Sivun näyttöjä yhteensä

24.3.2015

Virpovitsan valmistaminen

Olen menossa huomenna pitämään päivänavauksia kouluun. Koska seuraava pyhäpäivä on palmusunnuntai, valmistin virpomavitsan kristillisen virpomaperinteen mukaisesti erääseen ortodoksitapaan. Tässä on siis ruusukoristeen ohje lyhykäisesti.

Leikkaa punaisesta kreppipaperirullasta 10 cm pituudesta.  Leikkaa sitten 5 palaa, pituus siis se 10 cm, joiden leveys on 7 cm. Palojen määrä kuvaa Kristuksen haavojen lukumäärää. Rullaa yläkulmat lyijykynällä tai kuten minä nelosen sukkapuikolla.  Ota yksi pala ja tee siitä löysä torvi sydämeksi rullattu puoli ulospäin. Laita muut kukkaterälehdet limittäin. Lisää vihreä lehti, purista nippua koko ajan.  Kiinnitä puuvillalangalla tai kalastajalangalla ruusun pää. Siisti sitten ruusun pää leikkaamalla liiat pois. Kiinnitä ruusu oksaan, muotoile, leikkaa ylimääräiset langat pois. Kolme ruusua kolmihaaraiseen pajunoksaan sen vuoksi, että se kuvaa pyhää kolminaisuutta, Isä, Poika ja Pyhä Henki. 

Virpomisen aikana luettiin myös virpoloru, joita oli monenlaisia.
Virvon varvon vitsasella,
kosken kevätpajusella,
terveyttä toivottelen,
siunausta siivittelen,
onnea oksalla tällä.

tai
Virvon varvon vitsallani
Tuoreeks' terveeks' rikkaaks' rakkaaks'
Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi
Virvon Sinua
Vitsa virvoittaa
Kivut kirvoittaa
Jumala Sinua siunatkoon

Lapset virpoivat/ virpovat lähinnä sukulaisia ja kummejaan omissa vaatteissa, noidiksi pukeutuminen joka edustaa saatanaa, joka luuli Kristuksen kuolleen ei kuulu ortodoksiseen, eikä muutenkaan kristilliseen, perinteeseen. Oksatkin siunattiin palmusunnuntain aattona kirkossa.

Karjalassa ennen lapset keräsivät kaikki karkkipaperit vuoden aikana ja tekivät näistä kukat. Palkka haettiin aina pääsiäisenä, aiemmin ei voinut saada kun oli paastoaika. Yleensä palkkana oli kananmunia. Karjalassa kylien "sanattomana sääntönä" oli: jos lapsen virpokukat oli tehty sanomalehdestä, niin virvottava tiesi, että palkka olisi suotavaa saada rahana. Raha vietiin kotiin, virpoja ei saanut sitä itselleen.  

Virpovitsan valmistusohje löytyy myös mm. Taalannon sivulta

5 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Kiitos ohjeesta.

pappilanmummo kirjoitti...

Anna Amnell: Oli hyvä kokeilla pääsiäisaskarteluakin.

aimarii kirjoitti...

Täällä ei taida liikkua virpojia, kun ei ole lähimaillakaan lapsia.
Saatan itse tehdä pääsiäiskoristeita kuitenkin.

Jaana kirjoitti...

Tulipa kaunis oksa! Teimme yhdenlaisia oppilaiden kanssa ja minä samalla kaksi oksaa omaan käyttöön. Olen kaikki elämäni palmusunnuntait käynyt äitiäni virpomassa ja viime vuosina myös kummitätini, tosin kukkapuskalla.

pappilanmummo kirjoitti...

Aimarii: Ortodoksisessa perinteessä aikuisetkin kävivät virpomassa.
Jaana:Virpominen on kiva tapa.