Sivun näyttöjä yhteensä

23.3.2015

Taivaallista leipää

Ostin kirjan vain kannen nähtyäni. Otsikko jo kiinnosti. Kirjan nimi on Taivaallista leipää, toisenlainen reseptikirja niille, jotka välittävät. Kirjan on toimittanut Anna Braw ja suomentaneet Meiju Bonsdorff ja Elina Takala. Kustannus Oy Arkki 2006. (20)

Kirja kertoo monia tarinoita leivästä ja leivän leipojista ja Jumalasta. Pääosassa on leipä, jota leivomme ja jota pyydämme Isä meidän -rukouksessa. Leipä on yhteyden, lämmön ja luovuuden lähde.  Kirjassa maallinen ja taivaallinen leipä nousevat yhtä aikaa. Toimittajat kehoittavat antamaan ajatuksen muuttua toiminnaksi, vaivata stressin hartioista ja kutsua ystävä tai vieras maistamaan vastaleivottua leipää.

Kirjassa tarjotaan leipää niin sielulle, mielikuvitukselle, stressin taltuttamiseen kuin yhteiselle aterialle. On jokapäiväistä leipää, leipää kuin silloin ennen, leipää maailmalle, monelle, kiireessä, pääruokana...

Koska olen innokas leipoja ja kokeilijakin, niin tämä kirja innostaa uuteen. Tosin en vielä tänään sen ohjeita kokeillut, mutta mies jo antoi toiveita muutamien ohjeiden kokeilemisesta. Innostuin näet lueskelemaan näitä kirjan mielenkiintoisia tarinoita leivistä.
 Leivoin sämpylöitä, joihin laitoin pari desiä vehnärouhetta, samoin kaurahiutaleita, teelusikallisen suolaa, ruokalusikallisen hunajaa, pussillisen kuivahiivaa, ruokalusikallisen kuivattua jauhettua nokkosta ja toisen mäkimeiramia, vehnäjauhoja seitsemän desiä, valkosipulirypsiöljyä puoli desiä ja niin paljon lämmintä vettä, että tuli lusikalla sekoitellen sopiva taikina.
 Tein myös tavallisen puolen litran pullataikinan ja leivoin korvapuusteja ja voisilmäpullia.
Eilen jo laitoin alkuun pataleivän, jonka sitten illalla viimeiseksi leivoin. Siinä on kaksi desiä vehnärouhetta ja kuusi desiä vehnäjauhoja, puolitoista teelusikallista suolaa, teelusikallinen kuivahiivaa ja hieman yli neljä desiä lämmintä vettä. Sekoittelin ainekset lusikalla ja jätin kelmulla peitettyyn kulhoon työpöydälle lämpimään lähes vuorokaudeksi. Laitoin pariksikymmeneksi minuutiksi padan kansineen uuniin ja sitä ennen olin jo lusikalla pyöritellyt kulhossa taikinaan alle puoli desiä vehnäjauhoja ja jätin padan kuumenemisen ajaksi taikinan vielä nousemaan. Sitten kippasin taikinan pataan ja kannen päälle ja uuniin puoleksi tunniksi 225 asteeseen. Otin kannen pois ja annoin vielä paistua vartin.


ps. Tänään on tasan kolme vuotta kun aloitin blogia Bloggerilla edellisen jälkeen.

Ei kommentteja: