Sivun näyttöjä yhteensä

27.11.2015

Oksaalihappoa mehiläispesiinSyksyn viimeisiä hoitotoimenpiteitä mehiläisille ja mehiläispesille on oksaalihappokäsittely marraskuun lopulla tai joulukuussa, sen jälkeen kun sikiöinti on loppunut.  Sitten odotellaan kevättä, jolloin mehiläiset lähtevät tyhjennyslennolle. Mehiläishoitajan kesäloma alkaa hoidon osalta nyt. 
Suomessa torjutaan erilaisia mehiläisten virus- ym. tauteja ainoastaan luonnon tuottamilla hapoilla kuten muurahaishappo ja oksaalihappo (Oksaalihappoa on mm. raparperissa.).  Monissa maissa vastaavaan torjuntaan käytetään antibiootteja ja muita lääkkeitä, joista jää jäämiä hunajaan ja mehiläisvahaan. Suomessa ne on kielletty. Etenkin Suomessa mehiläishoitajat, joilla on oikeus käyttää Kuningatartölkkejä, ovat hyvin sitoutuneet  eettisiin hoitomenetelmiin.  Näille mehiläishoitajille saattaa tulla hieman enemmän talvitappioita kuin muille, mutta he saavat olla varmoja, että hunajasta ei löydy mitään lääkejäämiä tai vastaavaa.

Oksaalihappoliuos valmistetaan oksaalihaposta, lämpimästä vedestä ja sokerista (suhteessa 7,5 g /1 dl /100g). Tätä liuosta tiputetaan muutama kymmenen millilitraa,mehiläismäärän mukaan,  pesän vahvuudesta riippuen 20-40 millitraa , kehien väliin. Sitä ei voi laittaa mehiläisten päälle.  

Nyt mehiläishoitaja toivoo vain, etteivät tikat, talitintit tms. tule koputtelemaan pesiä talven aikana, vaan mehiläiset saavat viettää rauhassa talven.
 

3 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Minä tuon jo tein ennen Kanarialle lähtöä. Taidan vielä laittaa hiiren estimet ja tervapaperin kunhan ehdin. Sitten ei muuta kuin hyviä vointeja toivottelen.

aimarii kirjoitti...

Monenlaista hommaa on meihiläisten hoito. Toki niistä pitää huolehtia, että palkitsisivat hunajalla.
Hunajan kuluttaja kyllä olen, teehen ja salaatin kastikkeisiin käytän esim. hunajaa. Joskus makeannälkään napssan lusikallisen suuhunkin.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Tervapaperit vielä puuttuvat -ehkä ei laitetakaan.
Aimarii: Hunajalusikallinen aamulla tekee hyvää puuronkin päällä.