Sivun näyttöjä yhteensä

30.11.2014

Adventtikalenteri vs joulukalenteri

On adventtisunnuntai.  Yöllä oli satanut hieman lunta. Maa oli meidän kylällä valkoisena, mutta matkalla töihin ei enää lunta pahemmin näkynytkään. Tiet olivat paljaat, joten oli hyvä ajella – ei ollut liukastakaan.
Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa adventtiajan. Adventti on jouluun valmistautumista. Sana adventti merkitsee Herran tulemista, latinaksi adventus Domini.  Adventtiaika puhuu siis kirkkovuodessa Herran eli Jeesuksen Kristuksen tulemisesta. Adventin alkuperäinen tarkoitus on kristikansan jouluun valmistaminen. Suomessa adventtiin liittyy olennaisesti Hoosianna-hymni. Niinpä mekin tietysti lauloimme sitä. Sehän on myös virsikirjamme ensimmäinen virsi. Iloisen päivän päätekstinä on kertomus Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Päivän liturginen väri on valkoinen, ilon väri. Sitä juhlistettiin jumalanpalveluksessamme myös juuri puhdistetuilla kirkon kynttiläkruunuillakin – valoa. 
Ensimmäinen adventtisunnuntai on vakiintunut joulun aluksi 1800-luvun lopulla. Ensimmäistä adventtia kutsuttiin myös pikkujouluksi, jolloin sytytettiin joulun ensimmäinen kynttilä, adventtikynttilä, ja avattiin ensimmäinen luukku adventtikalenterista. Niinpä meilläkin adventtina avattiin ensimmäiset luukut adventtikalentereista. Partiolaisten kalenterissa on säilynyt tapa luukkujen alkamisesta ensimmäisestä adventista silloin, kun se sijoittuu marraskuun lopulle, samoin Lähetysseuran adventtikalenterissa. Muut, useimmat, kalenterit taitavatkin olla joulukalentereita, jotka alkavat joulukuun ensimmäisestä päivästä ja loppuvat jouluaattoon.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Minulla on ollut aina kalenteri adventtiaikana, kuvasellainen, ei mitään suklaisia. Lapsia aina naurattaa, kun kerron heille, mitä omasta kalenteristani on tullut.

Nyt on keittiön ovessa pieni korttimallinen. Melkein suurennuslasi tarvittaisiin kuvien tarkasteluun :=)

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Oveen onkin hyvä laittaa sinitarralla kiinni nuo kalenterit.
Samoin meillä on ollut aina kuvallinen tai kuva-tekstillinen adventtikalenteri