Sivun näyttöjä yhteensä

7.11.2015

Helppo munaton, laktoositon kakkupohja ja muita leivonnaisia

Isänpäiväksi oli tehtävä täytekakku. Tänään sitten paistoin laktoosittoman, munattoman kakkupohjan. Siinä oli 4 desiä vehnäjauhoja, 3 desiä sokeria, 3 teelusikallista vaniljasokeria sekä saman verran leivinjauhetta. Sekoittelin nämä kuivat aineet ja lisäsin puoli desiä öljyä ja kaksi desiä appelsiinimehua. Pikaisesti sekoitin nuo ja valutin seoksen pellille leivinpaperin päälle ja muodostin neliöksi. Paistoin noin 13 minuuttia 200 asteessa kypsäksi. Jäähdytin ja leikkasin levyn neljään osaan.

Näin kaupassa pussin, jossa luki Fröknäcke. Innostuin siitä tekemään gluteiinitonta siemennäkkileipää. Meille on tulossa kohtapuoliin vieraaksi keliaakikko, joten nyt tein jo valmiiksi tämän siemennäkkileivän. Pussissa oli 350 grammaa siemeniä: auringonkukansiemeniä,  seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä ja chiasiemeniä. Ohjeessa neuvottiin kulhoon laittaamaan siemenien päälle neljä desiä kuumaa keitettyä vettä ja kolme ruokalusikallista öljyä, sekoittaa ja antaa hautua kymmenisen minuuttia. Sitten seos levitetään kahdelle pellille ohueksi, pinnalle hieman suolaa, voi ripotella yrttejäkin. Silottelin ruokalusikalla pellillä taikinaa ja paistoin noin 45 minuuttia per pellillinen 175 asteisessa uunissa.


Leivoin myös tiramisuleivoksia. Ohjeen mukaelin Hesarin kuukausiliitteessä olleen Valion ohjeesta laktoosittomaksi ja munattomaksi. Pohjaan laitoin 75 grammaa voita, kolmeneljäsosa desiä sokeria, kaksi ja neljäsosan desiä vehnäjauhoja, ruokalusikallisen kaakaojauhetta ja teelusikallisen leivinjauhetta sekä vettä sen verran, että tuli sopiva taikina. Rasvan ja sokerin vaahdotin ja lisäsin kuivat aineet ja lopuksi veden. Taikinan laitoin voideltuihin, korppujauhotettuihin silikonivuokiin (12 koloa) pohjalle ja reunoille sormin painellen.  Täytteeseen tuli 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa, Violaa, ja purkki, 200grammaa, creme fraichea, laktoositonta myös. jotka sekoitin vaahdoksi desin sokeria kanssa. Lisäsin kolmeneljäsosa desiä vahvaa kahvia (Africafeesta) ja neljännesdesin palinkaa sekä neljä ruokalusikallista perunajauhoja. Sekoittelin kaikki tasaiseksi ja laitoin vuokiin taikinan päälle. 

Paistoin leivoksia parikymmentä minuuttiia 175 asteessa. Jäähtyneenä otin pois leivonnaiset vuoistaan ja  sirottelin teesiivilän avulla kaakaojauhetta vielä leivoksien päälle.
Ja tottakai taas lämpiäisleipää eli sämpylät näin lauantaina.

Ei kommentteja: