Sivun näyttöjä yhteensä

4.8.2015

Lehmukset kukkivat ja tuottavat mettä

Mehiläisten ruokavalio vaikuttaa hunajan makuun. Jokainen sato on siksi eri makuinen. Nyt juuri kukkivat lehmukset pihassamme, joista mehiläiset keräävät mettä. Surina on aikamoinen! Vielä lähistöllä kukkii rypsikin ja hieman horsmaa. Jospa olisi muutama kuiva lämmin päivä…
Viikonloppuna oli kasteita ja  vihkimisiä jumalanpalveluksen lisäksi.

Kunnan kotiseutujuhlaakin vietettiin sunnuntaina museolla. Janne Vilkuna piti juhlapuheen. Professori Janne Vilkuna on Suomen Kotiseutuliiton valtuuston ja samalla koko liiton puheenjohtaja.

Noin 250 vuotta on pitsiä kudottu eli nyplätty Heinämaalla. Ei tiedetä, mistä nypläys on tullut Heinämaalle. Aluksi tehtiin kapeita suoria pitsejä ja nypläystyynytkin olivat pieniä. 1930-luvulla kutoa pitsiliinoja. Heinämaan pitsinkutojat ry. on perustettu vuonna 1959. Heinämaalla nyplätään paksummasta langasta kuin Raumalla.  


Illalla olin vielä rukoushuoneen vuosijuhlassa, jossa oli mukana sveitsiläinen naiskuoro ja paikallinen naiskuoro myös. Vieraat esittivät myös sikäläisiä kansantansseja. Kylän perinteistä toimintaa esiteltiin heille ja niin vieraat saivat kosketuksen paikalliseen perinnekulttuuriin. Samantapaista on heidänkin kotikylässään. Eräskin kertoi hankkineensa nypläyslankaa täältä joskus vuosia sitten.
Enää ei puutöitä tehdä Heinämaalla kuten aikaisemmin kun naiset kutoivat pitsiä, niin miehet valmistivat puuesineitä. Muovin tultua yleiseksi saavien ja muiden tarve-esineiden valmistus loppui. Nyt ei ole enää edes nypläystyynyjen tekijöitä eikä nypylöidenkään valmistajia.

Sana tänään:  Älä kiellä apuasi, jos toinen on avun tarpeessa ja sinä pystyt tekemään hänelle hyvää. (Sananlaskut 3:27)

3 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

En ole tullut ajatelleeksi, että lehmustenkin kukista mehiläiset mettä keräävät. Niin, kukkiihan ne puutkin!

Aila Sipola kirjoitti...

Minä myös tulin tänään huomanneeksi, että on lehmusten kukinta-aika, kun kävelin hyötyjätepisteelle ja aloin nuuhkia, "mitä on nää tuoksut mun ympärilläin". Palatessa kurkottelin nuuhkimaan tienvarren lehmusten kukkia ja huomasin, että kyllä ne viehättävät myös monen sortin pörriäisiä. Ja minäkin aloin haaveilla lehmusta myös omaan pihaan. Jos vaikka yrittäisi pyydystää siemenen syksymmällä.

mm kirjoitti...

Tänään kävimme Nakkilassa Tappuritapahtumassa, jossa esiteltiin mm vanhoja työtapoja - ja vanhoja autoja ja höyrykoneita. Löysin sieltä vadelmahunajaa, joka maistui tosi mukavalta. Se löhti mukaan...

Lehmus meiltä täältä mökiltä vielä puuttuu. Muutama tammi ja vaahtera on muuttanut tänne vuosien varrelta. Vaahtera on joko Naantalin tai LOkalahden pappilan pihasta, kun siellä kitkettiin ylimääräisiä puiden taimia nurmikolta.