalta paljon ennen heitä.
 
 Jäätelökin maistui pihatouhujen ohella.
 
Pienet kaivoivat kaivurilla ja leikivät kotia - tässä ruoanlaittoa. Oli kiviä, multaa, sammalta, heinää, sieniä ym. ruoka-aineksina veden ohella.
 
Tänään olimme retkellä. Marjastimme metsämansikoita, vadelmia ja mustikoita puutarhamarjojen ohella.
Kirsikkapuun rungosta vuotaa ikäänkuin pihkaa - lieneekö versotauti, koska oksia kuivuu myös. Versotaudin saattaa aiheuttaa Monilinia fructicola sieni, joka talvehtii hedelmissä ja saastuneissa oksissa sekä rungossa. Sienen itiöt leviävät tuulen mukana ja jos sää on kostea, itiöt itävät ja saastuttavat kukintoja, joista leviävät lehtiin ja oksiin, jotka kuihtuvat ja kuolevat. Torjuntakeinona on saastuneiden oksien leikkaaminen terveeseen osaan asti. Saastuneet oksat ja hedelmät pitää hävittää polttamalla eikä niitä saa laittaa  kompostiin. Kolhut, oksien hankaumat ja hyönteisvioitus altistaa puun versotaudille eli kasvukunnosta on hyvä huolehtia sekä torjua itiöitä.
  
Tuo ruskea kirsikka on suklaakirsikka, sitten makeakirsikka ja hapankirsikka. Ne kaikki kasvavat puutarhassamme.

3 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Lapsenlapset taitaa olla mummiinsa tulleita, kun noin herkullista ruokaa on tarjolla :D

MammaMyy kirjoitti...

Kiva postaus.
Tykkään kovasti hapankirsikoista tehdystä hillosta. Tuli ihan vesi kielelle.

Kiiris kirjoitti...

Lasten ruoanlaittotouhut on kyllä ihania, kun ei vaan tarvitse syödä... esim. kivikeittoa:)