Sivun näyttöjä yhteensä

20.11.2014

Pyörivät dervissit

Tällä viikolla Valokuvatorstain numero 345 haasteen aiheena on  liike.
"Pyöriminen" on ainutlaatuinen uskonnollinen riitti, joka vaatii paljon harjoittelua ja keskittymistä.
Seldzukkien perintö uskonnolle (islam) oli Mevlanan pyörivien dervissien veljeskunnan perustaminen. Vanha seldzukkien valtakunnan pääkaupunki Konya toimi dervissien päämajana. Yhä on olemassa pieni dervissien yhteisö, mutta se ei edusta kuitenkaan muslimien valtavirtaa.
Mystikkona ja filosofina tunnettu Mevlana uskoi hurmioituneeseen, maailmanlaajuiseen rakkauteen, jonka tilaan pääsi pyörimällä tuntikausia ympäri ja ympäri. Tanssi symboloi taivaankappaleiden kiertoa. Kun oikea käsi on ylhäällä, se vastaanottaa siunauksen ja kun vasen käsi on alhaalla, sen kautta siunaus siirtyy maahan.
Pyörinnän taustalla soi mystinen musiikki.

Tämä tanssi kiellettiin vuonna 1925, kun Atatürk halusi maallistaa Turkkia. Nyt sitä näytetään turisteille ja tietyssä paikassa ja juhlitaan vuosittain Mevlanan juhlassa. Tuo juhla kunnioittaa Konyaan haudatun Celaleddin Rumin eli Mevlanan muistoa.

16 kommenttia:

tapsunt@gmail.com kirjoitti...

Kenties tämän dervissien uskonnon pohjalla on tai toisinpäin.

Viisi tiibetiläistä riittiä on viidestä liikkeestä muodostuva jooga. Sen on tehnyt länsimaissa tunnetuksi Peter Kelder kirjasellaan Viisi tiibetiläistä menetelmää. Alkuteos The Eye of Revelation julkaistiin vuonna 1939. Kirjasessa esiteltyjen liikkeiden alkuperä on kiistanalainen. Kelderin mukaan hän on tutustunut niihin eläkkeelle jääneen brittiläisen everstin välityksellä, joka oli oppinut ne tiibetiläisiltä munkeilta.T

Viittä tiibetiläistä riittiä käytetään fyysisen kunnon ylläpitoon ja kohentamiseen. Ne vahvistavat etenkin keskikehon lihaksia. Riitteihin ei itsessään sisälly henkisiä harjoituksia.lähde? Pyörimisliikkeen uskotaan nostavan sukupuolista kestävyyttä!Viisi tiibetiläistä riittiä tunnetaan myös nimillä tiibetiläiset liikkeet, viisi tiibetiläistä liikettä ja viisi tiibetiläistä menetelmää. Ne ovat kuitenkin eri asia kuin tiibetiläinen jooga.

tuulento kirjoitti...

Apua, minä en voi pyöriä ollenkaan ja pahaa tekee katsoakin.

Liisa kirjoitti...

Ajatuskin huimaa.

sartsa kirjoitti...

Hieno kuva, jolla mielenkiintonen tausta.

Pulmu Pulmunen kirjoitti...

Tämän liikkeen haluaisin nähdä luonnossa. Olen siitä ensimmäisen kerran lukenut Aku Ankasta.

Päivi kirjoitti...

Hienon kuvan olet ottanut tanssijoista.

Johanna Pekkanen kirjoitti...

Eipä näkynyt näitä pyörähtelijöitä Alanyassa kesällä, tai sitten ei oltu oikeassa paikassa oikealla hetkellä. Hyvä kuva.

Tapsu kirjoitti...

Huomaan että olen jättänyt kommenttiini pelkän sähköpostiosoitteen, joka ei mihinkään johda mutta on kyllä toimiva osoite eli tapsunt@gmail.com on tietenkin Tapsun laittama :)

Timo kirjoitti...

Olinkin tuosta joskus lukenut. Kiinnostava ja hyvin osunut kuva!

sylvi kirjoitti...

Helmat heiluu. Enpä ole koskaan tuota tanssia nähnyt.

Jaana kirjoitti...

Todella hienon kuvan olet saanut!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olen tätäkin liikettä viisaampi.

Piri

susupetal kirjoitti...

Joskus telkkarissa olen nähnyt tätä pyörimistä, huh, vaikeaa katsellakin saati sitten itse yrittää pyöriä edes kahta kierrosta!

Ilona Winebridge kirjoitti...

upea kuva ja mielenkiintoinen taustakertomus kuvalle. oli mukava yllätys, palasimme juuri eilen illalla lomalta Turkista;)

Ilona Winebridge kirjoitti...

upea kuva ja mielenkiintoinen taustakertomus kuvalle. ajankohtainen kuva minulle, palasimme juuri eilen illalla lomalta Turkista:)

Rauni kirjoitti...

Mielenkiintonen tarina ja hieno kuva!
Tuota on varmasti upea katsella mutta en usko että minustakaan olisi enää tuollaseen pyörimiseen:).