Sivun näyttöjä yhteensä

11.11.2015

Suppilovahveroita löytyy vielä

Marraskuu näyttää nyt sumuiselta. Aamut ovat olleet hämärähyssyä, mutta päivällä on sumu jo hälvennyt. Kun tiistaina aamusella menimme mökille, niin maisema vielä oli harmaa. Kuitenkin mieli teki metsään.
Niinpä lähdimme kokeilemaan onneamme suppisten suhteen. Löysimme jonkin verran niitä tiistaina ja keskiviikkona vielä lisää. Tosin suppikset eivät olleet kovin isoja, koska oli ollut pakkasia. Muutamia komeita yksilöitä kyllä löytyi sammalikoista. Kuivuri saa usean annoksen, kun nuo kaikki (ainakin isoimmat) poimitut suppilovahverot keritään putsata.
Sellerit eivät olleet kerinneet tänä vuonna kovin isoiksi. Niinpä jätin ne mökillä vielä maahan, mutta saksin sellereistä lehtiä kuivattavaksi. Soppamausteena ne ovat hyviä.
Kukkivia kukkia oli mökillä useita. Orvokit ovat kiitollisia kasvatettavia. Ne kukkivat aikaisesta keväästä myöhään syksyyn, etenkin, jos niitä muistaa välillä kastella ja nyppiä niistä kukkineet kukkaperät pois. Markettakin on tuollainen koko kesän kasvi. Siinäkin oli vielä kukkia. Mökissä sisällä on maljakoissa vielä kukkivia krasseja ja pelargonioita. 

Kukat niin kuin kasvitkin tarvitsevat lannoitusta. Haravointia oli jonkin verran ja kompostin tekoa. Lisäksi lannoitteeksi toimme jo nyt syksyllä peräkärrykuormallisen hevosenlantaa, jota saimme hevostallilta. Kun tuo turvetettu lanta on talven muhimassa, niin se on sopivaa sitten keväällä kasvimaille. Toki tuosta kuormallisesta riittänee ainakin pariksi vuodeksi meidän pieneen mökkipuutarhaamme. Hevosen turvelantaa parempaa tuotetta on vaikea löytää. Se on hyvää maanparannusainetta.
Tiistaina veimme verkot veteen ja tänään ne nostettiin: saalis ei ollut kovin iso, ahventa ja yksi pienehkö siika. Mukava huomata, että siikaa sentään löytyy taas mökkijärvestämme.

Mökillä on aina kiva saunoa ja tottakai käydä samalla myös järvessä. Nyt uimalenkit jäävät jo kastautumiseen, kun järven veden lämpötila oli enää neljä astetta. Miltei avantouintia! Saunomisen yhteydessä vedesssä käynti alkaa heti jäiden lähdettyä ja jatkuu niin kauan, kunnes jää peittää järven.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Ihania metsän ja järven saaliita! Minäkin sain muikkuja sekä ihanaa karpalokiisseliä :>) tuoreesta saaliista jalostettuna.

pappilanmummo kirjoitti...

Jaana: Mitä herkkuja sinulla onkaan ollut!