Sivun näyttöjä yhteensä

26.11.2015

Mma Ramotswe tutkii taas ja uudet Kertut

Alexander McCall Smith on kirjoittanut toistakymmentä Mma Ramotswe -sarjan teosta, lempeän huumorin sävyttämiä arkipäiväisiä tapahtumia ja lämmintä rakkautta Afrikkaan.

Uusin suomennos on Pienten muutosten kauneussalonki, Mma Ramotswe tutkii (Otava 2015) on siis neljästoista suomennettu. Kirja kulkee samaa rataa kuin edellisetkin eli päähenkilöinä ovat Mma Precious Ramotswe, hänen puolisonsa autokorjaamon omistaja J.L.B. Matekoni ja autokorjaamon oppipojat Charlie ja Fanwell sekä tietysti myös Mma Grace Makutsi, Naisten etsivätoimisto numero yhden toinen jäsen. 
 
Mma Soletin Pienten muutosten Kauneussalonki joutuu mustamaalauksen kohteeksi ja toinen Mma Ramotswea työllistävä juttu on testamentti. Lisäksi Mma Makutsi on raskaana ja synnyttää pojan, joten Mma Ramotswe toimii jonkin aikaa yksin etsivätoimistossaan.
Etsivätoimiston tutkimukset tuntuivat hyvin oudoilta ilman Mma Makutsin neuvoja ja apua. Mma Ramotswe oli niin tottunut keskustelemaan kaikesta assistenttinsa kanssa, että nyt hänestä tuntui kuin tavallisemmatkin toimiston rutiinit olisivat äkkiä jotenkin muuttuneet. Kun Mma Makutsi istui pöytänsä äärellä toisella puolella huonetta, hänelle saattoi heitellä ajatuksia varmana siitä, että hän tarttuisi niihin kaikkiin ja että syntyisi keskustelu, jonka mittaan ajatukset vahvistettaisiin tai hylättäisiin.

Tämä hyvänmielen dekkari on aina mukavaa luettavaa. Olisi varmaan hyvä lukea sitä myös alkuperäisellä kielellä eli englanniksi. Kirja on näet helpohkoa luettavaa, joten kielitaito voisi kehittyä ja samalla ymmärtää helposti, mitä kirjassa tapahtuu. 

Lukuhaasteen muutamiin kohtiin osui tämä kirja:  8, 23, 47 ja 49.

Illalla olin taas kuten torstaisin luovan kirjoittamisen ryhmässä. Täksi kerraksi piti tehdä seitsemän virkkeen novelli. Monenlaisia hienoja toteutuksia oli. Seuraavaksi kerraksi tuo sama aihe pitää laajentaa parin konekirjoitussivun mitatiseksi kertomukseksi/novelliksi.

Taas neuloin Kerttu-mallin sukat. Tällä kerralla neuloin ne 44 silmukalla ja kymmenen kuvion mukaan Seiska veikasta. Ne painavat 94 grammaa ja ovat sopivat noin 34-numeroiseen jalkaan - pohjan pituus on noin 20 senttimetriä. Vähitellen joululahjat alkavat valmistua.

3 kommenttia:

iso gnu kirjoitti...

kiitos kommentistasi! Olen huomannutkin, että Kerttuja täällä valmistuu. :)
Myyjäislauantai on huomenna ja viime rutistukset vielä.

pappilanmummo kirjoitti...

Iso Gnu: Myyjäiset olivat ja menivät ja huomenna on 1. adventti. Hyvää adventinaikaa!

sartsa kirjoitti...

Palasin kattomaan näitäkin kerttusia. :)