Sivun näyttöjä yhteensä

13.12.2015

Kauneimpien joululaulujen päivä

Joulu lähenee vauhdilla. On jo kolmas adventti. Sen kunniaksi sytytimme adventtikynttelikön kolmannen  kynttilän. Lucianpäivä on myös.
Kauneimpia joululauluja on tänään laulettu ahkerasti. Mekin olimme kaksissa joululauluissa peräkanaa: ensin veljesten kanssa ja sitten kaksin. Toki kirkossamme oli satoja muita laulamassa näitä Kauneimpia joululauluja, jotka jo 43. kertaa kutsuvat väkeä laulamaan yhdessä joululauluja lähetystyön hyväksi. Kylläpä kolehtihaavit painoivatkin! Ilo, että osattomat saavat apua ja tukea.
Lapset lauloivat Joulupuu on rakennettu.
Uutena joululauluna opettelimme Minna Salmelan Joulun lahja. Minna Salmela kertoo laulun synnystä: Laulu syntyi jo vuosia sitten joulukuisissa tunnelmissa oman pianon äärellä. Halusin saada lauluun samanlaista tunnelmaa ja rauhoittumista jouluun, mitä koin omien lasten ollessa pieniä vauvoja - sitä herkkyyttä ja onnellista Joulun odotusta. Laulun melodiaa hyräillessä voi keinutuolissa pienikin nukahtaa. Sanoilla piirsin kuvaa pienestä vauvasta, joka vielä viattomana nukkuu tietämättä tulevista koettelemuksistaan. 
Taivas tummuu, maassa hämärtää. Pimeyteen emme jää. 
Valo kirkkain onhan syttynyt. Valo Jeesuksen loistaa nyt. 
Tähti syttyy pimeään. Nukkuu lapsi seimessään. 
Pyhä lapsi Isän Jumalan valon antaa maailmaan. 
Tänä yönä lapsi viaton toivon meille tuonut on. 
Kaikki kansat Jeesus pelastaa. Seimen luokse nyt saapukaa. 
Tähti syttyy pimeään. Nukkuu lapsi seimessään. 
Pyhä lapsi Isän Jumalan valon antaa maailmaan. 


Meillä oli sukua ennen Kauneimpia joululauluja kahveilla. Leivoin joulutorttuja, mutta laitoin niihin täytteeksi tyrnihilloa. 
Tein myös paikallislehdessa olleen reseptin mukaan pähkinä-emmentalsarvia suolaiseksi. Tuohon sarvitaikinaan tuli puoli litraa laktoositonta punaista maitoa, kaksi kuivahiivaa, teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen hunajaa, viisi desiä vehnäjauhoja, viisi desiä sämpyläjauhoja, kolme ruokalusikallista öljyä ja pari desiä pähkinärouhetta. Täytteeksi laitoin emmentaljuustotankoja 200 grammaa jaoin 32 osaan. ja puolisentoista desiä aprikoosimarmeladia. (Minulla oli tarkoitus ostaa appesiinimarmeladia ja olin ostanutkin vahingossa viereisen samannäköisen purkin.)

3 kommenttia:

tuulento kirjoitti...

Kävin minäkin kauneimpia joululauluja laulamassa. Kurkku ei tosin oikein kestänyt flunssan jälkeen, mutta tunnelma on tärkeintä. Meillä oli outona lauluna sellainen karitsalaulu.

pappilanmummo kirjoitti...

Tuulento: Tuon karitsalaulun nimi on Pienen lampaan jouluyö. Kerrotaan SLS:n sivuilla, että laulu on syntynyt syksyllä, 1990-luvun alkupuolella, kun Sotkamon seurakunnan kanttori Risto Vähäsarja halusi tehdä joululaulun ja päätti vahvan intuition rohkaisemana soittaa virren 464 kirjoittajalle, Leena Impiölle. Vähäsarja pyysi joululaulun tekstiä, jossa olisi perinteisiä elementtejä, mutta myös jotain aivan uutta.
Leenä Impiö innostui pyynnöstä. Eräänä yönä hän heräsi ja katseli ikkunasta Tornionjoelle, joka lepäsi lumisena kuun valossa. Vaarat kaartuivat suojelemaan jokea. Näkymä avasi runoilijan mielen kaukaisille  rinteille, kedolle, jouluevankeliumiin, koko luomakuntaan pientä karitsaa myöten. Luoja on tullut lastensa lähelle pienessä lapsessa. Leena Impiö kirjoitti runon paperille ja jatkoi untaan. Kun säveltäjä sai tekstin, runo tempaisi heti mukaansa ja sävelmä syntyi kuin itsestään.

aimarii kirjoitti...

Monelle joulun varsinainen odotus alkaa vasta Kauneimmat joululaulu-tapahtumasta.