Sivun näyttöjä yhteensä

28.3.2015

Laktoosittomat ja munattomat rahkapiirakat

 Armaan päivänä leivonnaisia omalle Armaalleni!
Pääsiäinen on jo viikon kuluttua. Tänään oli sopiva aika leipoa rahkapiirakat. Rahkaa olisi pitänyt hankkia enemmän kuin puoli kiloa puolen litran pullataikinasta leivottuihin piirakoihin.

Tein tavallisen pullataikinan, johon laitoin reilusti kardemummaa. Täytteeseen sekoitin kaksi purkillista laktoositonta maitorahkaa, yhden sitruunan mehun ja kuoriraasteen, pari teelusikallista vaniljasokeria, reilusti yli desin rusinoita ja reilun desin sokeria. En lisännyt lainkaan kermaa enkä maitoa, koska en laittanut kananmunaa enkä muutakaan kuten perunajauhoja sitomaan kosteutta.
Rahkapiirakoita tuli kaksi täyttä pellillistä ja hieman kolmatta. Loput piirakanpohjat täytin kiinteällä puolukkahillolla.
Taikinaa oli vielä hieman jäljellä. Niinpä kaulitsin sen ja laitoin päälle puoliksi puolukkahilloa, puoliksi omenaluumuhilloa, jonka päälle ripottelin seesaminsiemeniä. Tulipa piirakka palmusunnuntain kahveille.
Ja tottakai, kun leivoin, tein myös sämpylätaikinan. Tällä kerralla taikinassa oli porkkanasosetta kolmisen desiä sekä sämpyläjauhoseosta toiset kolme desiä, vehnäjauhoja, suolaa,  reilu ruokalusikallinen hunajaa, loraus valkosipulirypsiöljyä, pussillinen kuivahiivaa ja lämmintä vettä se puolisen litraa. Annoksesta tuli pari pellillistä sämpylöitä. Sämpylätaikinan sekoitin taas vain isolla lusikalla, kun puolestaan pullataikinan vaivasin kunnolla käsin.

Osan näistä leivonnaisista laitetaan pakastimeen odottelemaan pääsiäistä, osa nautitaan juuri lämpimänä ja tuoreena.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Olet sinä aikamoinen jauhopeukalo! Vesi tuli kielelle lukiessa...

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Leipominen on mukavaa!