Jälleen tänä kesänä saimme viikoksi vieraiksemme
unkarilaisen perheen eli Pécsistä kolme henkeä. Viime yönä he tulivat. Olimme
kotosalla kolmen kieppeissä ja päivällä ensin hieman kiertelimme pihaa ja
puutarhaa ja sitten heillä oli yhteinen juttu kaupungissa ja illalla koko
pécsiläisen ryhmän kanssa meillä Suomi-Unkari-seuran jäsenillä oli yhteinen
illanvietto, jossa jälleen kerran keiteltiin unkarilaista soppaa eli
gulassikeittoa.
Jokainen perhe sai paidan, jossa luki Pécsi Magyar-Finn
Társaság.
Soppaan tarvittiin monenlaista. Vieraamme valmistivat sen ja
innokkaasti huolehtivat myös tarjoilustakin.
Gulassikeitto oli maukasta eikä liian tulista, mutta
maistuvan maukasta sipuleineen, paprikoineen, pippureineen, kuminoineen,
läskineen, makkaroineen jne. Keitto keitettiin nuotiolla unkarilaisessa padassa
bográcsissa. Aluksi padassa kuullotettiin rasvassa
sipulia, sitten mausteet. Unkarilainen gulassihan on paksua lihakeittoa, jota
pustalla karjaa paimentavilla paimenilla oli tapana hauduttaa avoimen tulen
yllä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti